Zdrowy sposób na słodkie śniadanie. Najlepszy dodatek do owsianki
Owsianka z daktylami to idealne połączenie zdrowego śniadania i naturalnej słodyczy. Pełna witamin i minerałów, daje energię na cały dzień. Daktyle, bogate w błonnik i naturalne cukry, nadają jej wyjątkowego smaku, sprawiając, że każdy kęs to prawdziwa przyjemność. Wypróbuj nasz przepis.
Najgorszym dodatkiem do owsianki są sztuczne słodziki - kupione w sklepie gotowe polewy czy biały cukier. Jeśli lubisz słodkie śniadania, to lepszym wyborem do owsianki będą daktyle, który dodadzą słodyczy potrawie, ale w naturalny sposób. Owoce zawierają dużo węglowodanów, dlatego będą wspaniałym źródłem energii. Zjedzone rano pomogą nabrać sił na cały dzień. Dostarczą też błonnika, usprawniającego pracę jelit oraz witamin i minerałów, wpływających na lepszy wygląd i samopoczucie. Trzeba pamiętać, że daktyle są kaloryczne, więc nie wolno przesadzać z ich porcją - 4-5 sztuk to dzienna dawka owoców.
Składniki:
- 300 ml mleka roślinnego lub zwykłego,
- 50 g płatków owsianych,
- 5 średnich daktyli,
- mała gruszka,
- garść orzechów laskowych,
- łyżeczka zmielonego siemienia lnianego,
- czubata łyżeczka kakao,
- kostka ciemnej czekolady.
Dodatkowo:
- masło orzechowe.
Sposób wykonania:
Odlej kilka łyżek mleka i rozpuść w nim kakao. Resztę zagotuj w rondelku razem z płatkami owsianymi, pokrojoną w kostkę gruszkę oraz posiekanymi daktylami.
Gdy owsianka zacznie się gotować, dodaj kakao oraz kostkę czekolady. Następnie dodaj siemię lniane i jeszcze chwilę wszystko gotuj. Mieszaj, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Posiekaj orzechy laskowe. Gotową owsiankę udekoruj orzechami lub innymi ulubionymi dodatkami. Owsiankę możesz także jeść z odrobiną masła orzechowego.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wybitna marynata do karkówki z grilla. Goście zawsze proszą o przepis
Placek z apetycznym farszem. Na Podkarpaciu robią go z serem, cebulką i ziemniakami
Najlepsza sałatka na grilla. Do pieczonej karkówki i kiełbasek wprost idealna