Reklama
Reklama

Z tym składnikiem dżem z wiśni ma idealną konsystencję. I nie jest to cukier żelowy

Póki trwa sezon na wiśnie, nie zastanawiaj się, tylko z niego korzystaj. Prócz pysznego kompotu zrobisz z tych czerwonych owoców domowy dżem, który urozmaici niejeden deser czy słodkie danie, aż do następnego roku. Zrób go z mojego przepisu, a wyjdzie aksamitny i gęsty - bez użycia cukru żelującego.

Wiśniowy dżem zrobiony w domu to gwarancja jakości. Jest on pozbawiony jakichkolwiek konserwantów, sztucznych barwników czy ulepszaczy smaku. Dodatkowo przygotowując smakołyk samodzielnie, możemy kontrolować ilość cukru, którego jest pełno w sklepowych wyrobach.

Dżem z wiśni bez cukru żelującego. Wychodzi gęsty i aksamitny

Do swojego dżemu wiśniowego nie używam ani grama cukru żelującego. Zrezygnowałam z tego dodatku, gdyż zwykle zawiera on w sobie konserwanty, a poza tym to dodatkowa porcja cukru. Zamiast tego wykorzystuję naturalną pektynę. To dzięki niej dżem wychodzi tak gęsty i nie musimy się niczym martwić.

Składniki:

  • 3 kg wiśni,
  • 90 ml wody,
  • 800 g cukru,
  • 30 g pektyny.

Wiśnie umyj na sitku pod bieżącą wodą. Usuń z nich pestki oraz ogonki. Oczyszczone owoce wrzuć do dużego garnka z grubym dnem i zalej je wodą. Garnek ustaw na małym ogniu, a składniki doprowadź do wrzenia.

Porcję pektyny wymieszaj z 200 g cukru. Mieszankę dodaj do garnka i gotuj przez około 5 minut. Wsyp pozostały cukier i gotuj kolejne 30 minut na małym ogniu. Pamiętaj, aby zawartość garnka co jakiś czas mieszać, aby nic się nie przypaliło.

Po tym czasie gorący dżem przełóż do wcześniej wyparzonych słoików. Mocno je zakręć i ostrożnie ustaw obrócone dnem do góry. Gdy całość wystygnie, dżem z wiśni jest gotowy do jedzenia i przechowywania.

Jak długo pasteryzować dżem z wiśni?

Przetwory owocowe potrzebują o wiele mniej czasu na pasteryzację niż przetwory warzywne. Z tego powodu, wykonując zabieg w garnku, dżem wiśniowy pasteryzuje się tylko 15 minut od momentu rozpoczęcia wrzenia wody. W ten sposób zapasteryzowany dżem wiśniowy będzie mógł stać w spiżarce nawet do 3 lat.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | dżemy | wiśnie