Zanim wakacje się skończą, musisz zrobić to ciasto. Oto przepis na Letnią kusicielkę
Chociaż połowę sierpnia mamy już za sobą, ciepłe dni nadal nas nie opuszczają. Jeżeli lubisz ciasta, które łączą w sobie słodycz i orzeźwiające cytrynowe nuty, koniecznie przygotuj deser o wdzięcznej nazwie, jakim jest Letnia kusicielka. Idealnie sprawdzi się podczas wakacyjnych przyjęć, lub jako pyszny łakoć do popołudniowej kawy.
Letnia kusicielka to połączenie delikatnego ciasta migdałowego, genialnego kremu na bazie słodkiej śmietanki, białej czekolady oraz pistacji. Jakby tego było mało w deserze znajdziesz również niezwykle aromatyczną konfiturę różaną. Brzmi pysznie. Jeśli zastanawiasz się, jakie ciasto przygotować na najbliższy weekend, już masz odpowiedź, koniecznie zachowaj ten przepis.
Sprawdź także: Często sięgasz po ten popularny batonik? Wypróbuj go w formie ciasta
Zanim rozpoczniesz realizację przepisu, zaopatrz się w formę o wymiarach 20 na 20 cm. Do przygotowania, ciasta będziesz potrzebować następujących składników:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 270 g mąki migdałowej,
- 300 g cukru,
- 240 g maślanki,
- 120 g masła,
- 4 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej,
- ½ łyżeczki kardamonu.
Krem i przełożenie:
- 200 g białej czekolady dobrej jakości,
- 400 g śmietanki 36 proc.,
- 250 g łuskanych pistacji niesolonych,
- 20 g cukru pudru,
- barwnik żółty spożywczy (opcjonalnie),
- 100 g konfitury różanej.
Dodatkowo:
- 50 g pistacji łuskanych niesolonych.
Przygotuj ciasto. W średniej misce wymieszaj mąkę pszenną i migdałową, proszek do pieczenia, sodę i sól. Przesiej, by rozbić grudki. W osobnej misce utrzyj miękkie masło z cukrem, skórką cytrynową i kardamonem do uzyskania jasnej i puszystej konsystencji. Do mieszanki maślanej wbijaj po jednym jajku na średnich obrotach miksera, dobrze mieszając po każdym z nich. Masa powinna być jednolita. Dodaj maślankę i mieszaj tylko do połączenia. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj wszystko na niskich obrotach miksera, jedynie do całkowitego połączenia. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wyrównaj. Wstaw blaszkę do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z pieca i ostrożnie usuń foremkę. Zostaw je do ostudzenia na kratce, a następnie przekrój na trzy blaty.
Przygotuj krem. Do misy robota kuchennego wsyp pistacje. Miel je na wysokich obrotach tak długo, aż konsystencją zaczną przypominać masło. Jeśli wolisz, możesz użyć gotowej pasty pistacjowej ze sklepu. Połowę śmietanki podgrzej na wolnym ogniu do momentu aż zacznie parować. Nie może się zagotować. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Dodaj pastę pistacjową i wymieszaj do całkowitego połączenia. Następnie wstaw całość do lodówki na ok. 30 minut, do schłodzenia. Drugą część śmietanki ubij z cukrem pudrem na sztywno. Dodawaj partiami masę pistacjową, a na końcu opcjonalnie kroplę żółtego barwnika spożywczego.
Złóż ciasto. Na pierwszym blacie rozsmaruj cienko konfiturę różaną, a następnie ¼ kremu. Przykryj drugim blatem i posmaruj go w ten sam sposób. Przykryj trzecim blatem, a na wierzchu wyłóż pozostały krem pistacjowy.
Pistacje do dekoracji zmiel na proszek i posyp wierzch ciasta. Ciasto Letnia Kusicielka wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Podawaj na zimno.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut