Reklama
Reklama

Zrobiłam do kawy zamiast ciasta. Pieczone jabłka z aromatycznym dodatkiem to mój jesienny hit

Po południu zwykle nachodzi ochota na słodycze. To sama przyjemność zjeść deser do kubka ulubionej kawy. Najczęściej wybieramy domowe lub kupne ciasta, ciasteczka, czekoladki, batoniki. A co, gdyby postawić na nieco zdrowszą, ale wciąż pyszną i słodką opcję? Ostatnio zrobiłam te pieczone jabłka do kawy zamiast ciasta. To prawdziwy jesienny hit.

Słodycze do kawy to popularny, ale niezdrowy dodatek. Takie połączenie wywołuje gwałtowne skoki cukru we krwi, powodując senność i jeszcze większą ochotę na słodkie. Z tego powodu warto sięgnąć po zamienniki, które złagodzą lub wyeliminują takie negatywne skutki.

Co do kawy zamiast ciasta?

Zamiast ciasta do kawy warto sięgnąć po zdrową przekąskę. Nie muszą być to od razu świeże warzywa czy owoce, które będą mocno kontrastować ze smakiem napoju. Można wybrać za to słodycze bez cukru. Z powodzeniem przygotujemy je samodzielnie w domu lub zakupimy w sklepach ze zdrową żywnością, czy większych supermarketach.

Choć do kawy nie pasują świeże owoce, to w jej smak świetnie wkomponują się owocowe desery. Jest to wybór o wiele lepszy od tradycyjnego ciasta. Wynika to z faktu, że owoce obfitują w błonnik, który spowolni wchłanianie glukozy. Tym samym zmniejszy się ryzyko wystąpienia nagłych skoków cukru we krwi i uczucia senności. W efekcie kawa da nam pożądany efekt - pobudzi, a owocowy deser osłodzi ją w zdrowszy sposób.

Pieczone jabłka z cynamonem i orzechami

Pieczone jabłka z cynamonem i orzechami to idealny jesienny deser. Rozpływają się w ustach i przepełnione są wyjątkowym aromatem, który rozgrzewa i umila pochmurny dzień. To o wiele lepszy i prostszy przepis na podanie tych owoców niż tradycyjna szarlotka. Koniecznie wypróbuj i zajadaj do następnej popołudniowej kawy.

Składniki:

  • 4 duże jabłka,
  • 1/4 szklanki ksylitolu,
  • 1/2 szklanki posiekanych ulubionych orzechów,
  • 1/4 szklanki posiekanych ulubionych suszonych owoców,
  • 3/4 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki kardamonu,
  • oliwa z oliwek.

Sposób wykonania:

W miseczce wymieszaj ksylitol, orzechy, posiekane suszone owoce, cynamon i kardamon. Jabłka umyj i wydrąż ich gniazdo nasienne przy pomocy noża. Pamiętaj, aby nie wydrążyć go za głęboko, spód jabłka powinien być gruby na co najmniej 2 cm.

Jabłka obfito faszeruj przygotowaną mieszanką orzechów, owoców i przypraw. Nafaszerowane owoce posmaruj niewielką ilością oliwy z oliwek i wyłóż na blachę do pieczenia. Następnie jabłka piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 st. Celsjusza przez 40-45 minut.

Gotowe pieczone faszerowane jabłka podawaj zaraz po przygotowaniu. Zajadaj je samodzielnie lub z dodatkiem lodów śmietankowych.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jabłka | desery | słodycze | owoce