Kiszona sałatka na odporność i wzmocnienie. Jest tak dobra, że będziesz wyjadać prosto ze słoika
Jeśli szukasz skutecznego sposobu na wzmocnienie odporności i powrót do naturalnej kuchni, wypróbuj przepis na tę sałatkę. Zakwaszona mieszanka białej kapusty, marchewki, cebuli, świeżego imbiru i aromatycznych przypraw to przepis inspirowany recepturą Gaza Oakleya. Były szef kuchni i entuzjasta fermentacji podkreśla, że taki słoik może pomóc wygrać z infekcjami. Uniwersytet Stanforda potwierdza to nawet badaniami.
Gaz Oakley to były szef kuchni, który stawia na zdrowe potrawy, roślinne składniki i dobry smak. Dziś prowadzi kulinarne profile w mediach społecznościowych, gdzie publikuje swoje receptury. W książce pt. "Plant to plate" dzieli się wiedzą o fermentacji i prostych przepisach, które działają jak naturalne wsparcie organizmu. Uważa - podobnie jak wiele polskich gospodyń i gospodarzy - że przyprawy, warzywa i kiszenie mogą skutecznie pomóc wzmocnić odporność. Kapusta, marchewka, imbir i duża porcja przypraw tworzy lekką, orzeźwiającą sałatkę. Odkryj przepis na pograniczu polskiej kiszonki, a azjatyckiego kimchi.
Powrót do zdrowej diety nie polega tylko na uzupełnianiu niezbędnych minerałów suplementami. Coraz więcej osób dodatkowo buduje swoją odporność poprzez kuchnię. Kiszonki - kiedyś codzienność u naszych babć - dziś na nowo stają się popularne. Moda na robienie fermentowanych zapasów i dbanie o naturalne wsparcie naszego samopoczucia sprawia, że słoiki z kapustą, warzywami czy sałatkami znów szturmem wkraczają na stoły. Właśnie takie podejście do diety - stosowanie naturalnych i smacznych składników oraz unikanie ekstremalnych restrykcji - przyciąga teraz kucharzy.
Kiszona sałatka to jednak nie tylko dodatek na poprawę odporności. Wspiera niemal cały organizm, uzupełniając niedobory kluczowych składników odżywczych. Co więcej, wychodzi pyszna, kwaskowata i lekko ostra. Jest tak smaczna, że trudno powstrzymać się przed wyjadaniem jej prosto ze słoika.
Kiszona sałatka na odporność inspirowana recepturą Gaza Oakleya powstaje w około 30 minut. Po prostu kroisz warzywa, przyprawiasz i mieszasz wszystko w jednej misce. Następnie trzeba jeszcze zamknąć wszystko w słoiku i dać tydzień na fermentację. Po tym czasie masz gotowy spory zapas przekąski, który możesz jeść jako dodatek albo samodzielnie, prosto z naczynia. To idealny sposób na to, żeby zminimalizować czas spędzony w kuchni na szykowanie wymyślnych surówek. Ta sałatka nigdy się nie nudzi i wspaniale działa na zdrowie.
Kiszona sałatka na odporność - przepis
Składniki:
- 3-4 duże marchewki,
- główka białej kapusty,
- duża cebula,
- 2 cm korzenia imbiru,
- 3 ząbki czosnku,
- 5 liści laurowych,
- kopiata łyżeczka kurkumy,
- łyżeczka pieprzu cayenne,
- 3 całe goździki,
- 2 nasiona kardamonu,
- laska cynamonu,
- świeżo zmielony pieprz,
- sól morska (2% wagi całej sałatki).
Sposób wykonania:
- Na wadze kuchennej umieść pustą, głęboką miskę, w której będziesz mieszał wszystkie składniki. Sprawdź, jaką ma wagę, gdy jest pusta i zapamiętaj na później.
- Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski.
- Obierz zewnętrzne liście kapusty, przepłucz i odstaw na później. Kapustę pokrój na wąskie paseczki i dorzuć do naczynia.
- Obierz cebulę, imbir i czosnek. Cebulę pokrój w pióra, a imbir - w cienkie słupki. Dodaj wszystkie (ząbki czosnku w całości) do miski.
- Wsyp liście laurowe, kurkumę, pieprz cayenne, goździki i nasiona kardamonu. Dodaj też przełamaną na pół laskę cynamonu, dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
- Umieść miskę ponownie na wadze i zważ, ile teraz ma gramów. Odejmij wagę miski z początku - tyle waży jej zawartość. Dodaj sól morską - porcja to 2% wyliczonej wagi całości (np. gdy sałatka waży kilogram, dodaj 20 g soli).
- Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie, potem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na dwie godziny na blat kuchenny. Warzywa powinny puścić soki, które w połączeniu z solą stworzą naturalną solankę.
- Następnie przełóż całość do wyparzonych słoików. Dociśnij lekko tłuczkiem, a z wierzchu ułóż umyty liść kapusty (pozostawiony wcześniej z główki). Dociąż obciążnikiem fermentacyjnym. Nie zakręcaj szczelnie. Odłóż na siedem dni na blat kuchenny (codziennie delikatnie odkręcaj słoiki, żeby mógł ulotnić się gaz).
- Po tym czasie przełóż do lodówki, aby zatrzymać procesy fermentacyjne.
Kiszona sałatka z białej kapusty, marchewki, imbiru, czosnku, cebuli, doprawiona liściem laurowym, goździkami, pieprzem cayenne, kardamonem, cynamonem, solą i czarnym pieprzem brzmi jak potężna skarbnica witamin i minerałów. Tak w istocie jest - to mieszanka, która działa mocno prozdrowotnie na organizm.
Dlaczego warto jeść kiszoną sałatkę na odporność?
- Wspiera mikrobiotę jelitową - fermentowane warzywa to źródło korzystnych bakterii probiotycznych, które usprawniają trawienie, dbają o prawidłową pracę jelit, a w konsekwencji dobrze wpływają też na odporność. Zdrowa mikroflora jelitowa ma również bezpośredni wpływ na gospodarkę hormonalną i lepsze samopoczucie,
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo - czosnek, imbir i goździki zawierają naturalne związki (allicynę i gingerol), które pomagają zwalczać infekcje,
- zawiera błonnik i antyoksydanty - kapusta i marchew są bogate w witaminę C, beta-karoten i flawonoidy, które wspierają układ immunologiczny, wykazują potencjał antynowotworowy, zmniejszają stany zapalne oraz opóźniają procesy starzenia się organizmu,
- pobudza krążenie i metabolizm - imbir i pieprz cayenne działają rozgrzewająco i poprawiają krążenie, co w chłodniejsze dni bywa cennym wsparciem. Dodatkowo wsparcie przemiany materii skutkuje zrzucaniem zbędnych kilogramów,
- działa przeciwzapalnie i wspiera zdrowie kości - kardamon, cynamon i goździki zawierają związki bioaktywne, które wspierają równowagę metaboliczną. Fermentowana kapusta i marchew są bogate w witaminę K, wapń i magnez, czyli składniki kluczowe do utrzymania mocnych kości. Antyoksydanty dodatkowo wspierają regenerację tkanki,
- pomaga w detoksykacji organizmu - kiszone warzywa wspierają pracę wątroby i usuwanie szkodliwych substancji z organizmu.
Badanie kliniczne przeprowadzone przez zespół naukowców ze Standford University School of Medicine pt. "Gut-microbiota-targeted diets modulate human immune status" (2021 r.) wskazały, że dieta bogata w produkty fermentowane zwiększa różnorodność mikroorganizmów jelitowych i zmniejsza molekularne oznaki stanu zapalnego. Grupie 36 osób zaproponowano diety - w różnych stopniach - pełne w jogurty, kefiry, kimchi i inne kiszone warzywa, napoje z solanki warzywnej oraz kombuchę.
Ci, którzy jedli ich najwięcej, mieli najlepsze wyniki na koniec badania. Nie tylko poprawiła się mikrobiota jelitowa (a w tym odporność), ale też zaobserwowano spadek aktywności markerów zapalnych, odpowiedzialnych za rozwój m.in. reumatoidalnego zapalenia stawów, cukrzycy typu 2 czy przewlekłego stresu. Dr Justin Sonnenburg, profesor nadzwyczajny mikrobiologii i immunologii, jeden z autorów badania stwierdził, że "jest to jeden z pierwszych przykładów tego, jak prosta zmiana diety może w powtarzalny sposób przekształcić mikrobiotę w grupie zdrowych osób dorosłych".
Taki dodatek jest więc czymś więcej niż smaczna przekąska - warto go przyrządzać ze względu na ogromną, prozdrowotną moc. Jak jeść kiszoną sałatkę na odporność? Świetnie smakuje jako dodatek do schabu, pieczonego kurczaka czy ryby, ale też na kolację z razowym pieczywem i chudą wędliną. Można ją podawać do kasz, ziemniaków lub jako składnik tortilli i wrapów. To uniwersalne, orzeźwiające i lekkie uzupełnienie obiadu lub kolacji. Wzmacnia odporność i dodaje energii przez cały rok.
Źródło: terazgotuje.pl, med.stanford.edu, YouTube @gazoakleychef
Zobacz też:
Kultowe ciasto z PRL-u wraca w nowym wydaniu. Jest jeszcze lżejsze i smaczniejsze
Kiedy robię na kolację, od razu wiem, że będą dokładki. Moje dzieciaki uwielbiają zapiekanki inaczej
Szarlotkowy sernik na jesienny deser. Goście zawsze pytają o przepis