Reklama
Reklama

Znalazłam ten przepis w notesie babci. Placek z owocami leśnymi piekę co lato

Każdy miłośnik gotowania wie, że babcine receptury to prawdziwa skarbnica kulinarnej wiedzy. Przepisy są proste i wykorzystują łatwo dostępne, tanie składniki. Za to przygotowane potrawy wychodzą naprawdę spektakularnie i cechują się bogatym smakiem. Tak właśnie jest z plackiem z owocami leśnymi. Bardzo łatwy do zrobienia deser zachwyca przy każdym kęsie.

Gdy znalazłam przepis na placek z owocami leśnymi w zeszycie kulinarnym mojej babci, postanowiłam go upiec. Wydawał się prosty do zrobienia i idealny jako lekki deser na upalny dzień. Już przy pierwszej próbie wyszedł perfekcyjny - delikatny i przyjemnie owocowy.

Jak zrobić placek z owocami leśnymi?

Ten placek z owocami leśnymi to ciasto jogurtowe w połączeniu z malinami, borówkami i jeżynami. Po upieczeniu jest przez to przyjemnie kwaskowaty, co wspaniale orzeźwia w letnie ciepłe dni. Choć można dodać do ciasta tylko jeden rodzaj owoców, np. maliny, wolę dosypać ich więcej, żeby urozmaicić smak. Z wierzchu deser pokryty jest jeszcze pyszną, chrupiącą kruszonką i udekorowany cukrem pudrem, który przełamuje nieco kwaśnawy aromat owoców. W pierwszej chwili wydaje się zwyczajnym ciastem do popołudniowej kawy, ale właśnie takie są - w mojej opinii - najlepsze. 

Placek z owocami leśnymi - przepis

Do zrobienia placka z owocami leśnymi będziesz potrzebować prostokątną blachę o wymiarach 30 x 20 cm. Musisz wyłożyć ją papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem, aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia. Listę niezbędnych produktów oraz przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka,
  • 100 ml oleju,
  • 350 g jogurtu naturalnego,
  • 450 g mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 200 g cukru.

Kruszonka: 

  • 100 g zimnego masła, 
  • 100 g cukru,
  • 180 g mąki pszennej.

Dodatkowo:

  • 200 g owoców leśnych (np. borówki, jeżyny, maliny), 
  • cukier puder do posypania. 

Sposób wykonania:

Pamiętaj, że składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową - wyjmij je na kilka godzin przed przygotowaniem deseru. Do jednej miski dodaj jajka, olej i jogurt. Zmiksuj całość na gładką masę. W drugiej misce połącz składniki sypkie, czyli mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Połącz obydwie zawartości. Zmiksuj na gładką masę. 

Formę wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj pozostałością oleju z pomocą ręcznika papierowego. Przełóż ciasto. Na wierzchu ułóż umyte i osuszone owoce. Składniki na kruszonkę wymieszaj. Wysyp ją na wierzch. 

Włóż placek z owocami leśnymi do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 35 minut, aż kruszonka się zarumieni. Kiedy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | owoce