Ceny już spadają, warto jeść, póki są. Dbają o serce, stan skóry i oczyszczają organizm
Miłośnicy czereśni mogą odetchnąć z ulgą. Rzeczone owoce stopniowo tanieją, a po horrendalnych cenach pozostało jedynie budzące grozę wspomnienie. Wobec tego na targowiskach coraz częściej można spotkać zadowolonych klientów wracających do domu z siatkami pełnymi słodkich czereśni. Warto je jeść, ponieważ zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Co takiego można zrobić z czereśni? Odpowiadamy.
Wraz z początkiem maja do sklepów trafiły importowane czereśnie. Ich cena przyprawiła klientów o zawrót głowy – za kilogram tych słodkich owoców w niektórych miejscach trzeba było zapłacić aż 150 zł! Obecnie ceny powoli spadają – w dyskontach czereśnie można nabyć już za około 30 zł za kilogram.
Na rynku stopniowo pojawiają się czereśnie krajowe. Póki co są to wczesne odmiany, jednak ich ilość powinna zwiększyć się w połowie czerwca. Warto wspomnieć, że szczyt sezonu na czereśnie ma miejsce zwykle pod koniec czerwca lub na początku lipca. Wówczas ceny powinny być niższe niż dotychczas.
Czereśnie to niezwykle zdrowe owoce pełne ważnych dla zdrowia witamin i minerałów. Stanowią doskonałe źródło między innymi witaminy A, witaminy E, witaminy C, fosforu, potasu czy jodu. Dodatkowo nie są zbyt kaloryczne – 100 g czereśni to około 63 kcal. Dzięki temu rzeczone owoce mogą stanowić rewelacyjną przekąskę dla osób, które muszą liczyć kalorie z uwagi na praktykowanie diety odchudzającej.
Czereśnie warto spożywać także ze względu na to, że zawierają polifenole (takie jak kwercetyna). Owe związki to silne przeciwutleniacze – wspierają układ sercowo-naczyniowy, wykazują właściwości przeciwzapalne i redukują liczbę wolnych rodników odpowiedzialnych za powstawanie stresu oksydacyjnego. Tym samym dbają o kondycję skóry. Co więcej, związki zawarte w czereśniach mogą wspierać oczyszczanie organizmu z toksyn.
W czereśniach znajduje się także błonnik. Jego odpowiednia podaż jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania jelit. Błonnik spowalnia wchłanianie glukozy, wobec czego jest istotnym składnikiem dla osób zmagających się z cukrzycą. Dodatkowo owa substancja zwiększa uczucie sytości, a tym samym zapobiega podjadaniu, co stanowi nieocenioną pomoc w redukcji wagi.
Przeczytaj też: Nie bez powodu zaliczana jest do superowoców. Ma dużo błonnika, wspomaga dobrą pracę serca
Zazwyczaj zaleca się spożycie około połowy szklanki czereśni dziennie. Jak wszystko w nadmiarze, również te powszechnie lubiane owoce mogą zaszkodzić. Zbyt duża konsumpcja czereśni zazwyczaj doprowadza do nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego. Mowa tutaj o bólu brzucha lub biegunce.
Co istotne – nie każdy może pozwolić sobie na beztroskie spożywanie czereśni. Z rzeczonych owoców powinny zrezygnować osoby cierpiące na schorzenia związane z układem pokarmowym (takie jak na przykład wrzody żołądka).
Czereśnie to niezwykle uniwersalne owoce, które można wykorzystać do przygotowania różnej maści specjałów. Przede wszystkim używa się ich do rozmaitych przetworów – dżemów, kompotów czy soków. Czereśnie pozbawione pestki można również dodać do galaretki oraz różnorodnych wypieków. Warte uwagi jest między innymi aromatyczne ciasto z czereśniami czy muffiny z dodatkiem tych owoców.
Czereśnie mogą być wykorzystane także jako składnik owocowych sałatek. Wiele osób dodaje je do prozdrowotnych koktajli – wówczas dobrze jest uzupełnić całość bananem lub truskawkami.
Źródła: terazgotuje.pl, swiatleku.pl
Zobacz też:
Mają niewiele kalorii i chronią serce. Zapomniany deser z tych owoców działaj na skórę jak botoks
Mało kto wie, że odkwaszają organizm i działają moczopędnie. Osoby na diecie powinny jeść codziennie
Dają uczucie sytości i szczęście. Zjedz kilka, gdy czujesz głód między posiłkami