Reklama
Reklama

Zielona sałatka na grilla z bobem. Prosty przepis pełny białka

​Dania z grilla smakują najlepiej z porcją świeżych warzyw. Co więcej, pełne witamin pomidory czy papryki świetnie bilansują mięsny posiłek. A z czym podać grillowane dania wegetariańskie? Te warto uzupełnić o źródła białka. Zielona sałatka na grilla z fasolką szparagową i bobem świetnie sprawdzi się w tej roli. Oczywiście mogą sięgnąć po nią także mięsożercy.

Zielona sałatka na grilla to prawdziwa roślinna bomba białka, które dostarcza zielona fasolka szparagowa oraz bób. Proteiny zapewniają sytość, pomagają budować i regenerować mięśnie, oraz uczestniczą w wielu procesach metabolicznych, dlatego warto dbać o ich odpowiednią podaż. Smak dania urozmaici także wyrazista czerwona cebula, ser cheddar, oraz smaczny dressing na bazie oliwy z oliwek, musztardy, soku z cytryny i syropu z agawy. Taka sałatka to samo zdrowie, idealnie będzie komponować się z daniami z grilla, np. kurczakiem, czy rybą, świetnie sprawdzi się również na lekki lunch czy kolację. 

Reklama

Sprawdź także: Idealna do obiadu i na grilla. Surówka, która zbiera same pochwały

Przepis na zieloną sałatkę na grilla

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 700 g fasolki szparagowej, 
  • 500 g bobu, 
  • 12 rzodkiewek, 
  • 1 mała czerwona cebula, 
  • 150 g mieszanki sałat, 
  • 100 g sera cheddar. 

Dressing: 

  • 2 ząbki czosnku, 
  • 4 łyżki oliwy,  
  • 1 łyżeczka musztardy, 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny, 
  • 1 łyżeczka syropu z agawy, 
  • sól, pieprz (do smaku). 

Jeśli nie masz syropu z agawy, możesz zastąpić go miodem, również będzie smakować świetnie. 

Jak zrobić zieloną sałatkę na grilla? 

 

Umyj fasolkę i odetnij ze strączków obie końcówki. Przekrój strączki w poprzek na pół. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut, w zależności od wielkości strączków). Odcedź. 

Jednocześnie w osobnym garnku w osolonej wodzie ugotuj bób - gotuj 10-15 minut (młody bób gotuje się krócej niż stary), aż łupiny zmiękną, ale ziarna pozostaną sprężyste. Ugotowane ziarna obierz (młody bób możesz pozostawić w łupinach). 

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy. Podsmaż na niej jeden posiekany ząbek czosnku, uważając, by się nie przypalił. Gdy się zarumieni, przełóż na patelnię fasolę i bób. Krótko obsmaż. 

Pokrój rzodkiewki na plasterki. Posiekaj drobno obraną cebulę. Pokrój w kosteczkę cheddar. Połącz warzywa strączkowe z mieszanką sałat. Dodaj rzodkiewki, cebulę i cheddar. Wymieszaj. 

W osobnym naczyniu pozostałą oliwę z musztardą, sokiem z cytryny, syropem z agawy i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.  

Dodaj sos do sałatki na chwilę przed konsumpcją. Podaj ją na przykład z bagietką. 

Żródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Mieszam mięso mielone z pieczarkami i zawijam w cukinię. Mam na obiad roladki palce lizać

Herbatniki przekładam kremem, dodaję owoce. Letni hit bez pieczenia, banalnie prosty

Wilgotny biszkopt i aksamitny krem. Wcale nie wychodzi przesłodzony

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki