Reklama
Reklama

Ananasowa, truskawkowa albo czekoladowa. Ten dodatek do napojów orzeźwia i poprawia trawienie

Mięta to zioło, które latem bije rekordy popularności. Jej orzeźwiający aromat sprawia, że doskonale komponuje się z deserami oraz napojami. Warto zwrócić na nią szczególną uwagę, nawet jeśli myślimy, że niczym nas nie zaskoczy. Okazuje się, że jej nowe odmiany mają nie tylko inny aromat, ale też smak. Poznaj najciekawsze gatunki mięty, dzięki którym w twojej kuchni nigdy nie będzie nudy.

Nie ma smaku, który przynosiłby większą ulgę podczas upałów. Mięta to roślina, którą szczególnie doceniamy, kiedy na zewnątrz robi się gorąco. Poznaj jej odmiany, dzięki którym będziesz mógł odkryć smak mięty na nowo.

Aromatyczne odmiany mięty. Którą z nich wybierzesz?

Obecnie wyróżnia się ok. 30 gatunków mięty. Jednym z najpopularniejszych jest mięta pieprzowa, która charakteryzuje się mocnym mentolowym zapachem. Warto ją wybrać, jeśli lubimy mocny aromat zioła. Warto jednak dać szansę również mniej klasycznym odmianom tej rośliny.

Ciekawą propozycją będzie mięta czekoladowa. Szczególnie polubią ją fani delikatniejszych aromatów. Jest to odmiana mięty pieprzowej, która jednak wyróżnia się słodkim miętowo-czekoladowym aromatem. Jej liście mogą mieć delikatnie brązową barwę. Warto jej spróbować i dodać do napojów lub deserów, szczególnie jeśli zamierzamy ograniczyć użycie cukru.

Fani eksperymentów mogą spróbować mięty ananasowej. Charakteryzuje się grubymi, jasnozielonymi liśćmi, a jej zapach wyraźnie przypomina ananas.

Jeśli zapach ananasa nam nie odpowiada, zawsze możemy zainwestować w miętę truskawkową. Jej łagodny aromat łączy w sobie zapach mięty z zapachem truskawek. Warto przygotować z niej herbatę lub dodać świeże listki do deserów i koktajli.

Obecnie na rynku dostaniemy mnóstwo różnych odmian mięty, a każda z nich wyróżnia się innym smakiem lub aromatem. Do najciekawszych propozycji należą również:

  • mięta imbirowa,
  • mięta jabłkowa,
  • mięta cytrynowa,
  • mięta bananowa.

Zobacz także: Genialne ciasto Truskawkowy Ogród. Nawet teściowa będzie dopytywać o przepis

Mięta w kuchni. Możesz stosować ją do wszystkiego

Mięta w kuchni ma szerokie zastosowanie. Zwykle kojarzona jedynie z drinkami, może stanowić dodatek do wielu potraw.  

Latem warto ją wykorzystać do przygotowania napojów. Możemy dodać ją do lemoniad, aby podkreślić smak cytrusów, arbuza czy truskawek. Z mięty warto przygotować mrożoną herbatę. Wystarczy zalać listki wrzątkiem, pozostawić do ostygnięcia, a na końcu delikatnie posłodzić i dodać kostki lodu. Będzie to orzeźwiający napój, który dodatkowo nas dobrze nawodni.

Mięta to nie tylko ozdoba, ale składnik deserów. Jej smak doskonale komponuje się z większością owoców i podkreśla ich aromat. Jeśli przygotowujemy domowe lody, dodajmy kilka listków mięty i cieszmy się jej smakiem. Warto ją również dodawać do koktajli oraz sałatek owocowych.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zdrowsze i mniej kaloryczne od płatków owsianych. Pomagają schudnąć, działają przeciwzapalnie

Wystarczy wsypać pół łyżeczki do ciepłej wody. Metabolizm przyspieszy, jelita będą sprawnie pracować

Obniża cukier i cholesterol, ma dużą zawartość błonnika. Najlepszy chleb dla zdrowego serca

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zioła | desery