Reklama
Reklama

Z papierówek robię taki deser, że szef kuchni się nie powstydzi. W mig znika z talerzy

Sezon na papierówki oficjalnie rozpoczęty. W tym czasie grzechem jest nie wypróbować przepisu na papierówki smażone w cieście naleśnikowym. Robię je na deser, a dzieciaki są zachwycone. Porcja w chwilę znika z talerzy i każdy prosi o dokładkę.

Papierówki dostępne są w roku jedynie przez krótki czas, a sezon na nie rozpoczyna się w połowie lipca. Ich miąższ jest niemalże biały, wyjątkowo kruchy, soczysty i delikatny. W smaku te jabłka mogą być lekko kwaśne.

Papierówki w cieście naleśnikowym - przepis

Papierówki w cieście naleśnikowym to danie, które sprawdza się nie tylko na deser. Równie dobrze można je przygotować na obiad, śniadanie czy kolację. Ciasto otulające jabłka jest delikatne, a jego słodki smak świetnie współgra z kwaskowatymi owocami.

Składniki:

  • 8 papierówek
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki mąki
  • łyżeczka cukru
  • jajko
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder

Wykonanie:
Do miski wlej mleko, dosyp mąkę, sól i cukier. Składniki dokładnie połącz, aby utworzyły jednolitą konsystencję. Do masy wbij jajko i całość roztrzep za pomocą trzepaczki lub miksera. Ciasto odstaw na 15 minut.

Papierówki umyj i osusz. Obieranie owoców nie jest konieczne. Jabłka pokrój w grubsze plastry i wykrój z nich środek. Na głębszej patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia. Gdy będzie on ciepły, każdy kawałek papierówki zamocz w cieście naleśnikowym, a następnie wsadź je na patelnię.

Papierówki w cieście naleśnikowym usmaż z obu stron na złocisty kolor. Gdy osiągną pożądaną barwę, zdejmij je z tłuszczu i wyłóż na ręcznik papierowy. Pozostaw je na 2 minuty do przestygnięcia, a następnie podawaj je obficie obsypane cukrem pudrem.

Co można zrobić z papierówek?

Smak i konsystencja papierówek są czynnikami, które sprawiają, że są one chętnie zajadane na świeżo. Niestety, szybko się psują, więc jeśli mamy w domu sporą liczbę papierówek, warto z nich zrobić przetwory.

Z papierówek można zrobić przepyszne dżemy, konfitury czy marmolady. Takie przetwory nadadzą się jako dodatek do naleśników, chałek, ciast czy ciastek. Papierówki również idealnie nadadzą się do przerobienia na bazę do szarlotek.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jabłka | desery