Zapiekane naleśniki z kurczakiem. Prosty obiad, który zachwyci twoich bliskich
Zapiekane naleśniki z kurczakiem pod serową pierzynką to troszkę inny sposób podania uwielbianej przez wszystkich potrawy. Taki obiad jest nie tylko pyszny, ale też wspaniale syci. Ze składników w tym przepisie uzyskasz 4 porcje po 3 naleśniki.
Naleśniki kojarzą się głównie ze słodkimi farszami, ale w wytrawnej wersji też mogą być przepyszne. Zapiekane naleśniki z kurczakiem to wspaniały przykład na to, że tradycyjne danie można podać w nowej odsłonie. Puszyste ciasto, rozpływający się w ustach farsz i pierzynka serowa tworzą aromatyczne i bardzo sycące połączenie. Gdy brakuje ci pomysłu na obiad lub rodzina narzeka na klasyczne naleśniki, to przygotuj taką potrawę. Z pewnością wszystkim przypadnie do gustu.
Składniki:
- 200-250 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 250 ml gazowanej wody mineralnej,
- 2 jajka (+2 na pierzynkę serową),
- szczypta soli,
- masło klarowane (do smażenia),
- 600 g filetu z piersi kurczaka,
- 250 g zmielonego twarogu (możesz użyć twarogu "z wiaderka"),
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie),
- 2-3 ząbki czosnku,
- mały pęczek koperku,
- 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros,
- sól, pieprz (do smaku),
- masło klarowane (do smażenia).
Sposób wykonania:
Przygotuj mięso. Oczyść filet z kurczaka i pokrój na niewielkie kawałki. Oprósz je przeprawą kebab-gyros (lub inną przyprawą do kurczaka, którą lubisz).
Zrób ciasto na naleśniki. Przesiej przez sitko, mąkę i sól. Połącz w misce mleko, wodę gazowaną i jajka. Wymieszaj trzepaczką. Stopniowo dodaj do miski przesianą mąkę, cały czas mieszając (trzepaczką lub mikserem) powstające ciasto. Powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany - swobodnie spływać z zanurzonej w nim łyżki, pozostawiając jednak cienką warstwę na jej grzbiecie. Odstaw ciasto na pół godziny i ponownie wymieszaj.
Przygotuj patelnię naleśnikową o średnicy około 25 cm. Rozgrzej na palniku o średniej mocy. Natłuszczaj odrobiną masła klarowanego przed usmażeniem każdego naleśnika. Ciasto nakładaj łyżką wazową, a następnie rozprowadzaj równomiernie po powierzchni patelni. Każdy naleśnik smaż przez około 45 sekund po jednej stronie i około 30 sekund po przewróceniu na drugą stronę. Odstaw usmażone naleśniki od przestudzenia.
Podsmaż kurczaka na niewielkiej ilości masła klarowanego.
Przygotuj nadzienie. Obierz i przeciśnij przez praskę czosnek. Posiekaj drobno koperek. Połącz twaróg z czosnkiem i koperkiem. Jeśli twaróg jest dość gęsty i suchy, możesz dodać do niego jogurt. Twaróg wymieszaj z kurczakiem. Dopraw farsz solą i pieprzem. Napełni farszem naleśniki, zwijając je w rulony.
Zetrzyj ser żółty na tarce o średnich oczkach. Wymieszaj z rozkłóconymi jajkami. Wyłóż papierem do pieczenia blachę piekarnika. Ułóż na niej parami 8 naleśników. Wyłóż na nie część żółtego sera. Na górze (przez środek) każdej pary ułóż po jeszcze jednym naleśniku. Na wierzchu rozprowadź resztę serowej pierzynki.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez około 20 minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zrobisz raz, będziesz marzyć o tym farszu. Pierogi z przepisu babci, lepszych nie ma
Jak zrobić domowy popcorn karmelowy? Słodka przekąska do filmu długo utrzymuje świeżość
To najlepsze ciasto, jakie możesz zrobić na weekend. Lawina czekolady otulona ciasteczkami