Reklama
Reklama

Zawijany makowiec ostatniej szansy. Według przepisu babci Gieni wychodzi palce lizać

Nie wyobrażam sobie świąt bez makowca zawijanego. To prawdziwy klasyk wśród bożonarodzeniowych deserów, w naszym domu zawsze robi go babcia Gienia. Miękkie ciasto drożdżowe, aromatyczna masa makowa i efektowne zawijasy to przepis na sukces, bo mimo tego, że co roku przygotowujemy różne słodkości, to właśnie on znika ze stołu najszybciej.

Ten makowiec jest niezwykle prosty w przygotowaniu, wilgotny i niezawodny - nie obawiaj się go robić nawet na ostatnią chwilę, bo zawsze wychodzi.

Makowiec na ostatnią chwilę

Świąteczne przygotowania potrafią pochłonąć nas bez reszty, a doba niestety magicznie się nie wydłuża. Wtedy przydają się właśnie takie przepisy jak makowiec na ostatnią chwilę. Moja babcia ma swój sprawdzony przepis, który zawsze sprawdza się szczególnie wtedy, kiedy święta są już naprawdę blisko. 

Pracę skrócisz sobie poprzez wykorzystanie gotowej masy makowej. Wystarczy jedynie wyrobić ciasto drożdżowe, pozwolić mu wyrosnąć i połączyć z puszystym nadzieniem z dodatkiem ubitych białek. Tak powstaje niezwykle wilgotny, aromatyczny makowiec, idealnie podkreślający ten wyjątkowy rodzinny klimat. 

Reklama

Makowiec zawijany - przepis

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 150 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • żółtko,
  • 80 g masła,
  • 80 g cukru,
  • odrobina soli.

Nadzienie:

  • puszka gotowej masy makowej,
  • 2 białka,
  • garść skórki z pomarańczy,
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • jajko,
  • łyżka mleka.

Mleko podgrzej w garnuszku. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Następnie przelej je do wysokiego naczynia, np. kubka, dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki (odjęte wcześniej z porcji przeznaczonej na ciasto). Wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby rozczyn zaczął pracować.

W międzyczasie rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.

Przygotuj dużą miskę, przesiej do niej mąkę, wlej gotowy rozczyn oraz pozostałe mleko. Dodaj całe jajka i żółtko, do tego resztę cukru i szczyptę soli. Zacznij wyrabiać ciasto, pod koniec stopniowo wlewaj ostudzone masło. Wyrabiaj mniej więcej przez 10 minut, aż masa będzie gładka i elastyczna.

Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto ma wyraźnie zwiększyć objętość.

Aby nadzienie makowe było lekkie i puszyste, ubij białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Wmieszaj ją delikatnie do masy makowej, dodaj skórkę pomarańczową i połącz całość.

W wyrośnięte ciasto wbij pięść. Następnie przełóż je na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj na prostokątny placek.

Masę makową rozsmaruj na cieście, zostawiając trochę miejsca przy brzegach. Zawijaj całość w roladę, formując makowiec.

Roztrzep jajko z mlekiem, posmaruj wierzch ciasta. Odstaw na 30 minut.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, bez termoobiegu, przez 40 minut.

Po ostudzeniu udekoruj lukrem lub cukrem pudrem.

Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl



Zobacz też:

Gdy nie chcesz przyjechać na wigilię z pustymi rękami. Upiecz piernik bez czekania

Ciasto sylwestrowe rozpływa się w ustach, jest pyszne i eleganckie. Miłośnicy serników będą zachwyceni

Pyszne paszteciki do barszczu na Boże narodzenie. Ich sekretem jest farsz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta