Reklama
Reklama

Ziemniaczane Pyrowce idealne na obiad. W środku skrywają pyszny farsz

Ziemniaki to jedne z najbardziej uniwersalnych warzyw. Świetnie sprawdzają się w roli frytek, purée, placków, oraz różnorakich klusek. Można zrobić z nich także pyszne kotlety ziemniaczane. Jeśli na obiad lubisz zjeść porządne, sycące danie, przepis na Pyrowce może ci się spodobać. W tych ziemniaczanych kotlecikach kryje się dobrze doprawiony mięsny farsz.

Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Przygotuj aromatyczny mięsny farsz, ziemniaczaną masę i zrób pyszne Pyrowce. Rodzina będzie się zajadać.

Sprawdź także: Ryżaki to pomysł na budżetowy obiad. Chrupiące kotleciki z dodatkiem zielonego warzywa

Przepis na Pyrowce

Pyrowce to bogato nadziewane kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym. Możesz je podawać z sosami na gorąco albo dipami. Dobrze pasować będzie tu sos czosnkowy. Do jego przygotowania, będziesz potrzebować kilku łyżek jogurtu greckiego i majonezu, posiekanego czosnku i zielonej cebulki, soli i pieprzu. Miłośnicy włoskiej kuchni mogą postawić na sos pomidorowy na ciepło, do passaty należy dodać czosnek, oregano, bazylię, sól i pieprz, a następnie wszystko podgrzać i podawać z kotlecikami. Przejdźmy do przepisu na Pyrowce, będziesz potrzebować:  

  • 1 kg ziemniaków, 
  • 300 g mięsa wieprzowego mielonego, 
  • 2 cebule, 
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 jajka, 
  • 300 g mąki pszennej, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • pół łyżeczki majeranku, 
  • olej do smażenia. 

Jak zrobić Pyrowce? 

Ziemniaki obierz, umyj, a następnie ugotuj tak jak zwykle. Odcedź, ostudź i przeciśnij przez praskę albo dobrze rozgnieć na purée. 

Cebule i czosnek obierz, a potem drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię i zeszklij. Co jakiś czas mieszaj, doprawiając sól i pieprz. Dodaj czosnek i cebulę do mięsa mielonego. Ponownie dopraw, dodając też majeranek. 

Kiedy purée ziemniaczane będzie już ostudzone, dodaj mąkę i jajka. Zagnieć gładki ciasto. Nakładaj je na dłoń, rozpłaszcz i nałóż łyżkę farszu na sam środek. Zlep, tworząc owalne kotlety. Każdy z nich usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Na koniec odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 

 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe