Sprawdzamy, co się stanie, jeśli zaczniesz jeść czosnek każdego dnia
Czosnek jest warzywem prozdrowotnym, nazywanym naturalnym antybiotykiem. Można stosować go zapobiegawczo na wiele chorób, nie tylko w trakcie przeziębienia. Jego woń nie jest zbyt przyjemna, jednak znamy sposoby na niwelowanie zapachu czosnku.
Czosnek jest niskokalorycznym warzywem, ponieważ jeden ząbek ważący około 5 g posiada 8 kalorii. Wartości odżywcze dla 100 g czosnku wyglądają następująco:
- węglowodany - 33 g;
- tłuszcze - 0,5 g;
- białko - 6,4 g;
- błonnik - 2 g.
Czosnek ma w swoim składzie wiele witamin z grupy B oraz witaminę A, C, E, K. Poza tym czosnek posiada minerały, a także fitozwiązki, które pozwalają na określanie go mianem prozdrowotnym.
Czosnek może być spożywany w leczeniu wielu chorób. Jego najważniejszymi właściwościami zdrowotnymi są właściwości zapalne i przeciwwirusowe. Czosnek działa jak antybiotyk, ponieważ zawiera flowanoidy, selen i duże stężenie siarki. Inne właściwości czosnku to:
- właściwości zapobiegające uszkodzeniu komórek - rozdrobniony czosnek zawiera allicynę, która ma działanie antybiotykowe i przeciwgrzybicze, czosnek posiada także antyoksydanty hamujące rozwój choroby alzheimera oraz demencję;
- właściwości obniżające ciśnienie krwi - olejek czosnkowy powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych;
- właściwości szybkiego gojenia ran - odpowiada za to zawarty w czosnku ajoen, który utrudnia tworzenie biofilmu przez bakterie.
Czosnek jest zalecany również diabetykom, ponieważ obniża poziom cukru we krwi. Mogą spożywać go osoby, które chcą poprawić pracę układu trawiennego. Czosnek działa korzystnie na wytwarzanie żółci oraz na wydzielanie soków trawiennych.
Regularne jedzenie czosnku z pewnością pomoże w sezonie grypowym, przypadającym na jesień i zimę. Czosnek jest bardzo skuteczny na wszelkie infekcje wirusowe, szczególnie dróg oddechowych. Podczas przeziębienia stosuje się go na odkrztuszanie wydzieliny czy zwiększenie potliwości.
Regularne jedzenie czosnku poprawia przepływ krwi i tym samym uelastycznia naczynia krwionośne. W związku z tym spożywanie czosnku może niwelować ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Jedzenie czosnku może wspomóc proces odchudzania. Czosnek ma pozytywne działanie na układ trawienny - przyspiesza pracę jelit oraz wydzielanie żółci. Dzięki temu zapobiega również niepożądanym wzdęciom.
Jedzenie czosnku może pomóc nawet w walce z nowotworem. Jak wspomniano - czosnek zapobiega uszkadzaniu komórek, a także niszczy niebezpieczne bakterie. Regularne spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko wystąpienia raka żołądka, jelita grubego oraz okrężnicy.
Jedzenie czosnku może być dobre na żylaki i pajęczaki ze względu na występowanie witamin i minerałów. Czosnek posiada również antyutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się komórek.
Czosnek należy spożywać codziennie w ilości od jednego do trzech ząbków. Właśnie tyle potrzeba, aby jego właściwości lecznice zaczęły działać w organizmie. Nie należy spożywać więcej ząbków czosnku, ponieważ mogą podrażnić błonę śluzową żołądka. W takim wypadku dojdzie do wystąpienia zgagi.
Nieprzyjemną woń czosnku możemy zniwelować poprzez zjedzenie listków zielonej pietruszki. Takie rozwiązane sprawdzi się idealnie po spożyciu posiłku w restauracji, gdzie często dania są ozdabiane właśnie tą rośliną.
Kolejnym sposobem na zniwelowanie zapachu czosnku jest ssanie goździków. Najlepiej spożyć je od razu po zjedzeniu czosnku - bardzo szybko pozbędziemy się nieprzyjemnej woni. Enzymy zawarte w jabłku również pomagają na zniwelowanie nieprzyjemnego zapachu czosnku. Podobnie jest z cytryną, której kwasowy odczyn skutecznie walczy z wonią czosnku.
Przyjemnym sposobem na niwelowanie zapachu czosnku może być wypicie wody z miodem i cytryną. Wystarczą trzy łyżki miodu i odrobina soku z cytryny.
Osoby mające problemy z układem pokarmowym nie powinny jeść czosnku. Mowa tutaj szczególnie o tych, którzy stosują dietę lekkostrawną. Czosnek może wywołać wzdęcia i podrażnienie układu pokarmowego. Osoby z nieżytem żołądka czy jelit nie powinny jeść czosnku. Po jego spożyciu może dojść do podrażnienia błony śluzowej żołądka, a nawet zaczerwienienia skóry.
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz też:
Jak zrobić kruszonkę krok po kroku, aby była miękka, ale chrupiąca? Poznaj najlepsze triki
Jak syrop z czarnego bzu może uratować zimę? Domowe sekrety
Zapiekanka z mięsem mielonym, o której wszyscy mówią. Sprawdzamy dlaczego