Te grzyby można śmiało jeść zamiast mięsa. Są zdrowsze i smaczniejsze niż pieczarki
Pieczarki to grzyby, które bardzo często goszczą w polskich kuchniach. Tuż obok nich na sklepowych półkach znaleźć można boczniaki, które przez wiele osób są często pomijane. A szkoda, grzyby te doskonale sprawdzą się w niejednym daniu, a na dodatek kryją w sobie sporo cennych wartości odżywczych. Sprawdź, co zrobić z boczniaków, oraz czym różnią się od popularnych pieczarek.
Boczniaki to smaczne grzyby o mięsistej strukturze, które rosną w skupiskach na pniach drzew liściastych, do których przyrastają bokiem. Zazwyczaj średnica ich wachlarzowatych kapeluszy osiąga od 5 do nawet 25 cm. Występują w beżowo-brązowym, czasem też popielatym lub fioletowawym kolorze. Pod spodem mają gęste blaszki, oraz dosyć krótki i gruby trzon. Rosną na wszystkich kontynentach poza Antarktydą. Do najpopularniejszych gatunków należą boczniak ostrygowaty, królewski, topolowy, czy lejkowaty. Boczniaki ze względu na swoją ciekawą konsystencję mają szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą być pyszną i zdrową alternatywą dla pieczarek.
Jak najbardziej tak, boczniaki należą do grzybów, które kryją w sobie sporo cennych wartości prozdrowotnych. Zawierają białko, które jest substancją budulcową, wpływa na pracę mięśni, oraz zapewnia sytość. Można znaleźć w nich również sporo minerałów i witamin, między innymi: potas, cynk, żelazo, mangan, czy selen, a także witaminę A, te z grupy B, czy D. Grzyby te korzystnie wpływają na układ odpornościowy, wspierają układ nerwowy, oraz krążenia. Między innymi pomagają zbić zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, oraz regulować ciśnienie. Składniki zawarte w boczniakach pozytywnie wpływają także na wzmocnienie kości i zębów.
Ponadto boczniaki są źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, oraz wykazują właściwości przeciwzapalne. Przypisuje się im również działanie przeciwnowotworowe. Zawierają również błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie, pomaga dbać o jelita, oraz zapewnia sytość.
Boczniaki są niskokaloryczne, w 100 g jest jedynie 35 kcal, dlatego będą idealnym wyborem dla osób na diecie odchudzającej. Mają także niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą jeść je cukrzycy i osoby z insulinoopornością.
Sprawdź także: Grillowane szparagi. Chrupiące, aromatyczne, z nietypowymi dodatkami
Oba rodzaje grzybów są zdrowe, zawierają podobne wartości odżywcze i jak najbardziej mogą znaleźć się w dobrze zbilansowanym jadłospisie. W boczniakach obecna jest większa ilość białka i błonnika niż pieczarkach. Natomiast w pieczarkach znajduje się więcej wody, przez co mają nieco mniej kalorii. Są także tańsze i łatwiej dostępne, dlatego prawdopodobnie częściej lądują na naszych talerzach niż boczniaki.
Boczniaki można smażyć, piec, grillować, dodawać do zup, sosów, zapiekanek, warzywnych potrawek, np. leczo, czy sałatek. Grzyby te nadają się również do marynowania i zaprawiania do słoików. Świetnie smakują obtoczone w klasycznej panierce i usmażone na maśle klarowanym lub oleju na patelni. Struktura boczniaków sprawia, że grzyby te często wykorzystywane są jako zamiennik mięsa w daniach dla wegan i wegetarian.
Aby smakowały świetnie, nie potrzebują wielu dodatków. Możesz na przykład przygotować boczniaki z patelni. Wystarczy, że umyte i osuszone grzyby, podsmażysz na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku, aż nabiorą złotego koloru. Następnie dodaj do nich posiekaną natkę pietruszki, oraz oprósz je solą i pieprzem. Na koniec możesz skropić je sokiem z cytryny. Tak podane grzyby będą ciekawym dodatkiem do mięs.
Świetnie sprawdzą się także w wersji śniadaniowej, pod postacią omleta z boczniakami. Kilka boczniaków pokrój w paski, a szalotkę w drobną kostkę. Podsmaż je na maśle klarowanym na złoty kolor, dopraw solą i pieprzem. W kubku rozbełtaj trzy jajka i wlej na patelnię. Całość przykryj pokrywką, smaż, aż jajka się lekko zetną. Następnie przerzuć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.
Pyszną propozycją na kolację lub przekąskę na imprezę może być sałatka z boczniakami. Wystarczy, że przez kilka minut podsmażysz pokrojone grzyby na oliwie z oliwek, możesz także wrzucić je na grilla. Na koniec dodasz sól, pieprz, oraz ulubione zioła, np. natkę pietruszki, czy rozmaryn. Tak przygotowane boczniaki wyłóż na rukolę, dodaj również plasterki gruszki, sera feta lub blue, posiekane orzechy włoskie, oraz musztardowo-miodowy dressing. Takie danie możesz zaserwować z bagietką lub grzankami.
Źródła: terazgotuje.pl, kuketo.pl, e-zikoapteka.pl
Zobacz też:
Mięso bez antybiotyków, lepsze niż wołowina. Kotlety wychodzą wybitne - delikatne jak puch
Zdrowa przekąska zahamuje chęć podjadania. Reguluje też cukier, zbija cholesterol i chroni serce