Reklama
Reklama

Zdrowy sposób na słodkie śniadanie. Najlepszy dodatek do owsianki

Owsianka z daktylami to idealne połączenie zdrowego śniadania i naturalnej słodyczy. Pełna witamin i minerałów, daje energię na cały dzień. Daktyle, bogate w błonnik i naturalne cukry, nadają jej wyjątkowego smaku, sprawiając, że każdy kęs to prawdziwa przyjemność. Wypróbuj nasz przepis.

Dlaczego warto jeść owsiankę z daktylami?

Najgorszym dodatkiem do owsianki są sztuczne słodziki - kupione w sklepie gotowe polewy czy biały cukier. Jeśli lubisz słodkie śniadania, to lepszym wyborem do owsianki będą daktyle, który dodadzą słodyczy potrawie, ale w naturalny sposób. Owoce zawierają dużo węglowodanów, dlatego będą wspaniałym źródłem energii. Zjedzone rano pomogą nabrać sił na cały dzień. Dostarczą też błonnika, usprawniającego pracę jelit oraz witamin i minerałów, wpływających na lepszy wygląd i samopoczucie. Trzeba pamiętać, że daktyle są kaloryczne, więc nie wolno przesadzać z ich porcją - 4-5 sztuk to dzienna dawka owoców.

Reklama

Owsianka z daktylami - przepis

Składniki:

  • 300 ml mleka roślinnego lub zwykłego, 
  • 50 g płatków owsianych, 
  • 5 średnich daktyli, 
  • mała gruszka, 
  • garść orzechów laskowych, 
  • łyżeczka zmielonego siemienia lnianego, 
  • czubata łyżeczka kakao, 
  • kostka ciemnej czekolady. 

Dodatkowo: 

  • masło orzechowe.

Sposób wykonania:

Odlej kilka łyżek mleka i rozpuść w nim kakao. Resztę zagotuj w rondelku razem z płatkami owsianymi, pokrojoną w kostkę gruszkę oraz posiekanymi daktylami. 

Gdy owsianka zacznie się gotować, dodaj kakao oraz kostkę czekolady. Następnie dodaj siemię lniane i jeszcze chwilę wszystko gotuj. Mieszaj, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. 

Posiekaj orzechy laskowe. Gotową owsiankę udekoruj orzechami lub innymi ulubionymi dodatkami. Owsiankę możesz także jeść z odrobiną masła orzechowego.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki do owsianki | owsianka | owoce