Ani owsiane, ani sojowe. To mleko nie ma laktozy i pomaga w odchudzaniu, do kawy idealne
Mleko roślinne to popularna alternatywa dla tych wszystkich, którzy chcą zrezygnować, całkowicie lub częściowo, z mleka krowiego. Kokosowe, owsiane, migdałowe - takich wyborów dokonujemy najczęściej. Nie każdy pamięta, że jest jeszcze jedna opcja warta rozważenia. Mowa o mleku grochowym. Sprawdź, jakie ma właściwości.
Jest bardzo zdrowe, ma słodki smak i doskonale pasuje np. do kawy czy deserów. Mleko grochowe, bo o nim mowa, to świetny produkt, po który wciąż sięga niewiele osób. Powoli zaczyna się to zmieniać - i słusznie.
Mleko grochowe powstaje z żółtego grochu - znanej i cenionej rośliny strączkowej. Groch poddawany jest biotechnologicznej obróbce, podczas której skrobia ulega enzymatycznej konwersji. Pozwala to na uzyskanie naturalnego słodkiego smaku, bez potrzeby dodawania sztucznych substancji. Dzięki temu mleko grochowe nie zawiera laktozy, ale jego konsystencja i smak przywodzą na myśl mleko krowie.
Co ciekawe, mleko grochowe ma bardzo niski ślad węglowy, szczególnie jeżeli porównamy je chociażby do mleka migdałowego, którego produkcja wymaga znacznie więcej wody. Uprawa grochu jest także bardzo korzystna dla gleby, ponieważ roślina ta poprawia jej jakość poprzez wiązanie azotu. Śmiało można więc stwierdzić, że wybór mleka grochowego jest także dobry dla planety.
Jeżeli chcesz spróbować tej roślinnej alternatywy dla mleka krowiego, wcale nie musisz sięgać po sklepowy produkt. Jak zrobić mleko grochowe w domu? Nic prostszego.
Potrzebne będą następujące skladniki:
- 1 szklanka żółtego grochu łuskanego,
- 3-4 szklanki wody,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: 2 łyżki miodu, dowolny aromat.
Zacznij od przepłukania grochu i zalania go zimną wodą. Zostaw go na 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnie odlej wodę z moczenia, zalej groch świeżą wodą i gotuj do miękkości. Odcedź i odstaw do wystudzenia.
Do misy blendera przełóż groch, wlej wodę (3 lub 4 szklanki, w zależności od tego, na jakiej konsystencji ci zależy), blenduj dokładnie przez kilka minut.
Przelej tak powstały płyn przez gazę czy bardzo drobne sito, aby oddzielić mleko od resztek grochu.
Gotowe mleko grochowe możesz zostawić tak, jak jest, lub doprawić, dodając miód czy np. cynamon.
Czy mleko grochowe jest zdrowe? Zdecydowanie tak.
Ten napój roślinny wspiera organizm na wielu poziomach. Przede wszystkim mleko grochowe ma dużo białka (3 g na 100 ml), co może zainteresować także osoby unikające mięsa, które potrzebują innych źródeł białka w diecie. W tym aspekcie warto porównać grochowy napój do innych roślinnych opcji - więcej białka ma jedynie mleko sojowe (3,2 g na 100 ml). Mleko migdałowe ma go zaledwie 0,9 g, natomiast owsiane 0,4 g. Są to zdecydowanie mniej wartościowe źródła białka.
Ponadto groch zawiera także sporo błonnika, dzięki czemu wspiera prawidłowe trawienie i sprawia, że dłużej czujemy sytość. Co ważne, mleko grochowe ma znacznie mniej tłuszczu niż krowie a do tego więcej wapnia, więc - wybierając tę alternatywę - wspieramy zdrowie kości i prawidłową pracę serca.
Wśród zalet mleka grochowego można wymienić także brak laktozy i glutenu, co ucieszy osoby z nietolerancjami oraz niski indeks glikemiczny. Lekkostrawne, słodkie i zdrowe - mleko grochowe to produkt, po który zdecydowanie warto sięgnąć.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
To zielone "złoto" powinno być obowiązkiem w diecie seniora. Wzmacnia serce i kości, poprawia wzrok
Najlepsza część wołowiny na kleisty bulion. Porządna dawka kolagenu na bolące stawy