Reklama
Reklama

Znalazłam ten przepis w notesie babci. Placek z owocami leśnymi piekę co lato

Każdy miłośnik gotowania wie, że babcine receptury to prawdziwa skarbnica kulinarnej wiedzy. Przepisy są proste i wykorzystują łatwo dostępne, tanie składniki. Za to przygotowane potrawy wychodzą naprawdę spektakularnie i cechują się bogatym smakiem. Tak właśnie jest z plackiem z owocami leśnymi. Bardzo łatwy do zrobienia deser zachwyca przy każdym kęsie.

Gdy znalazłam przepis na placek z owocami leśnymi w zeszycie kulinarnym mojej babci, postanowiłam go upiec. Wydawał się prosty do zrobienia i idealny jako lekki deser na upalny dzień. Już przy pierwszej próbie wyszedł perfekcyjny - delikatny i przyjemnie owocowy.

Jak zrobić placek z owocami leśnymi?

Ten placek z owocami leśnymi to ciasto jogurtowe w połączeniu z malinami, borówkami i jeżynami. Po upieczeniu jest przez to przyjemnie kwaskowaty, co wspaniale orzeźwia w letnie ciepłe dni. Choć można dodać do ciasta tylko jeden rodzaj owoców, np. maliny, wolę dosypać ich więcej, żeby urozmaicić smak. Z wierzchu deser pokryty jest jeszcze pyszną, chrupiącą kruszonką i udekorowany cukrem pudrem, który przełamuje nieco kwaśnawy aromat owoców. W pierwszej chwili wydaje się zwyczajnym ciastem do popołudniowej kawy, ale właśnie takie są - w mojej opinii - najlepsze. 

Placek z owocami leśnymi - przepis

Do zrobienia placka z owocami leśnymi będziesz potrzebować prostokątną blachę o wymiarach 30 x 20 cm. Musisz wyłożyć ją papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem, aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia. Listę niezbędnych produktów oraz przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka,
  • 100 ml oleju,
  • 350 g jogurtu naturalnego,
  • 450 g mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 200 g cukru.

Kruszonka: 

  • 100 g zimnego masła, 
  • 100 g cukru,
  • 180 g mąki pszennej.

Dodatkowo:

  • 200 g owoców leśnych (np. borówki, jeżyny, maliny), 
  • cukier puder do posypania. 

Sposób wykonania:

Pamiętaj, że składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową - wyjmij je na kilka godzin przed przygotowaniem deseru. Do jednej miski dodaj jajka, olej i jogurt. Zmiksuj całość na gładką masę. W drugiej misce połącz składniki sypkie, czyli mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Połącz obydwie zawartości. Zmiksuj na gładką masę. 

Formę wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj pozostałością oleju z pomocą ręcznika papierowego. Przełóż ciasto. Na wierzchu ułóż umyte i osuszone owoce. Składniki na kruszonkę wymieszaj. Wysyp ją na wierzch. 

Włóż placek z owocami leśnymi do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 35 minut, aż kruszonka się zarumieni. Kiedy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

5 nalewek, które warto zrobić na koniec lata

Dodaję do marynowania zamiast tradycyjnego octu. Papryka na zimę wychodzi najlepsza

Genialna szarlotka bez spodu. Nieoczywisty dodatek dodaje jej wyjątkowości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | owoce