Zrób sałatkę Muchomorek. Goście będą zachwyceni
Czasami wystarczy tylko zmieszać ze sobą kilka składników, aby powstała pożywna i przepyszna przekąska. Tak jest w przypadku sałatki Muchomorek, która - wbrew nazwie - jest całkowicie jadalna. W jej składzie nie mogło zabraknąć grzybków i czerwonych akcentów. Przekonaj się, jak szybko ją zrobić.
Sałatkę Muchomorek robi się naprawdę prosto, a przede wszystkim w ekspresowym tempie. To bardzo ważne, jeśli nie masz zbyt dużo czasu na przygotowania. Do zrobienia przekąski wykorzystasz dwa półprodukty, czyli opakowanie makaronu tortellini i pieczarki konserwowe. Małe pierożki zazwyczaj wypełnione są różnymi farszami - najlepiej zaopatrzyć się w makaron z nadzieniem grzybowym, ewentualnie mięsnym. Wszystkie użyte przy sałatce produkty są jednak łatwo dostępne - bez problemu kupisz je w najbliższym sklepie. Co najważniejsze, składniki wystarczy pokroić, zmieszać i gotowe. Dobry smak, prostota wykonania i apetyczny wygląd to największe zalety sałatki Muchomorek.
Składniki:
- 250 g makaronu tortellini (najlepiej z dodatkiem grzybów),
- 170 g marynowanych pieczarek (tzw. konserwowe),
- 70 g pora (białej części),
- 150 g papryki czerwonej,
- 2-3 łyżki majonezu (ok. 50-70 g),
- 2-3 łyżki śmietany 18% (ok. 50-70 g),
- łyżeczka musztardy,
- świeża natka koperku,
- czosnek suszony,
- pieprz i sól do smaku.
Sposób wykonania:
Na początku przygotuj makaron tortellini. Pierożki wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj według wskazówek producenta na opakowaniu. Uważaj, żeby nie rozmiękły i się nie rozpadły. Gdy tortellini będą gotowe, wyłów je i odcedź. Odsączone przełóż do głębokiej miski, odstaw na później.
Zajmij się pozostałymi składnikami. Białą część pora przekrój na pół, dokładnie umyj i osusz. Następnie pokrój w długie słupki, a następnie w drobną kosteczkę. Od razu przerzuć do miski ze stygnącym makaronem, wymieszaj. Paprykę umyj, wykrój gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj koperek. Dodaj wszystkie składniki do wystudzonych pierożków z porem. Dobrze wymieszaj do połączenia. Odsączone z zalewy pieczarki przekrój na ćwiartki i również dorzuć do miski.
Na końcu stwórz sos i dopraw do smaku. W osobnym naczyniu zmieszaj majonez, śmietanę, musztardę, sól i pieprz (według preferencji). Przełóż do sałatki Muchomorek i wymieszaj dobrze, żeby wszystkie produkty były obtoczone sosem. Na końcu dodaj jeszcze soli, pieprzu (jeśli potrzeba) i suszonego czosnku. Wymieszaj i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Źródło: terazgotuje.pl, YouTube @SprintCooking
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem