Zielone kluseczki jak z restauracyjnego menu. Zrób je na obiad
Jeśli należysz do miłośników dań mącznych, a wszelkie kluski, kopytka i pyzy mogłyby gościć na twoim talerzu codziennie, to danie na pewno ci zasmakuje. Kluski szpinakowe to potrawa, która nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, jest prosta w przygotowaniu, a dodatek szpinaku, parmezanu i szałwii sprawiają, że smakują jak potrawa z restauracji.
Kluski szpinakowe z serem ricotta to jeden z wariantów włoskich gnocchi. Wyglądają bardzo efektownie i jeszcze lepiej smakują, są znakomitą propozycją obiadową dla wegetarian. Możesz zaserwować je jako osobne danie, lub podać w towarzystwie kawałka smażonego, lub grillowanego mięsa, np. piersi z kurczaka.
Sprawdź także: Wyjątkowe pączki zamojskie. Nikt nie przewidzi, co skrywają w środku
Chociaż kluseczki prezentują się niepozornie, użyte do ich przyrządzenia składniki, takie jak ricotta, czosnek, gałka muszkatołowa, szałwia i parmezan tworzą prawdziwą poezję smaku. Zanim zabierzesz się za gotowanie, przygotuj:
- 300 g świeżego szpinaku,
- 150 g sera ricotta,
- około 80 g mąki,
- 100 g parmezanu,
- 2 żółtka,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz (do smaku),
- masło klarowane (do smażenia),
- 3-4 łyżki miękkiego masła,
- kilka listków szałwii.
Odsącz ricottę z nadmiaru wody. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach parmezan. Rozdrobnij liście szpinaku i przesmaż je krótko na maśle klarowanym z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Poczekaj, aż szpinak przestygnie.
Połącz w misce szpinak, ricottę, ¾ ilości parmezanu i żółtka. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie stopniowo dodawaj do masy mąkę. Ciasto na kluski szpinakowe ma uzyskać dość zwartą konsystencję. Nie powinno się mocno kleić. Gotowe odstaw na pół godziny.
Na oprószonej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałeczki o średnicy około 3-4 cm. Pokrój je na niewielkie kawałki. Każdy z nich lekko spłaszcz widelcem (lub innym narzędziem). Tak przygotowane kluski wrzucaj porcjami do garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą. Gotuj przez parę minut (około minutę od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię). Odcedź.
W międzyczasie przygotuj masło szałwiowe. Rozdrobnij listki szałwii i podsmaż na niewielkiej ilości masła klarowanego. Tak przygotowane wymieszaj z miękkim masłem i dosól do smaku. Podawaj kluski szpinakowe gorące, polane masłem szałwiowym i oprószone resztą parmezanu.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Szybka sałatka ziemniaczana jest przyjemnie kremowa. To najprostszy dodatek do mięs
Nazywany jest "królem ryb", nie kumuluje rtęci. Lepszy od łososia i dorsza, a Polacy wciąż omijają
Niezastąpiony Specjał Bufetowej. Goście przypomną sobie czasy najlepszych prywatek