Reklama
Reklama

Znudziły ci się te z ziemniaków i z cukinii? Spróbuj warzywnych placków à la pizza

Smakowite placki z kalafiora możesz podać jak pizzę. Ser znajduje się w cieście, ale jeśli chcesz, możesz zetrzeć go więcej i dodatkowo oprószyć nim placki przez zapieczeniem. Takie danie będzie świetną alternatywą dla osób, które chcę nieco ograniczyć spożycie mąki pszennej. Będzie także dobrą opcją dla dzieci, które niekoniecznie przepadają za jedzeniem warzyw. W tej postaci na pewno im zasmakują.

Dania na bazie warzyw nie muszą być nudne i mdłe. Placki z kalafiora to prawdziwa poezja smaków, która przypadnie do gustu wielbicielom najsłynniejszego włoskiego dania, czyli pizzy. Aby smakowało jeszcze lepiej, warto zadbać o dobrej jakości składniki. Jakie dodatki będą tu pasować? Wszystko zależy od twoich preferencji, możesz na przykład użyć różnego rodzaju warzyw, np. pieczarek, oliwek zielonych i czarnych, suszonych pomidorów, lub czerwonej słodkiej papryki. Świetnie sprawdzą się tu również wędliny, w szczególności włoskie szynki lub salami. Możesz użyć żółtego sera, lub zamienić go na mozzarellę lub parmezan. To danie świetnie sprawdzi się, gdy chcesz pozbyć się resztek z lodówki. 

Sprawdź także: Jak przedłużyć świeżość pomidorów? Tego nie rób, bo trzeba będzie je wyrzucić

Przepis na placki z kalafiora

Składniki na sos pomidorowy: 

  • 150 ml przecieru pomidorowego, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • szczypta cukru, 
  • sól, pieprz (do smaku).

Składniki na ciasto: 

  • ½ kalafiora średniej wielkości (około 400 g po oddzieleniu niejadalnych części),
  • 1 cebula, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 50 g twardego sera żółtego, 
  • około 3 łyżki mąki pszennej, 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka curry, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • olej roślinny (do smażenia).

Dodatkowo: 

  • 2-3 dojrzałe pomidory,
  • 100 g pieczarek, 
  • kilka plastrów szynki,
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • garść świeżych ziół.

 Jak zrobić placki z kalafiora?

Połącz w rondelku wszystkie składniki na sos pomidorowy. Zagotuj, co pewien czas mieszając. Odstaw do przestudzenia. Pokrój pomidory w plastry. Podziel plastry szynki na mniejsze kawałki (wielkości pomidora). Pieczarki opłucz i pokrój na plasterki. 

Usuń z kalafiora liście. Umyj, osusz i zetrzyj (tylko różyczki - z pominięciem twardego głąba) na tarce o średnich oczkach. Przesyp do miski, posól i odstaw na kilkanaście minut. 

Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj wszystkie składniki do miski z kalafiorem. Dodaj także mąkę ziemniaczaną i jajko. Dopraw curry i pieprzem.  

Wymieszaj wszystkie składniki na jednolite ciasto, stopniowo dosypując mąkę. Ciasto ma uzyskać taką konsystencję, by nie rozpływało się na patelni podczas smażenia, ale nie powinno być bardzo gęste. Rozgrzej na patelni olej. Formuj z ciasta niewielkie placki i obsmażaj je na złocisty kolor - 2-3 minuty po każdej ze stron. 

Rozłóż placki z kalafiora na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy nałóż niewielką ilość sosu pomidorowego, kilka plasterków pieczarek, po kawałku szynki i plaster pomidora. Skrop pomidory oliwą, dopraw solą i pieprzem. 

Wstaw placki do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekaj przez około 10 minut. Podawaj udekorowane świeżymi ziołami. 

 Źródła: terazgotuje.pl

 

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe