Reklama
Reklama

Aromatyczna, pachnąca i rozgrzewająca. Przepis na zupę z kasztanów dostałam od przyjaciółki

Kasztany to niewątpliwie jeden z największych symbolów jesieni. Znamy je jednak ze zbierania na podwórku, później ozdabiamy nimi dom czy robimy kasztanowe ludki. Tej jesieni warto natomiast zainteresować się kasztanami jadalnymi. Przygotowuję z nich aromatyczną, pachnącą i rozgrzewającą zupę. Jest po prostu wybitna.

Jakie właściwości mają kasztany jadalne?

Kasztany jadalne charakteryzują się nie tylko pysznym smakiem, nieco słodkim, przypominającym orzechy. Owoce obfitują w witaminę C, E, K czy witaminy z grupy B. Do tego cenione są za bogactwo potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku. Dzięki temu kasztany jadalne wykazują dużo właściwości zdrowotnych.

Między innymi kasztany jadalne mają właściwości wspierające układ pokarmowy. Przede wszystkim przyspieszą metabolizm, uregulują pracę jelit i wymiotą z nich toksyny. Dodatkowo mogą one łagodzić objawy chorób i stany zapalne trzustki i wątroby.

Kasztany jadalne to także właściwości przeciwutleniające, które zahamują szkodliwe działanie wolnych rodników. Tym samym jedzenie ich wzmocni odporność i spowolni procesy przedwczesnego starzenia organizmu. Ochroniona zostanie zarówno skóra, jak i umysł, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych jak m.in. Parkinson, stwardnienie zanikowe boczne, Alzheimer.

Co więcej, kasztany jadalne zadbają o układ nerwowy. Duża dawka potasu i magnezu poprawi pamięć, koncentrację czy naukę nowych rzeczy. Złagodzą objawy wysokiego stresu, wyciszą organizm i wesprą walkę z bezsennością.

Gdzie kupić kasztany jadalne?

Kasztany jadalne nie są produktem ogólnodostępnym w sklepach stacjonarnych, a wynika to z faktu, że nie są one wyjątkowo popularne. Natomiast niejednokrotnie można je kupić w większych supermarketach czy sklepach z żywnością bio. Produkt dostępny jest również w internecie.

Ceny kasztanów rozpoczynają się już w granicach 70 zł za kilogram owoców. Sprzedawane są w formie suszonej, obrane lub w całości ze skorupką.

Aromatyczna zupa z kasztanów jadalnych - przepis

Przepis na aromatyczną zupę z kasztanów jadalnych dostałam od swojej przyjaciółki. Poleciła mi ją, bo świetnie rozgrzewa po powrocie z pracy. Te orzechowe nuty są wyborne i świetnie komponują się z czosnkiem i kardamonem. Jest też przepełniona warzywami, co dodaje jej jeszcze więcej wartości odżywczych.

Składniki:

  • 500 g kasztanów jadalnych
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek korzenia selera
  • marchew
  • pietruszka
  • 750 ml bulionu
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 3 liście laurowe
  • łyżeczka tymianku
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

W garnku zagotuj wodę. Kasztany w skorupkach natnij i wrzuć na gotującą się wodę. Całość gotuj przez około 10 minut. Przez ten czas posiekaj cebulę, czosnek, selera, marchew i pietruszkę. Owoce ostudź, obierz je z łupin i pokrój.

W osobnym garnku rozpuść masło, a gdy będzie ciepłe, wrzuć na nie pokrojone warzywa. Smaż do momentu, aż warzywa zmiękną, a po tym zalej je ciepłym bulionem. Do niego wrzuć posiekane kasztany i liście laurowe, gotuj przez 20 minut.

Po tym czasie wyjmij liście laurowe, dodaj mleko kokosowe, tymianek, kardamon, sól i pieprz do smaku. Zawartość garnka zmiksuj na gładki krem. Zupę doprowadź do wrzenia i od tego momentu gotuj przez 5 minut.

Gotową zupę z kasztanów jadalnych zajadaj od razu po przygotowaniu. Najlepiej podawaj do niej chrupiące grzanki lub świeży chleb na zakwasie.

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jest smaczniejsza i zdrowsza od łososia, ale i tak ją omijamy. Do tego delikatne mięso, brak tłuszczu i ości

Jak rozpoznać słodkie i bezpestkowe pomarańcze? Kilka prostych wskazówek, które ułatwią zakupy

Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa