Ziemniaczane Pyrowce idealne na obiad. W środku skrywają pyszny farsz
Ziemniaki to jedne z najbardziej uniwersalnych warzyw. Świetnie sprawdzają się w roli frytek, purée, placków, oraz różnorakich klusek. Można zrobić z nich także pyszne kotlety ziemniaczane. Jeśli na obiad lubisz zjeść porządne, sycące danie, przepis na Pyrowce może ci się spodobać. W tych ziemniaczanych kotlecikach kryje się dobrze doprawiony mięsny farsz.
Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Przygotuj aromatyczny mięsny farsz, ziemniaczaną masę i zrób pyszne Pyrowce. Rodzina będzie się zajadać.
Pyrowce to bogato nadziewane kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym. Możesz je podawać z sosami na gorąco albo dipami. Dobrze pasować będzie tu sos czosnkowy. Do jego przygotowania, będziesz potrzebować kilku łyżek jogurtu greckiego i majonezu, posiekanego czosnku i zielonej cebulki, soli i pieprzu. Miłośnicy włoskiej kuchni mogą postawić na sos pomidorowy na ciepło, do passaty należy dodać czosnek, oregano, bazylię, sól i pieprz, a następnie wszystko podgrzać i podawać z kotlecikami. Przejdźmy do przepisu na Pyrowce, będziesz potrzebować:
- 1 kg ziemniaków,
- 300 g mięsa wieprzowego mielonego,
- 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 jajka,
- 300 g mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku,
- pół łyżeczki majeranku,
- olej do smażenia.
Ziemniaki obierz, umyj, a następnie ugotuj tak jak zwykle. Odcedź, ostudź i przeciśnij przez praskę albo dobrze rozgnieć na purée.
Cebule i czosnek obierz, a potem drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię i zeszklij. Co jakiś czas mieszaj, doprawiając sól i pieprz. Dodaj czosnek i cebulę do mięsa mielonego. Ponownie dopraw, dodając też majeranek.
Kiedy purée ziemniaczane będzie już ostudzone, dodaj mąkę i jajka. Zagnieć gładki ciasto. Nakładaj je na dłoń, rozpłaszcz i nałóż łyżkę farszu na sam środek. Zlep, tworząc owalne kotlety. Każdy z nich usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Na koniec odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie