Reklama
Reklama

Znakomita alternatywa dla mięsnego kotleta. Nie podniesie twojego cholesterolu

Steki kojarzą się z krwistym kawałkiem mięsa. Można jednak także przygotować ich wegetariańską wersję – na przykład z kalafiora. Takie danie jest źródłem wielu cennych dla zdrowia składników, pięknie prezentuje się na talerzu, a przede wszystkim obłędnie smakuje. Steki kalafiorowe wykrój z środka warzywa. Resztę możesz wykorzystać np. do przygotowania zupy-krem z kalafiora.

 

Dietetycy zalecają, aby w codziennej diecie, każdego z nas, znalazło się ok. 400 g warzyw. Jeśli nie masz pomysłu na dania, w których będziesz mógł je przemycić, koniecznie wypróbuj steka z kalafiora. Jest pyszny i sycący, jeśli szukasz wegetariańskich alternatyw dla mięsa, z pewnością przypadnie ci do gustu. Dostarczy ci sporo błonnika pokarmowego, który wesprze pracę twoich jelit, oraz nasyci cię na długo. Dodatkowo warzywo to ma działanie przeciwnowotworowe, wspiera pracę mózgu i serca. Jest także źródłem witaminy A, tych z grupy B oraz C, oraz minerałów, manganu, wapnia i potasu. Jak widać kalafior to prozdrowotna bomba, dlatego koniecznie zrób go na obiad. 

Sprawdź także: Dietetyczne powidła ze śliwek. Nie znajdziesz w nich grama białego cukru

Przepis na panierowany stek z kalafiora 

Nie wiesz, z czym podać kalafiorowy stek? Możesz po prostu zaserwować go z ulubionym sosem, na przykład tym na bazie jogurtu greckiego, świeżych ziół (mięty, szczypiorkiem, bazylii), czosnku, oraz soku z cytryny. Świetnie komponować będzie się także w klasycznej wersji, z gotowanymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką. Równie dobrze możesz podać go z puree lub frytkami. 

Składniki: 

  • 1 kalafior, 
  • 2 jajka,
  • 50 ml mleka, 
  • mąka pszenna, 
  • 75 g bułki tartej,  
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka curry, 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki, 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • sól (do smaku), 
  • olej rzepakowy (do smażenia).

Jak zrobić panierowany stek z kalafiora?

Oczyść kalafior - opłucz, zdejmij liście. Wykrój środka 3-4 plastry o grubości około 1,5 cm. Obgotuj je ostrożnie (tak, by nie uszkodzić plastrów) we wrzątku - przez 6-7 minut. Osusz. 

Przygotuj mieszankę przyprawową z curry, wędzonej papryki, czosnku i soli. Połącz ją z mąką i bułką tartą. Dokładnie wymieszaj. Rozsyp na płaskim talerzu 

Rozkłóć jajka i połącz z mlekiem. Zanurz w mieszaninie plastry kalafiora, a następnie obtocz w bułce tartej. Obsmaż na niewielkiej ilości oleju - około 3 minuty po każdej ze stron. 

Usmażone steki kalafiorowe odłóż na chwilę na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Tak przygotowane steki serwuj z bukietem świeżych warzyw, np. z sałatką z pomidorów. 

 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe