Reklama
Reklama

Z lodówki wzięłam mascarpone, z miski pomarańcze. Wyszedł bajecznie kremowy i delikatny deser

To bez wątpienia jeden z najprostszych i najsmaczniejszych musów, które można przygotować. Dzięki cytrusom jest świeży, a pozostałe składniki nadają mu wyjątkowego smaku i aksamitnej konsystencji. Przepis na deser z mascarpone i pomarańczy dołączy na stałe do twojego cukierniczego menu. Wychodzi lekki jak chmurka.

Nie masz czasu, żeby upiec ciasto? Wolisz lżejsze słodycze, przy których dodatkowo zbyt dużo się nie napracujesz? Dobrze, że znalazłeś ten przepis na deser z mascarpone i pomarańczy, który wyjdzie pyszny o każdej porze roku. Taką przekąskę robi się ją wyjątkowo łatwo. 

Deser z mascarpone i pomarańczy - pomysł na coś słodkiego

Deser z mascarpone i pomarańczy to jedno z najprostszych rozwiązań, gdy nachodzi ochota na słodkie co nieco. Przepis nie jest wcale skomplikowany, a lista składników zawiera łatwo dostępne produkty. Przekąska, bazująca na włoskim serku mascarpone i cytrusach, wychodzi przede wszystkim puszysta i orzeźwiająca. Pasuje praktycznie na każdą okazję, bo można ją podać jako elegancką monoporcję podczas uroczystego bankietu lub zajadać prosto z salaterek w niedzielne popołudnie.

Deser to połączenie gęstego budyniu pomarańczowego i delikatnego śmietankowego kremu. Całość nie wychodzi za słodka, a przy każdym kęsie dosłownie rozpływa się w ustach. Przyrządzenie deseru z mascarpone i pomarańczy wymaga zrobienia domowego budyniu, a następnie połączenia go z mascarpone i ubitą kremówką. Dzięki temu pięknie się napowietrza i jest naprawdę lekki. Z wierzchu warto udekorować go jeszcze kawałkami świeżych owoców i zestem, czyli startą skórką cytrusową. Wówczas jeszcze przyjemniej odświeża.

Przeczytaj też: Chleby białkowe dla dbających o linię i nie tylko. Proste i szybkie przepisy

Deser z mascarpone i pomarańczy - przepis

Jak zrobić deser z mascarpone i pomarańczy? Z przepisem poradzi sobie każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych. Postępuj według poniższych kroków, żeby przygotować sprawdzoną i przepyszną słodycz.

Składniki:

  • 4 większe pomarańcze,
  • 500 ml śmietanki kremówki (30 lub 36 proc.), 
  • 250 g mascarpone,
  • 100 g białego cukru, 
  • 3 małe jajka, 
  • 40 g skrobi kukurydzianej, 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • skórka z pomarańczy,
  • kawałki pomarańczy lub mandarynka.

Sposób wykonania:

Pomarańcze dokładnie wyszoruj i umyj. Przekrój na pół i wyciśnij ze wszystkich sok.

Do rondelka wbij jajka, wlej ekstrakt waniliowy i wsyp cukier. Dobrze wymieszaj do połączenia składników. Dodaj połowę soku i podgrzej. 

Drugą połowę soku przelej do miski, dodaj do niej skrobię i wymieszaj do połączenia. Przelej ją do rondelka z pozostałymi produktami. Wymieszaj i gotuj do powstania gęstego budyniu. Następnie odłóż do całkowitego wystudzenia.

Gdy krem pomarańczowy wystygnie, ubij dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę. Do naczynia z kremem pomarańczowym przekładaj porcjami mascarpone i delikatnie miksuj, tylko do połączenia. Następnie dodawaj też bitą śmietanę. Zmieszaj ją ostrożnie łyżką z pozostałą częścią masy. 

Deser z mascarpone i pomarańczy przełóż do miseczek lub pucharków. Udekoruj startą skórką pomarańczową (zetrzyj na małych oczkach, koniecznie po umyciu cytrusów) i kawałkami świeżych, soczystych owoców.

Zobacz też:

Najlepsze kokosanki, zupełnie jak dawniej. Dzięki temu składnikowi są tak pyszne

Kruche rogaliki z jabłkami. Idealny deser do popołudniowej kawy

Takiej rolady jeszcze nie robiłeś. Farsz przygotujesz z zielonego warzywa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | słodycze | owoce | ser