Reklama
Reklama

Włosi jedzą w każdej postaci, my nadal nie doceniamy. Jest nie tylko smaczny, ale wspomaga stłuszczoną wątrobę

We Włoszech to warzywo jest niezwykle popularne - mieszkańcy słonecznej Italii kochają karczochy i jedzą je na wiele sposobów. W Polsce wciąż jeszcze rzadko po nie sięgamy, ale i to powoli się zmienia. Bardzo dobrze, bo karczochy są niezwykle zdrowe i smaczne.

Karczoch - przysmak Włochów

Karczoch to roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego. Już starożytni Grecy i Rzymianie chętnie wykorzystywali go w kuchni. Z kolei w XVI w. zauważono jego właściwości lecznicze, przez co zaczął być stosowany w zielarstwie. Prawdziwą popularność karczoch zyskał pod koniec XIX w. - francuski lekarz przy jego pomocy wyleczył wtedy żółtaczkę u dziecka. 

Do dziś karczochy są prawdziwym przysmakiem zwłaszcza na południu Europy. Szczególnie Włosi słyną z hodowli karczochów oraz różnych sposobów ich przyrządzania - wyjątkowo smakowite są te kolczaste z Sardynii i Sycylii. Karczochy występują w wielu kształtach i rozmiarach, ale łączy je to, jak bardzo są smaczne i zdrowe.

Reklama

Zobacz także: Pobudzające koktajle na bazie herbaty. Siły witalne i energia szybko wrócą

Dlaczego warto jeść karczochy?

Wyjątkowy smak to jedno, ale warto zwrócić uwagę przede wszystkim na prozdrowotne właściwości karczocha. Polacy jedzą to warzywo rzadko, a szkoda, bo ma w sobie mnóstwo witamin i minerałów, które wspierają właściwie cały organizm.

Przede wszystkim w karczochu znajduje się cynaryna - składnik, który działa przeciwutleniająco i przeciwbakteryjnie. Ponadto w warzywie tym znajdziemy m.in. kwasy fenolowe, witaminy A i C oraz fosfor, sód, potas czy cynk. Karczoch jest bogaty także w błonnik, polifenole i flawonoidy.

Co to konkretnie oznacza? Dzięki zawartości tych witamin i minerałów regularne spożywanie karczocha doskonale sprawdza się w profilaktyce miażdżycy czy obniżaniu cholesterolu. To popularne w południowej Europie warzywo ma także zbawienny wpływ na wątrobę poprzez działanie hepatoprotekcyjne - wspiera ochronę i regenerację hepatocytów, poprawę funkcjonowania wątroby, wzrost produkcji żółci oraz usprawnienie jej przepływu. 

Karczoch doskonale działa na trawienie, wykazuje także działanie probiotyczne oraz prebiotyczne, stanowi także wsparcie w redukcji masy ciała. Dodatkowo, dzięki zawartości inuliny, wspiera redukcję poziomu glukozy we krwi. Kolejnym atutem jest jego działanie moczopędne, co pomaga w procesie oczyszczenia organizmu z toksyn. Z kolei karczoch w postaci ekstraktu może działać przeciwnowotworowo.

Jak obrać karczocha?

W związku z tym, że warzywo to nie cieszy się jeszcze w Polsce zbyt dużą popularnością, pojawia się wiele pytań. Jedną z nurtujących kwestii jest to, jak obrać karczocha? Chociaż na początku może się to wydawać skomplikowane, ta czynność nie jest zbyt trudna. 

Należy zacząć od ściągnięcia najtwardszych płatków z zewnątrz. Następnie trzeba obrać łodygę, która może posłużyć potem na przykład do przygotowania zupy. Kolejny krok to odcięcie czubka kwiatostanu w 1/3 jego wysokości i zerwanie kolejnych płatków. To serce karczocha jest najsmaczniejsze, a zadaniem zewnętrznych płatków jest jego ochrona - właśnie dlatego są twarde nawet gdy je ugotujemy i po prostu nie nadają się do jedzenia.

Karczoch w kuchni

Karczoch w kuchni ma zdecydowanie szerokie zastosowanie - to warzywo przygotujesz na mnóstwo sposobów, możesz więc eksperymentować i zdecydować, jaka opcja sprawdzi się najlepiej. 

Karczoch bardzo dobrze smakuje marynowany, usmażony, upieczony, ugotowany czy podduszony. Świetnie sprawdzi się jako element zdrowej sałatki czy surówki podany do obiadu - smak warzywa podkreślisz, dodając oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek czy ulubione zioła. 

W sezonie wakacyjnym warto przygotować także grillowane karczochy, które idealnie dopełnią mięsne dania.

Źródła: apteka-melissa.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Te grzyby można śmiało jeść zamiast mięsa. Są zdrowsze i smaczniejsze niż pieczarki

Mięso bez antybiotyków, lepsze niż wołowina. Kotlety wychodzą wybitne - delikatne jak puch

Zdrowa przekąska zahamuje chęć podjadania. Reguluje też cukier, zbija cholesterol i chroni serce

INTERIA.PL