Reklama
Reklama

Chroni wątrobę, eliminuje zły cholesterol, pomaga na trawienie. Jak jeść i co zrobić z minikiwi?

To nie jest typowe kiwi, agrest czy zielony pomidor, choć wyglądem bardzo je przypomina. Owoc, który ostatnio zyskuje popularność w Polsce, wykazuje szereg korzystnych właściwości zdrowotnych. Dowiedz się, co to jest minikiwi, jak je jeść i co zrobić z minikiwi w kuchni.

Miłośnicy gotowania często szukają urozmaicenia w kuchni, aby ich jadłospis nie wiał nudą. Jeśli potrzebujesz wartościowego składnika, wypróbuj minikiwi. Co to za owoc i jakie jest jego zastosowanie w kuchni? Przekonaj się, dlaczego warto go jeść.

Minikiwi - co to za owoc

   Minikiwi, dzięki swojej nazwie, od razu kojarzy się z jego kuzynem, czyli kiwi. Musisz jednak wiedzieć, że to nie to samo. Minikiwi - co to za owoc? Rośnie na aktinidii ostrolistnej, która naturalnie występuje w Azji. W zależności od regionu, owoce rośliny określane są inaczej, m.in. kiwiberry, kiwibes lub baby kiwi. Zbiory przypadają na wrzesień i październik.

Wyglądem zewnętrznym najbardziej przypominają agrest, w środku - kiwi. Od tego drugiego różnią się jednak rozmiarem i skórką - są znacznie mniejsze (osiągają do 10 gramów) oraz mają gładką, jadalną skórkę. Są też słodsze i nieco bardziej tropikalne od większego kuzyna. Ze względu na wartości odżywcze minikiwi uznawane są za jedne z najbardziej odżywczych owoców.

Odmiany minikiwi

  Roślinę można hodować w Polsce - jest w pełni mrozoodporna. Do najpopularniejszych odmian minikiwi należą:

  • Jumbo - włoska odmiana, z której pochodzą jedne największych minikiwi (owoc o wadze nawet do 20 gramów). Kiwibes są podłużne, z zewnątrz pokryte zieloną, gładką skórką, a w środku - z zielonym, bardzo słodkim miąższem. Zbiory przypadają na koniec września. Ta odmiana często hodowana jest w Polsce,
  • Issai - japońska odmiana minikiwi. Owoce są duże (nawet do 15 gramów) i słodkie. Pokrywa je zielona skórka, a kształtem są jajowato-podłużne. Jest to najczęściej wybierany gatunek na świecie. Zbiory następują w drugiej połowie października,
  • Lucy - to polska odmiana o zielono-brązowej, gładkiej skórce i większych rozmiarach (owoc do 15 gramów). W środku występuje lekko czerwonawy, słodko kwaśny miąższ. Lucy zbiera się w drugiej połowie października,
  • Kens Red - w przeciwieństwie do innych odmian, nowozelandzka Kens Red w całości pokryta jest gładką, czerwoną skórką. W środku kryje ciemnoczerwony miąższ, z czarnymi nasionkami. Podłużne owoce również są większe, smakują słodko i są soczyste. Dojrzałość przypada na początek października. 
  • Sentyabraskaya - ukraińska odmiana rośliny. Jej owoce są średniej wielkości, owalne. Z zewnątrz cechują się zieloną, cienką i gładką skórką o nieco pomarszczonej strukturze. Zbiory następują już pod koniec sierpnia. 

Minikiwi - wartości odżywcze

  Baby kiwi, choć niskokaloryczne, są bogactwem witamin i minerałów. Zawierają ponad 20 różnych związków o działaniu prozdrowotnym. Mają więcej witaminy C niż cytryny (100 g owocu dostarcza 70 proc. dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na ten składnik), dlatego świetnie działają na układ immunologiczny.

Wśród wartości odżywczych minikiwi wyróżnić można też witaminy z grupy B oraz witaminę E, nie bez przyczyny nazywaną witaminą młodości i świetnie wpływającą na młody wygląd skóry. W składzie owoców znajdują się też silne antyoksydanty, błonnik pokarmowy, aktynidyna (enzym proteolityczny ułatwiający trawienie białek) i liczne minerały: potas, fosfor, magnez i wapń. 

Jakie właściwości ma minikiwi?

Kiwibes znane są na świecie ze swojego prozdrowotnego działania. Jakie właściwoci ma minikiwi? Przede wszystkim antyoksydacyjne - chronią przed rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych, opóźniają procesy starzenia się organizmu i redukują skutki stresu oksydacyjnego. Ponadto wpływają na prawidłową pracę układu pokarmowego i skutecznie wzmacniają odporność. Spożywanie świeżych owoców zaleca się w leczeniu przeziębienia, szkorbutu czy paradontozy.

Aktynidyna usprawnia trawienie białek, a przeciwutleniacze - ograniczają odkładanie się cholesterolu. Ze względu na niską kaloryczność owoców, mogą po nie sięgać również osoby na diecie redukcyjnej. Tym bardziej że błonnik pokarmowy przyspiesza metabolizm i perystaltykę jelit. Minikiwi to skarbnica kwasu foliowego, dlatego wskazane jest wdrożenie go do jadłospisu ciężarnych kobiet. 

Jak jeść minikiwi?

Jeśli jeszcze nigdy nie miałeś styczności z tymi owocami, pewnie zastanawiasz się, jak jeść minikiwi. Pamiętaj, że pod skórką znajduje się najwięcej witamin i minerałów, dlatego nie warto jej obierać. Jest w pełni jadalna, więc nie musisz się obawiać o dolegliwości żołądkowe.

Najlepiej smakują dojrzałe owoce - można je przechować w lodówce około jednego, dwóch tygodni. Najwięcej wartości odżywczych minikiwi ma w postaci surowej, ale świetnie smakuje także po obróbce termicznej. 

Minikikiwi - zastosowanie w kuchni


Co zrobić z minikiwi? Zastosowanie w kuchni tego owocu jest bardzo szerokie. Choć warto po prostu zajadać kiwiberry jako przekąskę, to możesz też wkroić go do owsianki, naleśników na słodko lub użyć do dekorowania kremowych deserów w pucharku czy ciast. 

Jeśli zdecydujesz się przyrządzić przetwory z minikiwi, to warto postawić na kompot, gęsty sok do picia, likier czy nalewka. Owoce będą też świetne do sałatek (np. w połączeniu z winogronami).

Zobacz też:

Nie doceniamy tego mięsa, tymczasem jest zdrowsze od kurczaka. Robię z nich rewelacyjne kotlety

Takich chipsów już nie zjesz, Unia zakazuje sprzedaży. Mamy przepis na domową wersję, są supersmaczne

Babcie zawsze miały józefka w kuchni. Dodawały do fasolki, pasztetu i robiły herbatkę

INTERIA.PL