Reklama
Reklama

Cenniejsza od pszczelego pyłku. Regeneruje, przyspiesza metabolizm, poprawia pamięć

Pierzga pszczela to składnik obficie wypełniony cennymi wartościami odżywczymi. Jest nie tylko podstawowym pokarmem pszczół - także człowiek powinien po nią sięgać, aby wspierać swój organizm. Sprawdź, dlaczego to tak istotne i w jakich sytuacjach pierzga doskonale się sprawdzi.

Pierzga pszczela - pod tą nazwą kryje się podstawowy pokarm pszczół. Są to twarde grudki o nieregularnym kształcie w kolorze ciemnobrązowym. Nie każdy wie, jak wiele cennych składników odżywczych kryje - sprawdź, jakie ma właściwości i dlaczego warto po nią sięgać.

Co to jest pierzga pszczela?

Co to jest pierzga pszczela? Powstaje ona w ulu - konkretniej w komórkach pszczelego plastra. Pszczoły zbieraczki mają na odnóżach specjalne koszyczki, którymi transportują zbierany z różnych roślin pyłek kwiatowy. 

Owady zalewają go śliną oraz miodem. Istotne jest też to, aby dokładnie je ubić, tak by nie zostały w nich cząsteczki tlenu, ponieważ pierzga powstaje w procesie beztlenowym. Komórki pszczelego plastra są zalepiane wieczkiem z wosku. Składniki ze śliny pszczół, wysoka temperatura panująca w ulu, a także brak tlenu umożliwiają proces fermentacji mlekowej - tak powstaje pierzga.  

Jakie właściwości ma pierzga?

Nie każdy wie, jakie właściwości ma pierzga pszczela, a to poważny błąd - z tak cennego składnika odżywczego należy korzystać. Warto więc mieć świadomość, że te niepozorne ciemnobrązowe grudki są źródłem wielu składników oraz substancji odżywczych.

W składzie pierzgi znajdziemy m.in. białka (w większej ilości niż w pyłku kwiatowym), tłuszcze, polifenole czy betulinę. Jest ona równieź żródłem aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Ponadto pierzga pszczela jest źródłem witamin: A, B, C, i E. 

Tak wiele cennych składników sprawia, ze jest ona chętnie stosowana w medycynie naturalnej. Jej przyjmowanie to sposób na odżywienie i wzmocnienie organizmu. Zaleca się ją m.in. w przypadku przemęczenia i osłabienia. Pierzga wspiera organizm również w okresie obniżenia odporności organizmu - na przykład po przyjmowaniu antybiotyku. Warto sięgać po nią również aby poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego, ma ona również pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację. 

Pierzga pszczela pomaga także w terapii anemii oraz poprawia wygląd cery.

Jak stosować pierzgę pszczelą?

Zastanawiasz się, jak stosować pierzgę pszczelą? To proste, a metod suplementacji jest kilka. 

Pierwsza opcja to przyjmowanie zdrowego naparu. Łyżkę pierzgi rozpuść w szklance wody, następnie odstaw ją na kilka godzin. Najlepiej jest przygotować napar wieczorem, a wypić następnego dnia rano. Jeżeli zależy ci na bardziej wyrazistym smaku, zamiast wody możesz rozpuścić pierzgę w herbacie czy soku.

Inny sposób to po prostu przyjmowanie tabletek z pierzgą pszczelą, zawierających skoncentrowany ekstrakt. Niektórzy chętnie sięgają po pierzgę w połączeniu z miodem, można dodawać ją także do jogurtu czy owsianki.

Co istotne, przed spożyciem pierzgi należy sprawdzić, czy nie jest się uczulonym - zacznij od minimalnych ilości i zwiększaj je stopniowo. Pierzga nie jest wskazana również w przypadku diabetyków - ze względu na dużą zawartość cukru. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Możesz dodać do rosołu zamiast pietruszki. To skarbnica witamin, balsam dla serca i ochrona dla wątroby

Hinduski "eliksir życia". Herbata na stres, zdrowe serce i szybki metabolizm

Dodaj do porannej kawy. „Napój młodości” przyspiesza metabolizm i pomaga na stawy

INTERIA.PL