Reklama
Reklama

Chrup na zdrowie zamiast chipsów. Nie mają konserwantów, są zdrowe i pożywne

Są lekkie, chrupiące i pełne smaku - tak w skrócie można opisać owoce liofilizowane. Jeżeli szukasz alternatywy dla tradycyjnych przekąsek, to świetny wybór. Dlaczego warto po nie sięgać i czym różnią się od np. chipsów owocowych? Dowiesz się z tego artykułu

Na czym polega liofilizacja?

Wiele osób zastanawia się, na czym polega liofilizacja? Faktycznie, to słowo brzmi dość tajemniczo, chociaż sprawa jest dość prosta. Liofilizacja owoców to proces suszenia owoców w bardzo niskiej temperaturze, aby odparować wodę z zamrożonego produktu. Dzięki takiemu postępowaniu owoce zachowują swoja naturalne wartości odżywcze, aromat oraz kolor. 

Owoce po takim procesie stają się bardzo lekkie, chrupiące i trwałe, można przechowywać je przez wiele miesięcy i wciąż będą smaczne. 

Liofilizowane banany – zdrowa przekąska

Liofilizowane banany to zdrowa przekąska którą warto wybrać kiedy mamy ochotę coś pochrupać, na przykład podczas oglądania serialu. Chrupiące, smakowite plasterki to także doskonały pomysł na szybką przekąskę do szkoły czy do pracy, także ze względu na wartości odżywcze zawarte w bananie, m.in. cenne witaminy z A, z grupy B, C, E i K. Jeżeli więc szukasz pomysłu na to, co dorzucić do śniadaniówki twojego dziecka, to chyba już wiadomo. Będzie pysznie i zdrowo.

Reklama

Banany liofilizowane są dobre do jedzenia nie tylko samodzielnie. Stanowią także bardzo dobry dodatek to m.in. owsianek, jogurtów, deserów, koktajli i smoothies czy sałatek.

Czym się różnią liofilizowane banany od chipsów bananowych?

Na pierwszy rzut oka banany liofilizowane i chipsy bananowe wyglądają łudząco podobnie, ale różnica jest zasadnicza - chodzi oczywiście o proces produkcji. 

Chipsy bananowe powstają wskutek smażenia owoców w oleju lub suszenie w wysokiej temperaturze. Nietrudno więc zgadnąć, że w efekcie są one znacznie bardziej kaloryczne, nasycone tłuszczami, nierzadko także dosładzane. Z kolei banany liofilizowane, jak już wcześniej było wspomniane, suszone w bardzo niskiej temperaturze, nie nie wymagają smażenia ani żadnych kalorycznych dodatków. 

Bez wątpienia więc liofilizowana wersja będzie lepszym wyborem nie tylko dla osób chcących zredukować masę ciała, ale po prostu dla każdego, komu zależy na zdrowej diecie.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jest bardzo popularne, bo nie ma laktozy. Smaczne, ale trzeba z nim uważać

Pomaga w odchudzaniu, lepszym trawieniu i podnosi odporność. Zacznij używać nie tylko do ryb

Te ziarna do menu powinni wprowadzić seniorzy. Pomagają lepiej trawić, nie powodują wyrzutów glukozy, dobre dla serca

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski