Reklama
Reklama

Zapiekane naleśniki. Puszyste i kremowe jak najlepszy sernik

Naleśniki to uniwersalne danie, które można serwować na przeróżne sposoby. Sprawdzą się na słono i na słodko. Wiele osób docenia je ze względu na prostotę przygotowania. To również świetne rozwiązanie na przyjęcia i rodzinne posiłki. Podpowiadamy przepis, który pozwoli ci cieszyć się ich delikatnym smakiem i kremową konsystencją w wydaniu innym niż zwykle.

Zwykle naleśniki jemy z dżemem czy owocami, polane śmietaną. Ten przepis proponuje jednak inne rozwiązanie. Odkryj, jak przygotować zapiekane naleśniki, które podbiją twoje serce.

Naleśniki sernikowe - opcja nie tylko na deser

W tym wypadku przepis na naleśniki z serem nie wyróżnia się niczym szczególnym, oprócz ostatniego etapu przygotowania. Będziemy potrzebować dwóch podstawowych składników - ciasta naleśnikowego oraz masy serowej. Jeśli chcemy, aby ciasto było bardziej dietetyczne, możemy przygotować je bez użycia tłuszczu, a część mleka podmienić na wodę gazowaną. W ten sposób uzyskamy delikatniejsze naleśniki o bardziej puszystej strukturze i mniejszej kaloryczności. 

Masa serowa w tym przypadku składa się z twarogu, serka homogenizowanego oraz żółtek. Jest delikatnie słodka i ma waniliowy aromat. Co ważne, stanowi wartościowe źródło białka. Z tego powodu naleśniki z serem będą się idealnie nadawać na słodki obiad. Nie tylko zapewnią nam pyszny smak, ale również sytość na długo. W wyniku pieczenia nabierają całkiem innej struktury. Delikatne ciasto i aksamitne wnętrze tworzą całość, która może przypominać nawet sernik.

Z podanego przepisu wychodzą 3-4 porcje dania. Jeśli jednak szykujemy je na spotkanie ze znajomymi czy przyjęcie, możemy podwoić składniki i przygotować więcej naleśników. Goście nie będą mogli się od nich oderwać.

Zapiekane naleśniki sernikowe - przepis i wykonanie

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • szklanka wody gazowanej, 
  • szczypta soli i cukru.

Składniki na nadzienie:

  • 600 g twarogu,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 150 g waniliowego serka homogenizowanego,
  • 30 g cukru waniliowego.

Sposób wykonania:

W dużej misce miksujemy dwa jajka, następnie dodajemy mąkę. Wlewamy mleko oraz wodę gazowaną, przyprawiamy solą i cukrem. Kiedy ciasto będzie miało lejącą i gładką konsystencję, będzie gotowe do smażenia. Na patelni z nieprzywierającą powłoką smażymy naleśniki z dwóch stron na złoty kolor.

Przygotowujemy nadzienie. W misce umieszczamy twaróg, który następnie rozdrabniamy za pomocą widelca lub blendera. Dodajemy do niego żółtka, cukier i cukier waniliowy oraz serek homogenizowany i miksujemy. Masa powinna być gęsta i kremowa. Możemy dodać do niej ulubione dodatki, takie jak rodzynki, kawałki posiekanej czekolady lub skórkę pomarańczową.

Każdego naleśnika nadziewamy 2-3 łyżkami masy serowej i zwijamy podobnie jak krokiety. Układamy je dość ciasno w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 st. C. Można je jeść od razu, ale najlepiej smakują, kiedy odrobinę ostygną. Wtedy masa serowa ma nie tylko pyszny smak, ale również niepowtarzalną konsystencję.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki | desery | dania główne