Reklama
Reklama

Zrób sałatkę Muchomorek. Goście będą zachwyceni

Czasami wystarczy tylko zmieszać ze sobą kilka składników, aby powstała pożywna i przepyszna przekąska. Tak jest w przypadku sałatki Muchomorek, która - wbrew nazwie - jest całkowicie jadalna. W jej składzie nie mogło zabraknąć grzybków i czerwonych akcentów. Przekonaj się, jak szybko ją zrobić.

Sałatka Muchomorek - pyszna i szybka do zrobienia

Sałatkę Muchomorek robi się naprawdę prosto, a przede wszystkim w ekspresowym tempie. To bardzo ważne, jeśli nie masz zbyt dużo czasu na przygotowania. Do zrobienia przekąski wykorzystasz dwa półprodukty, czyli opakowanie makaronu tortellini i pieczarki konserwowe. Małe pierożki zazwyczaj wypełnione są różnymi farszami - najlepiej zaopatrzyć się w makaron z nadzieniem grzybowym, ewentualnie mięsnym. Wszystkie użyte przy sałatce produkty są jednak łatwo dostępne - bez problemu kupisz je w najbliższym sklepie. Co najważniejsze, składniki wystarczy pokroić, zmieszać i gotowe. Dobry smak, prostota wykonania i apetyczny wygląd to największe zalety sałatki Muchomorek.

Sałatka Muchomorek - przepis

Składniki:

  • 250 g makaronu tortellini (najlepiej z dodatkiem grzybów),
  • 170 g marynowanych pieczarek (tzw. konserwowe),
  • 70 g pora (białej części),
  • 150 g papryki czerwonej,
  • 2-3 łyżki majonezu (ok. 50-70 g),
  • 2-3 łyżki śmietany 18% (ok. 50-70 g),
  • łyżeczka musztardy,
  • świeża natka koperku,
  • czosnek suszony,
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób wykonania:

Na początku przygotuj makaron tortellini. Pierożki wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj według wskazówek producenta na opakowaniu. Uważaj, żeby nie rozmiękły i się nie rozpadły. Gdy tortellini będą gotowe, wyłów je i odcedź. Odsączone przełóż do głębokiej miski, odstaw na później. 

Zajmij się pozostałymi składnikami. Białą część pora przekrój na pół, dokładnie umyj i osusz. Następnie pokrój w długie słupki, a następnie w drobną kosteczkę. Od razu przerzuć do miski ze stygnącym makaronem, wymieszaj. Paprykę umyj, wykrój gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj koperek. Dodaj wszystkie składniki do wystudzonych pierożków z porem. Dobrze wymieszaj do połączenia. Odsączone z zalewy pieczarki przekrój na ćwiartki i również dorzuć do miski. 

Na końcu stwórz sos i dopraw do smaku. W osobnym naczyniu zmieszaj majonez, śmietanę, musztardę, sól i pieprz (według preferencji). Przełóż do sałatki Muchomorek i wymieszaj dobrze, żeby wszystkie produkty były obtoczone sosem. Na końcu dodaj jeszcze soli, pieprzu (jeśli potrzeba) i suszonego czosnku. Wymieszaj i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Źródło: terazgotuje.pl, YouTube @SprintCooking

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | impreza | grzyby