Sernik, który zawsze się udaje. Puszysty, delikatny, bez dokładki się nie obejdzie
Sernik to przepyszne ciasto, które można przygotowywać na wiele sposobów. Jednak każdą z jego wersji łączy kilka wspólnych cech. Ciasto musi być delikatne, puszyste i smaczne. Sernik z tego przepisu zawsze się udaje. Każdy prosi o dokładkę i w kilka chwil znika cała blaszka.
Sukces dobrego sernika tkwi nie tylko w odpowiedniej recepturze. Duże znaczenie ma także to, jakiego sera użyjemy. Tradycyjnie bazą do ciasta jest ser biały, a jego wybór nie może być przypadkowy. Kupując podstawę do deseru, możemy wybrać zwykły twaróg lub twaróg mielony z wiaderka.
Najpopularniejszym wyborem jest twaróg z wiaderka, ale zdecydowanie nie jest on najlepszy. Takie rozwiązanie cenione jest ze względu na wygodę i szybkość przygotowania. Ser wystarczy połączyć z innymi składnikami i nie wymaga on żadnej obróbki. W takich serach natomiast trzeba zwracać uwagę na skład. Niejednokrotnie dodawany jest do nich cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia czy nawet barwniki. Dobry twaróg z wiaderka powinien mieć możliwie jak najprostszy skład. Powinien więc zawierać tylko mleko lub śmietankę.
Najlepszym serem na sernik będzie czysty twaróg, który samodzielnie zmielimy w domu. Warto postawić na zakup sera tłustego, gdyż wtedy deser wyjdzie wilgotny i delikatny. Sery o mniejszej zawartości tłuszczu sprawią, że ciasto będzie suche, a podczas jedzenia lub krojenia będzie się rozpadać. Twaróg należy zmielić trzykrotnie, bo wtedy uzyska najlepszą, gładką i puchatą konsystencję. Taka metoda jednak wymaga od nas więcej czasu i zaangażowania.
Sernik z tego przepisu zawsze wychodzi. Niezależnie od tego, czy użyję dobrego sera twarogowego z wiaderka, czy samodzielnie zmielonego, zawsze jest tak samo pyszny. Po upieczeniu jest puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach. Na święta zawsze robię z podwójnej porcji, bo blacha znika w jeden dzień.
Składniki:
- kilogram twarogu sernikowego,
- 6 dużych jajek,
- szklanka cukru,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 12 g cukru waniliowego,
- 3 szklanki mąki tortowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g masła,
- 330 ml śmietanki 30%,
- 250 g serka mascarpone,
- 50 g budyniu bez cukru,
- sól.
Sposób wykonania:
W misce umieść mąkę, cukier puder, 150 g roztopionego masła, dwa jajka, proszek do pieczenia, półtorej łyżeczki cukru waniliowego i szczyptę soli. Za pomocą miksera lub używając dłoni, całość wymieszaj do momentu osiągnięcia jednolitej kruszonki.
Około 2/3 ciasta przełóż do wyłożonej papierem formy o wymiarach 21x33 cm. Masę równomiernie rozłóż na spodzie blachy i delikatnie dociśnij, aby masa nie była sypka. Pozostałą kruszonkę schowaj do lodówki. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na 15 minut. Następnie ciasto wyjmij z piekarnika.
Do misy wbij 4 jajka, dodaj cukier biały i pozostały cukier waniliowy. Składniki ubij za pomocą miksera na puszystą masę. Do ubitych jaj dodaj twaróg sernikowy, mascarpone, 50 g roztopionego, przestudzonego masła i ponownie zmiksuj.
Do powstałej masy dodaj proszek budyniowy i całość połącz za pomocą miksera. W trakcie miksowania stopniowo dodawaj śmietankę 30%. Gotową masę serową wylej na wcześniej podpieczony spód. Na jej górę delikatnie wysyp kruszonkę, która czekała w lodówce.
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Celsjusza przez około 60 minut. Gotowy sernik podawaj po ostudzeniu przy ulubionej herbacie lub kawie.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność