Reklama
Reklama

Ryżaki to pomysł na budżetowy obiad. Chrupiące kotleciki z dodatkiem zielonego warzywa

Wśród szybkich dań bez dodatku mięsa dużą popularnością cieszą się wszelkie jarskie kotleciki. Można zrobić je z różnych składników od ziemniaków, roślin strączkowych, takich jak fasola i ciecierzyca, przez gotowane jajka, aż po kaszę i ryż. Dziś zdradzimy ci przepis na Ryżaki, proste i chrupiące placuszki, którymi możesz zastąpić tradycyjne kotlety.

Jeśli w kuchennej szafce masz brązowy ryż i cukinię, możesz skusić się na przygotowanie Ryżaków. Danie jest lekkostrawne, smaczne, co więcej nie nadszarpnie domowego budżetu. Dodatkowo kryje w sobie sporo walorów prozdrowotnych, cukinia i ryż będą świetnym źródłem błonnika, który pomaga dbać o układ pokarmowy, przyspiesza przemianę materii, a także stabilizuje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Potrawa idealnie sprawdzi się także dla osób, które są aktywne fizycznie, ponieważ spora dawka węglowodanów z ryżu, to dodatkowy zastrzyk energii. 

Sprawdź także: Grzybowa po hrabiowsku. Zupa najlepiej smakuje jesienią

Przepis na Ryżaki 

Ryżaki, chociaż nie mają w sobie mięsa, są dosyć sycące. Nie potrzebują zbyt wielu dodatków, aby stworzyć pełnowartościowy posiłek. Warto jednak dodać do nich pyszny jogurtowo-czosnkowy sos. Wystarczy, że w miseczce zmieszasz jogurt grecki, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekany koperek, odrobinę soku z cytryny, łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz. 

Składniki:

  • 300 g cukinii, 
  • 100 g brązowego ryżu gotowanego, 
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.,
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka koperku suszonego, 
  • sól i pieprz, 
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić Ryżaki?

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp startą cukinię solą i odstaw na 10 minut, aby puściła sok. Potem odciśnij ją z nadmiaru wody, używając czystej ściereczki lub ręcznika papierowego. 

Do odciśniętej cukinii dodaj ugotowany brązowy ryż.  Wbij jajko, wlej śmietanę oraz wsyp mąkę pszenną. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do masy. Dodaj koperek, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby uzyskać gęstą, kleistą masę. 

Z przygotowanej masy uformuj kotlety o grubości około 1 cm. Każdy kotlet obtocz w bułce tartej, delikatnie dociskając.  

Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż kotlety lordowskie z obu stron na złocisty kolor przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące. 

W tych kotlecikach nie ma ani odrobiny mięsa. Smakują świetnie, kosztują grosze

 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Najlepsza zupa na przeziębienie i infekcje. I wcale nie jest to rosół

Chrupiące śniadanie w stylu greckim. Robię kilka razy w tygodniu, bo uzależnia

Grzybowa po hrabiowsku. Zupa najlepiej smakuje jesienią

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe