Zdrowe kąski z kalafiora. Zajadają się nimi dzieci i dorośli
Szukasz ciekawej przekąski do obiadu lub na grilla? Skorzystaj z dobrodziejstw lata, czyli kalafiora, którego smak w tych miesiącach jest niepowtarzalny. Takie kąski z kalafiora zjedzą ze smakiem nie tylko dorośli, ale i dzieci.
Ze względu na panierkę wyglądają jak przekąska typu fast food. Tymczasem kąski z kalafiora to połączenie zdrowego warzywa, aromatycznego sosu i panko. Przetestuj przepis, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Panko to japońska bułka tarta przygotowana z chleba bez skórki. Nazwa wywodzi się od japońskiego słowa pan (czyli chleb) oraz Kanji (znaku typograficznego) -ko, oznaczającego okruchy lub proszek. W kuchni azjatyckiej używa się jej do panierowania dań smażonych i pieczonych, np. kotletów Tonkatsu. Czasami do panko dosypuje się jeszcze przypraw, aby nadać panierce różnorodnego smaku. Ta zawsze wychodzi chrupiąca i lekka.
Składniki:
- duży kalafior
- 6 łyżek panko
- 6 łyżek płatków kukurydzianych
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka papryki mielonej
- łyżeczka granulowanego czosnku
- łyżka oleju kokosowego
- łyżka masła orzechowego
- łyżka miodu
Sposób wykonania:
Kalafiora umyj i podziel na drobne różyczki. Wlej do rondelka olej, sos sojowy, miód, dodaj masło orzechowe i delikatnie podgrzewając, połącz wszystkie składniki mieszając. Różyczki warzywa włóż do miski. Powstałym sosem polej kalafiora tak, by oblepił wszystkie kawałki.
Płatki kukurydziane pokrusz i wymieszaj z panko oraz pozostałymi przyprawami. Kalafiora dokładnie obtocz w panierce. Najlepiej przełóż kalafiora do zamykanego pojemnika, wsyp panierkę i zamknij pojemnik. Delikatnie potrząśnij naczyniem, aż wszystkie różyczki kalafiora będą pokryte panierką.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na niej kawałki kalafiora i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 30 minut. Po kwadransie przekręć różyczki na drugą stronę, by równomiernie się zrumieniły. Kalafiora podawaj na ciepło z ulubionym sosem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zakwas z buraków do wigilijnego barszczu. Lepszego przepisu nie znajdziesz
Najlepsze pierniczki, jakie robiłam. Można je jeść zaraz po upieczeniu, rozpływają się w ustach
Dzięki nim czujesz świąteczną atmosferę. Mięciutkie pierniczki lepsze niż ze sklepu