Kiedy robię na kolację, od razu wiem, że będą dokładki. Moje dzieciaki uwielbiają zapiekanki inaczej
Kiedy moja rodzina ma ochotę na pyszną kolację, robię zapiekanki inaczej. Są pyszne i niesamowicie sycące. A to za sprawą jajek, sera i salami. Przygotuj sos, farsz i ułóż na wierzch plasterki pomidorów, a następnie włóż kromki chleba do piekarnika. To szybki pomysł na świetny posiłek.
Kiedy przygotowuję taką kolację, moje dzieciaki zawsze są zachwycone. Zapiekanki inaczej, bo tak nazywamy ten przysmak, są po naprawdę smakowite, a do tego łatwe do przygotowania. Kilka kromek chleba, jajka, ser, mięso, cebulka - to i kilka dodatków wystarczy, aby rodzina wyjadła do ostatniego okruszka.
- 6-8 kromek chleba,
- 3 jajka na twardo,
- 80 g sera żółtego,
- 80 g salami,
- mała cebulka,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka ketchupu,
- sól i pieprz,
- 2 pomidory.
Sos:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki ketchupu,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich.
Na wierzch:
- 50 g sera żółtego.
Jajka ugotowane na twardo obierz i zetrzyj na tarce. Ser również zetrzyj. Salami pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj drobno. Wrzuć wszystkie składniki do miski. Dodaj majonez i ketchup, dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki na pastę.
Połącz składniki na sos. Kromki chleba posmaruj sosem, a następnie wyłóż farsz. Pokrój pomidory i wyłóż po 1-2 plasterki na każdą kromkę. Jeszcze posyp serem, ścierając go bezpośrednio na kromki chleba.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 10 minut. Kontroluj zapiekanki inaczej i wyciągnij je, kiedy ser się zarumieni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ekspresowe roladki imprezowe. Goście będą zaskoczeni głównym składnikiem
Jelita czyści jak odkurzacz, działa jak naturalny antybiotyk. Piję codziennie przed snem
Kultowe sałatki i przekąski na sylwestra. W PRL-u były na każdym balu i prywatce