Reklama
Reklama

Z każdym kęsem smakuje lepiej. Ciasto Powolniak robi furorę tej jesieni

Uwielbiasz jesień? Jeśli tak, z pewnością z chęcią przygotowujesz aromatyczne wypieki z korzennymi przyprawami. O tej porze roku najlepiej sprawdzą się desery z dodatkiem dyni. Ciasto Powolniak kryje w sobie również słodko-kwaśne jagody oraz chrupiące orzechy pekan. Jest tak smaczne, że nie pozostanie po nim nawet okruszek.

Powolniak to wilgotne, jesienne ciasto z nietypowymi dodatkami. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, nie licząc czasu obróbki dyni. O tej porze roku zawsze warto mieć pod ręką wcześniej przygotowany słoiczek dyniowego purée. Przyda się do niejednego dania. Ponadto wypiek ten nie wymaga nawet użycia miksera. Czemu zawdzięcza swoją nazwę? Teorii jest wiele, jedna z nich głosi, że ciasto, z każdym kęsem staje się smaczniejsze, dlatego warto je jeść powoli, aby dłużej delektować się smakiem. Jest jednak tak pyszne, że trudno powstrzymać się od sięgnięcia po dokładkę.

Sprawdź także: Czekoladowy Śpiący Królewicz do kawy lub herbaty. Zapisz przepis na później

Przepis na ciasto Powolniak

Zanim zabierzesz się za pieczenie ciasta Powolniak, koniecznie zaopatrz się w odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się klasyczna keksówka o długości 35 cm. Wypiek możesz zaserwować z dodatkiem lodów śmietankowych, również będzie smakować znakomicie. 

Przygotuj następujące składniki: 

  • 1 dynia hokkaido, 
  • 3 jajka, 
  • 150 g brązowego cukru,  
  • 160 g oleju kokosowego,  
  • 250 g mąki, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • szczypta soli, 
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej, 
  • 50 g orzechów włoskich lub pekan, 
  • 100 g mrożonych jagód.

Jak zrobić ciasto Powolniak? 

Podziel dynię na kawałki (nie obieraj ze skórki) i usuń z nich miękisz z pestkami. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika. Upiecz w temperaturze 180°C do miękkości (20-40 minut). Przestudź. Oddziel miąższ dyni od skórki i zblenduj na purée. Odmierz 250 g. Resztę wykorzystaj do innych celów. 

Upłynnij olej kokosowy i przestudź (nie może być gorący). Połącz w misce purée z dyni, jajka, cukier i olej. Wymieszaj na jednolitą masę.  

W osobnym naczyniu połącz wszystkie produkty sypkie - mąkę, sodę, sól i przyprawę piernikową. Dodaj do masy dyniowej. Wymieszaj do połączenia składników. Posiekaj orzechy. Wmieszaj wraz z jagodami do ciasta. 

Natłuść i oprósz mąką keksówkę o długości 35 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 50-60 minut.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta