Idealna do obiadu i na grilla. Surówka, która zbiera same pochwały
Soczysta, pełna witamin surówka prezydencka to świetny dodatek do obiadu. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Świeża, lekka i kolorowa surówka świetnie sprawdza się latem, gdy potrzebujemy czegoś orzeźwiającego i soczystego. Warto ją przygotować i to nie tylko od święta.
Surówka prezydencka to danie, które łączy prostotę składników z wyjątkową świeżością i smakiem. Jej nazwa nie jest przypadkowa - nawiązuje do wykwintnego charakteru dodatku. Surówka jest dopracowana w najmniejszych szczegółach, ale jednocześnie - dzięki użytym składnikom - bardzo uniwersalna.
Połączenie młodej kapusty, marchewki, jabłka i szczypiorku daje lekką, chrupiącą i niezwykle odświeżającą propozycję, która wzbogaci każdy posiłek. To również rewelacyjny sposób na włączenie sezonowych warzyw do codziennego jadłospisu.
Przeczytaj też: Pieczony kalafior na obiad. Zrobisz szybko, cała rodzina będzie najedzona
Składniki na surówkę:
- 1/2 główki młodej kapusty,
- jabłko,
- marchewka,
- mały pęczek szczypiorku.
Składniki na dressing:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz (do smaku).
Sposób wykonania:
Poszatkuj drobno kapustę. Przełóż na sitko, lekko posól i odstaw na kilkanaście minut. Po tym czasie odciśnij z kapusty sok, który puściła. Przełóż kapustę do miski.
Obierz marchewkę i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dołóż do miski z kapustą.
Usuń z jabłka gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w cienkie słupki. Dołóż do miski.
Posiekaj drobno szczypiorek. Dodaj do reszty warzyw. Wymieszaj.
Połącz składniki na dressing. Uważaj z ilością soli (kapusta jest już słonawa). Dodaj dressing do surówki i wymieszaj ją ponownie.
Wstaw miskę z surówką na godzinę do lodówki, by przegryzły się smaki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zapomniane warzywo, które dba o wątrobę i prawidłowe ciśnienie. Zapiekam i mam zdrowy, pyszny obiad
Przygotowuję proste ciasto, na wierzchu układam rabarbar. Ten smak to obłęd