Reklama
Reklama

Idealna do obiadu i na grilla. Surówka, która zbiera same pochwały

Soczysta, pełna witamin surówka prezydencka to świetny dodatek do obiadu. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Świeża, lekka i kolorowa surówka świetnie sprawdza się latem, gdy potrzebujemy czegoś orzeźwiającego i soczystego. Warto ją przygotować i to nie tylko od święta.

Surówka prezydencka 

Surówka prezydencka to danie, które łączy prostotę składników z wyjątkową świeżością i smakiem. Jej nazwa nie jest przypadkowa - nawiązuje do wykwintnego charakteru dodatku. Surówka jest dopracowana w najmniejszych szczegółach, ale jednocześnie - dzięki użytym składnikom - bardzo uniwersalna.

Połączenie młodej kapusty, marchewki, jabłka i szczypiorku daje lekką, chrupiącą i niezwykle odświeżającą propozycję, która wzbogaci każdy posiłek. To również rewelacyjny sposób na włączenie sezonowych warzyw do codziennego jadłospisu.

Przeczytaj też: Pieczony kalafior na obiad. Zrobisz szybko, cała rodzina będzie najedzona

Reklama

Surówka prezydencka - przepis

Składniki na surówkę: 

  • 1/2 główki młodej kapusty, 
  • jabłko, 
  • marchewka,
  • mały pęczek szczypiorku. 

Składniki na dressing: 

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • łyżka soku z cytryny, 
  • łyżka oliwy z oliwek, 
  • sól, pieprz (do smaku). 

Sposób wykonania:

Poszatkuj drobno kapustę. Przełóż na sitko, lekko posól i odstaw na kilkanaście minut. Po tym czasie odciśnij z kapusty sok, który puściła. Przełóż kapustę do miski. 

Obierz marchewkę i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dołóż do miski z kapustą. 

Usuń z jabłka gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w cienkie słupki. Dołóż do miski. 

Posiekaj drobno szczypiorek. Dodaj do reszty warzyw. Wymieszaj. 

Połącz składniki na dressing. Uważaj z ilością soli (kapusta jest już słonawa). Dodaj dressing do surówki i wymieszaj ją ponownie. 

Wstaw miskę z surówką na godzinę do lodówki, by przegryzły się smaki. 

 Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomniane warzywo, które dba o wątrobę i prawidłowe ciśnienie. Zapiekam i mam zdrowy, pyszny obiad

Nie na mleku i nie na maślance. Najlepsze, sprężyste i delikatne naleśniki wychodzą na tanim produkcie

Przygotowuję proste ciasto, na wierzchu układam rabarbar. Ten smak to obłęd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | warzywa | kapusta | impreza | przekąski | jabłka