Reklama
Reklama

Żałuję, że wcześniej nie znałam przepisu na dżem truskawkowo-lawendowy. Ma obłędny smak

Dżem truskawkowo-lawendowy to przepyszny dodatek do świeżego pieczywa, naleśników, gofrów czy ciast. Łączy w sobie prostotę smaków i łatwość przygotowania: lubiane przez wszystkich owoce są urozmaicone nutą cytrynowego kwasku i aromatu kwiatów lawendy. Całość jest nie tylko świeża, ale i zdrowa.

Sklepowe półki, aż uginają się od ilości słoików z różnymi dżemami, jednak skład niektórych z nich pozostawia wiele do życzenia. W tradycyjnym produkcie znajdziesz jedynie 40% owoców, reszta składników to zagęszczacze, barwniki, cukier, a czasem nawet syrop glukozowo-fruktozowy. Dlatego, aby mieć pewność, że to, co jesz, jest zdrowe i smaczne, warto pokusić się o przygotowanie dżemu samodzielnie.

Jak zrobić dżem truskawkowo-lawendowy?

Czerwiec to czas świeżych owoców, w tym ukochanych przez Polaków truskawek. To właśnie teraz są najbardziej dojrzałe i słodkie, przez co idealnie nadają się na przetwory. Proponujemy zrobić z nich znakomity dżem z dodatkiem nietypowego składnika - suszonych kwiatów lawendy. To one sprawiają, że nabiera wyjątkowego aromatu i niezwykłego smaku. Przygotuj od razu kilka słoiczków, bo gwarantujemy, że znikną w mgnieniu oka.

Dżem truskawkowo-lawendowy – przepis

Do przygotowania dżemu potrzebujesz niewielu składników, najważniejsze oczywiście są truskawki. Pamiętaj, aby wybierać te dojrzałe o intensywnym zapachu i czerwonym kolorze. Unikaj owoców, które są poobijane i nadpsute. Do dżemu warto dodać odrobinę soku z cytryny, dzięki niemu zachowasz piękny kolor owoców. Nie może zabraknąć również sekretnego składnika, lawendy, która nadaje całości genialnego aromatu i wspaniałej kwiatowej nutki smaku.

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 100 g cukru żelującego
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżeczki lawendy suszonej lub świeżej

Wykonanie:

Truskawki umyj i obierz z szypułek. Pokrój je na ćwiartki i włóż do garnka razem z cukrem.

Postaw garnek na średnim ogniu i podgrzewaj, ciągle mieszając. Gotuj w ten sposób owoce przez 5 minut, a następnie tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć truskawki, pozostawiając większe kawałki zgodnie z indywidualnymi preferencjami.

Redukuj sok przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Zmniejsz ogień do małego i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj i redukuj przez kolejne 10 minut.

Zdejmij dżem z ognia i pozostaw go do ostygnięcia na ok. 20 minut.

Dżem truskawkowo-lawendowy przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć. Słoiki wstaw do garnka wyścielonego lnianą ściereczką. Zalej je wodą do ok. ½ wysokości i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez ok. 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmij i odstaw na blat do góry dnem. Całkowicie ostudź.

Przetwory po pasteryzacji należy spożyć w ciągu 6 miesięcy. Świeże i przechowywane w lodówce przetrwają do 2 tygodni.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL