Zaskoczy każdego miłośnika włoskiego deseru. Kokosowa panna cotta
Panna cotta kojarzy się ze śmietankowo-waniliowym smakiem. Choć w klasycznym wydaniu jest przepyszna, to od czasu do czasu można postawić też na kuchenny eksperyment. Przygotuj kokosową panna cottę - wystarczy wymienić jeden składnik i cieszyć się zaskakującym deserem.
Kokosowa panna cotta wbrew pozorom jest bardzo prosta do zrobienia. W tym przepisie przygotujesz ją w szklankach, z dodatkiem truskawkowego musu.
Popularny deser pochodzi z północy Włoch. Region Piemontu wpisał nawet panna cottę na listę lokalnych tradycyjnych produktów spożywczych. Jego nazwę można dosłownie przetłumaczyć jako gotowany krem czy gotowaną śmietankę. To właśnie z niej przygotowuje się tradycyjną odmianę przysmaku.
Mówi się, że panna cotta może sprawić trochę trudności początkującym cukiernikom. Przy odrobinie precyzji i cierpliwości każdemu uda się go zrobić. Jak przyrządza się panna cottę? Najpierw śmietankę podgrzewa się z żelatyną i ziarenkami laski wanilii. Następnie tężejącą masę wylewa do foremki, aby całkowicie przestygła. Schłodzoną przekłada się na talerz i ozdabia musem owocowym.
W nietypowym wydaniu panna cotta nabierze kokosowego aromatu. Wszystko z powodu zamiany jednego składnika. Zamiast klasycznie używanej śmietanki w przepisie znajdzie się mleko kokosowe. To ono nada nowego smaku deserowi.
Składniki:
- 500 ml mleka kokosowego
- 80 g cukru pudru
- skórka z 1 limonki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 30 ml wody
Dodatkowo:
- 200 g truskawek
- 2 łyżki cukru waniliowego
- wiórki kokosowe do dekoracji
Sposób wykonania:
Wlej wodę do małej miski i wsyp żelatynę. Wymieszaj dokładnie i zostaw aż do napęcznienia.
Podgrzej mleko kokosowe z cukrem i skórką z limonki. Mieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Odstaw z palnika.
Teraz żelatynę podgrzej na małej mocy palnika albo w mikrofali, nie doprowadzając do wrzenia. Jeszcze ciepłą przelej do przygotowanej kokosowej masy. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą.
Przygotuj miseczki albo szklanki do kokosowej panny cotty. Wlej masę i włóż do lodówki, najlepiej schłodź przez 5-6 godzin.
Po tym czasie zrób mus. Truskawki oczyść, umyj pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój na drobniejsze kawałki. Dodaj cukier waniliowy i zblenduj na owocową masę. Wlej na stężałą panna cottę.
Udekoruj wiórkami kokosowymi.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Na Wszystkich Świętych zrobię gołąbki po żydowsku. Rodzina je uwielbia
Domowe bułeczki z 2 składników. Banalny przepis, który warto mieć pod ręką
Jesienne chili con carne. Bez tego dodatku nie może się obejść