Ryżaki to pomysł na budżetowy obiad. Chrupiące kotleciki z dodatkiem zielonego warzywa
Wśród szybkich dań bez dodatku mięsa dużą popularnością cieszą się wszelkie jarskie kotleciki. Można zrobić je z różnych składników od ziemniaków, roślin strączkowych, takich jak fasola i ciecierzyca, przez gotowane jajka, aż po kaszę i ryż. Dziś zdradzimy ci przepis na Ryżaki, proste i chrupiące placuszki, którymi możesz zastąpić tradycyjne kotlety.
Jeśli w kuchennej szafce masz brązowy ryż i cukinię, możesz skusić się na przygotowanie Ryżaków. Danie jest lekkostrawne, smaczne, co więcej nie nadszarpnie domowego budżetu. Dodatkowo kryje w sobie sporo walorów prozdrowotnych, cukinia i ryż będą świetnym źródłem błonnika, który pomaga dbać o układ pokarmowy, przyspiesza przemianę materii, a także stabilizuje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Potrawa idealnie sprawdzi się także dla osób, które są aktywne fizycznie, ponieważ spora dawka węglowodanów z ryżu, to dodatkowy zastrzyk energii.
Sprawdź także: Grzybowa po hrabiowsku. Zupa najlepiej smakuje jesienią
Ryżaki, chociaż nie mają w sobie mięsa, są dosyć sycące. Nie potrzebują zbyt wielu dodatków, aby stworzyć pełnowartościowy posiłek. Warto jednak dodać do nich pyszny jogurtowo-czosnkowy sos. Wystarczy, że w miseczce zmieszasz jogurt grecki, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekany koperek, odrobinę soku z cytryny, łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz.
Składniki:
- 300 g cukinii,
- 100 g brązowego ryżu gotowanego,
- 1 jajko,
- 1 łyżka śmietany 18 proc.,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka koperku suszonego,
- sól i pieprz,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp startą cukinię solą i odstaw na 10 minut, aby puściła sok. Potem odciśnij ją z nadmiaru wody, używając czystej ściereczki lub ręcznika papierowego.
Do odciśniętej cukinii dodaj ugotowany brązowy ryż. Wbij jajko, wlej śmietanę oraz wsyp mąkę pszenną. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do masy. Dodaj koperek, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby uzyskać gęstą, kleistą masę.
Z przygotowanej masy uformuj kotlety o grubości około 1 cm. Każdy kotlet obtocz w bułce tartej, delikatnie dociskając.
Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż kotlety lordowskie z obu stron na złocisty kolor przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące.
W tych kotlecikach nie ma ani odrobiny mięsa. Smakują świetnie, kosztują grosze
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni