Znakomita alternatywa dla mięsnego kotleta. Nie podniesie twojego cholesterolu
Steki kojarzą się z krwistym kawałkiem mięsa. Można jednak także przygotować ich wegetariańską wersję – na przykład z kalafiora. Takie danie jest źródłem wielu cennych dla zdrowia składników, pięknie prezentuje się na talerzu, a przede wszystkim obłędnie smakuje. Steki kalafiorowe wykrój z środka warzywa. Resztę możesz wykorzystać np. do przygotowania zupy-krem z kalafiora.
Dietetycy zalecają, aby w codziennej diecie, każdego z nas, znalazło się ok. 400 g warzyw. Jeśli nie masz pomysłu na dania, w których będziesz mógł je przemycić, koniecznie wypróbuj steka z kalafiora. Jest pyszny i sycący, jeśli szukasz wegetariańskich alternatyw dla mięsa, z pewnością przypadnie ci do gustu. Dostarczy ci sporo błonnika pokarmowego, który wesprze pracę twoich jelit, oraz nasyci cię na długo. Dodatkowo warzywo to ma działanie przeciwnowotworowe, wspiera pracę mózgu i serca. Jest także źródłem witaminy A, tych z grupy B oraz C, oraz minerałów, manganu, wapnia i potasu. Jak widać kalafior to prozdrowotna bomba, dlatego koniecznie zrób go na obiad.
Sprawdź także: Dietetyczne powidła ze śliwek. Nie znajdziesz w nich grama białego cukru
Nie wiesz, z czym podać kalafiorowy stek? Możesz po prostu zaserwować go z ulubionym sosem, na przykład tym na bazie jogurtu greckiego, świeżych ziół (mięty, szczypiorkiem, bazylii), czosnku, oraz soku z cytryny. Świetnie komponować będzie się także w klasycznej wersji, z gotowanymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką. Równie dobrze możesz podać go z puree lub frytkami.
Składniki:
- 1 kalafior,
- 2 jajka,
- 50 ml mleka,
- mąka pszenna,
- 75 g bułki tartej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- sól (do smaku),
- olej rzepakowy (do smażenia).
Oczyść kalafior - opłucz, zdejmij liście. Wykrój środka 3-4 plastry o grubości około 1,5 cm. Obgotuj je ostrożnie (tak, by nie uszkodzić plastrów) we wrzątku - przez 6-7 minut. Osusz.
Przygotuj mieszankę przyprawową z curry, wędzonej papryki, czosnku i soli. Połącz ją z mąką i bułką tartą. Dokładnie wymieszaj. Rozsyp na płaskim talerzu
Rozkłóć jajka i połącz z mlekiem. Zanurz w mieszaninie plastry kalafiora, a następnie obtocz w bułce tartej. Obsmaż na niewielkiej ilości oleju - około 3 minuty po każdej ze stron.
Usmażone steki kalafiorowe odłóż na chwilę na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Tak przygotowane steki serwuj z bukietem świeżych warzyw, np. z sałatką z pomidorów.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem