Zielona sałatka na grilla z bobem. Prosty przepis pełny białka
Dania z grilla smakują najlepiej z porcją świeżych warzyw. Co więcej, pełne witamin pomidory czy papryki świetnie bilansują mięsny posiłek. A z czym podać grillowane dania wegetariańskie? Te warto uzupełnić o źródła białka. Zielona sałatka na grilla z fasolką szparagową i bobem świetnie sprawdzi się w tej roli. Oczywiście mogą sięgnąć po nią także mięsożercy.
Zielona sałatka na grilla to prawdziwa roślinna bomba białka, które dostarcza zielona fasolka szparagowa oraz bób. Proteiny zapewniają sytość, pomagają budować i regenerować mięśnie, oraz uczestniczą w wielu procesach metabolicznych, dlatego warto dbać o ich odpowiednią podaż. Smak dania urozmaici także wyrazista czerwona cebula, ser cheddar, oraz smaczny dressing na bazie oliwy z oliwek, musztardy, soku z cytryny i syropu z agawy. Taka sałatka to samo zdrowie, idealnie będzie komponować się z daniami z grilla, np. kurczakiem, czy rybą, świetnie sprawdzi się również na lekki lunch czy kolację.
Sprawdź także: Idealna do obiadu i na grilla. Surówka, która zbiera same pochwały
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 700 g fasolki szparagowej,
- 500 g bobu,
- 12 rzodkiewek,
- 1 mała czerwona cebula,
- 150 g mieszanki sałat,
- 100 g sera cheddar.
Dressing:
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka syropu z agawy,
- sól, pieprz (do smaku).
Jeśli nie masz syropu z agawy, możesz zastąpić go miodem, również będzie smakować świetnie.
Umyj fasolkę i odetnij ze strączków obie końcówki. Przekrój strączki w poprzek na pół. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut, w zależności od wielkości strączków). Odcedź.
Jednocześnie w osobnym garnku w osolonej wodzie ugotuj bób - gotuj 10-15 minut (młody bób gotuje się krócej niż stary), aż łupiny zmiękną, ale ziarna pozostaną sprężyste. Ugotowane ziarna obierz (młody bób możesz pozostawić w łupinach).
Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy. Podsmaż na niej jeden posiekany ząbek czosnku, uważając, by się nie przypalił. Gdy się zarumieni, przełóż na patelnię fasolę i bób. Krótko obsmaż.
Pokrój rzodkiewki na plasterki. Posiekaj drobno obraną cebulę. Pokrój w kosteczkę cheddar. Połącz warzywa strączkowe z mieszanką sałat. Dodaj rzodkiewki, cebulę i cheddar. Wymieszaj.
W osobnym naczyniu pozostałą oliwę z musztardą, sokiem z cytryny, syropem z agawy i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
Dodaj sos do sałatki na chwilę przed konsumpcją. Podaj ją na przykład z bagietką.
Żródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mieszam mięso mielone z pieczarkami i zawijam w cukinię. Mam na obiad roladki palce lizać
Herbatniki przekładam kremem, dodaję owoce. Letni hit bez pieczenia, banalnie prosty
Wilgotny biszkopt i aksamitny krem. Wcale nie wychodzi przesłodzony