Reklama
Reklama

Zapiekane naleśniki z kurczakiem. Prosty obiad, który zachwyci twoich bliskich

Zapiekane naleśniki z kurczakiem pod serową pierzynką to troszkę inny sposób podania uwielbianej przez wszystkich potrawy. Taki obiad jest nie tylko pyszny, ale też wspaniale syci. Ze składników w tym przepisie uzyskasz 4 porcje po 3 naleśniki.

Zapiekane naleśniki z kurczakiem

Naleśniki kojarzą się głównie ze słodkimi farszami, ale w wytrawnej wersji też mogą być przepyszne. Zapiekane naleśniki z kurczakiem to wspaniały przykład na to, że tradycyjne danie można podać w nowej odsłonie. Puszyste ciasto, rozpływający się w ustach farsz i pierzynka serowa tworzą aromatyczne i bardzo sycące połączenie. Gdy brakuje ci pomysłu na obiad lub rodzina narzeka na klasyczne naleśniki, to przygotuj taką potrawę. Z pewnością wszystkim przypadnie do gustu.

Zapiekane naleśniki z kurczakiem - przepis

Składniki:

  • 200-250 g mąki pszennej, 
  • 250 ml mleka, 
  • 250 ml gazowanej wody mineralnej, 
  • 2 jajka (+2 na pierzynkę serową), 
  • szczypta soli, 
  • masło klarowane (do smażenia), 
  • 600 g filetu z piersi kurczaka, 
  • 250 g zmielonego twarogu (możesz użyć twarogu "z wiaderka"), 
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie), 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • mały pęczek koperku, 
  • 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • masło klarowane (do smażenia). 

Sposób wykonania:

Przygotuj mięso. Oczyść filet z kurczaka i pokrój na niewielkie kawałki. Oprósz je przeprawą kebab-gyros (lub inną przyprawą do kurczaka, którą lubisz). 

Zrób ciasto na naleśniki. Przesiej przez sitko, mąkę i sól. Połącz w misce mleko, wodę gazowaną i jajka. Wymieszaj trzepaczką. Stopniowo dodaj do miski przesianą mąkę, cały czas mieszając (trzepaczką lub mikserem) powstające ciasto. Powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany - swobodnie spływać z zanurzonej w nim łyżki, pozostawiając jednak cienką warstwę na jej grzbiecie. Odstaw ciasto na pół godziny i ponownie wymieszaj. 

Przygotuj patelnię naleśnikową o średnicy około 25 cm. Rozgrzej na palniku o średniej mocy. Natłuszczaj odrobiną masła klarowanego przed usmażeniem każdego naleśnika. Ciasto nakładaj łyżką wazową, a następnie rozprowadzaj równomiernie po powierzchni patelni. Każdy naleśnik smaż przez około 45 sekund po jednej stronie i około 30 sekund po przewróceniu na drugą stronę. Odstaw usmażone naleśniki od przestudzenia. 

Podsmaż kurczaka na niewielkiej ilości masła klarowanego. 

Przygotuj nadzienie. Obierz i przeciśnij przez praskę czosnek. Posiekaj drobno koperek. Połącz twaróg z czosnkiem i koperkiem. Jeśli twaróg jest dość gęsty i suchy, możesz dodać do niego jogurt. Twaróg wymieszaj z kurczakiem. Dopraw farsz solą i pieprzem. Napełni farszem naleśniki, zwijając je w rulony. 

Zetrzyj ser żółty na tarce o średnich oczkach. Wymieszaj z rozkłóconymi jajkami. Wyłóż papierem do pieczenia blachę piekarnika. Ułóż na niej parami 8 naleśników. Wyłóż na nie część żółtego sera. Na górze (przez środek) każdej pary ułóż po jeszcze jednym naleśniku. Na wierzchu rozprowadź resztę serowej pierzynki.  

Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez około 20 minut. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zrobisz raz, będziesz marzyć o tym farszu. Pierogi z przepisu babci, lepszych nie ma

Jak zrobić domowy popcorn karmelowy? Słodka przekąska do filmu długo utrzymuje świeżość

To najlepsze ciasto, jakie możesz zrobić na weekend. Lawina czekolady otulona ciasteczkami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki | dania główne | kurczak