To zielone "złoto" powinno być obowiązkiem w diecie seniora. Wzmacnia serce i kości, poprawia wzrok
Kiedyś postrzegano go jako kulinarny postrach najmłodszych. Dziś doskonale wiemy, że przygotowany odpowiednio może smakować doskonale. W dodatku kryje w sobie prawdziwą bombę składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego świeży szpinak to zielone złoto, oraz do czego go dodawać, aby smakował najlepiej.
Wokół szpinaku narosło wiele mitów. Znany z bajki marynarz Popeye, swego czasu przekonywał nas z ekranu telewizora, że warzywo to daje krzepę. Mamy i babcie powtarzały natomiast, że szpinak trzeba jeść, aby dostarczyć organizmowi żelaza. W praktyce, zielone liście szpinaku wcale nie zawierają go, aż tak wiele i niestety, nie dają także ogromnej siły. Nie oznacza to, że szpinak to jedynie zwykła zielenina. W niepozornych listkach kryje się moc przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, dlatego, warto sięgać po nie regularnie. W poniższym artykule zdradzimy ci, dlaczego warto jeść szpinak, oraz w jakich połączeniach smakowych sprawdza się najlepiej.
Zielone liście świeżego szpinaku są doskonałym źródłem antyoksydantów, które wspierają proces neutralizowania szkodliwego działania wolnych rodników, a także zmniejszają stres oksydacyjny. Ponadto mają działanie zmniejszające stany zapalne, zapobiegające procesom przedwczesnego starzenia, a także wykazujące właściwości przeciwnowotworowe.
W szpinaku nie brakuje oczywiście witamin, znajdziesz tu między innymi witaminę A, która należy do przeciwutleniaczy, oraz korzystnie wpływa na zdrowie oczu. Natomiast witamina C wspiera odporność, działa przeciwutleniająco, a także ma istotny wpływ na syntezę kolagenu, oraz prawidłowe wchłanianie żelaza. Zawartość witaminy K przyczynia się do wzmacniania kości oraz odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi. Obecność kwasu foliowego, czyli witaminy B9, jest niezwykle ważna dla kobiet w ciąży, ponieważ wspiera prawidłowy rozwój dziecka, dodatkowo ma on kluczowe znaczenia w syntezie DNA i RNA, a także wspiera produkcję krwi, oraz wzrost komórek. Wśród minerałów zawartych w szpinaku można wymienić magnez, który pozytywnie działa na pracę mózgu, serca i mięśni, a także potas, który przede wszystkim pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Znajduje się tu również żelazo, zmniejszające ryzyko wystąpienia anemii, należy jednak zaznaczyć, że występuje ono w wersji niehemowej, czyli nieco gorzej wchłanialnej niż to hemowe, występujące w produktach odzwierzęcych.
Regularne jedzenie szpinaku będzie korzystne dla osób, które chcą zadbać o układ krążenia, wspiera pracę serca, wzmacnia naczynia krwionośne, a także ma działanie przeciwmiażdżycowe. Składniki obecne w liściach szpinaku doskonale wpływają na wzmocnienie kości i zębów, a także pomagają dbać o zdrowie oczu. Szpinak ma także pozytywny wpływ na układ nerwowy, między innymi poprzez wsparcie pamięci i koncentracji. Świetnie sprawdzi się w diecie seniorów, oraz wszystkich tych, którzy chcą kompleksowo dbać o zdrową dietę.
Szpinak jest także idealnym wyborem dla osób na diecie odchudzającej, w 100 g ma zaledwie 23 kcal, dlatego można jest go bez obaw o zbędne kalorie.
Korzystanie z dobroczynnych właściwości szpinaku jest banalnie proste. Pasuje do wielu dań, które zajadamy na co dzień. Oczywiście najbardziej wartościowy będzie na surowo, jednak poddany obróbce cieplnej, również może być wartościowym dodatkiem do posiłku. W wersji śniadaniowej lub kolacyjnej szpinak świetnie sprawdzi się na klasycznych kanapkach zamiast sałaty, można dodawać go do omletów czy szakszuki.
W wersji na słodko najłatwiej przemycić szpinak w koktajlach. To, jakie owocowo-warzywne smoothie zrobisz, zależy tylko od twoich preferencji smakowych. Świetnie sprawdzi się połączenie garści szpinaku, małego banana, połowy szklanki malin, oraz szklanki kefiru. Całość możesz dosłodzić łyżeczką miodu, a wierzch posypać wiórkami kokosowymi lub nasionami chia. Taki koktajl będzie smaczną i pełnowartościową przekąską lub propozycją na drugie śniadanie.
Najprostszą formą podania świeżego szpinaku są oczywiście wszelkiego rodzaju sałatki. Jesienią doskonale sprawdzi się ta z dodatek gruszki lub figi. Na talerzu wyłóż świeży szpinak, dodaj pokrojone plastry gruszki lub figi, pokruszony ser feta, podprażone na suchej patelni orzechy włoskie, oraz sos przygotowany z oliwy, miodu i musztardy. Do takiej sałatki warto podać kawałek piersi z kurczaka i pyszny obiad lub kolacje gotowe.
W wersji smażonej lub pieczonej szpinak najczęściej występuje w towarzystwie czosnku i śmietany. Świetnie pasuje także do dań z kurczakiem, makaronów, można także przygotować z niego smaczny farsz do pierogów i naleśników.
Źródła: terazgotuje.pl, swiatleku.pl
Zobacz też:
Najlepsza część wołowiny na kleisty bulion. Porządna dawka kolagenu na bolące stawy
Mało znane warzywo dla seniora i cukrzyka. Ma niewiele kalorii, obniża poziom cukru i ciśnienie