Reklama
Reklama

Chrup zamiast chipsów. Regulują poziom cholesterolu, dobrze działają na krążenie, pomagają w trawieniu

Jeśli masz niepohamowaną ochotę na chrupanie, zapomnij o chipsach czy paluszkach. O wiele lepszą alternatywą będą suszone gruszki, które przy okazji zaspokoją też apetyt na słodycze. Możesz je nie tylko chrupać, ale również dodawać do wielu potraw, co wzbogaci ich smak, służąc jednocześnie twojemu zdrowiu.

Suszone gruszki nie są u nas szczególnie popularnym owocem, sięgamy raczej po śliwki, jabłka czy daktyle. Warto to zmienić, bo ten produkt skrywa wiele właściwości zdrowotnych. Nie tylko zmniejsza ryzyko chorób serca, ale pomoże też w uporczywym kaszlu.  

Czy suszone gruszki są zdrowe?  

Owoce poddane procesowi suszenia zachowują wiele ze swoich właściwości, skoncentrowanych w niewielkich kawałkach. Próżno w nich za to szukać konserwantów i sztucznych dodatków. Nie inaczej jest z suszonymi gruszkami, które zawierają one wiele składników, które wspierają nasze zdrowie:  

  • Błonnik pokarmowy - pomaga w trawieniu, reguluje poziom cukru we krwi i wspiera metabolizm. Potas - wspomaga regulację ciśnienia krwi i pracę serca.  
  • Witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6) - niezbędne dla prawidłowego metabolizmu i funkcjonowania układu nerwowego; 
  • Witamina A - kluczowa dla zdrowia oczu i odporności, opóźnia procesy starzenia; 
  • Witamina E - naturalny antyoksydant, który wspiera regenerację komórek;  
  • Magnez i wapń - kluczowe minerały dla mocnych kości i układu nerwowego; 
  • Żelazo - wspiera proces dostarczania tlenu do mięśni, zapobiega anemii.  

Związki zawarte w suszonych gruszkach są tak skomponowane, że zmniejszają skurcze płuc i pomagają zredukować ostry kaszel.  

Kto powinien jeść suszone gruszki?

Suszone gruszki są polecane dla osób z problemami krążenia. Zawarty w nich potas pomaga w regulacji ciśnienia krwi. Z kolei wysoki poziom błonnika wspiera pracę jelit i zapobiega zaparciom, pomaga też obniżyć wysoki poziom złego cholesterolu. Osoby poszukujące zdrowych przekąsem powinny sięgnąć po suszone gruszki, które zaspokajają apetyt na słodycze.  

Suszone gruszki powinny również jeść osoby, które mają problemy ze wzrokiem. Witamina A pomaga zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej, którego ryzyko pojawia się z wiekiem. Magnez i wapń zawarte w tych owocach utrzymują zdrowie kości i zapobiegają osteoporozie. Natomiast cukrzycy i alergicy powinni uważać na suszone gruszki i przed włączeniem ich do diety, skonsultować się z lekarzem.  

Co zrobić z suszonych gruszek? 

Suszone gruszki są wszechstronnym składnikiem w kuchni. Wystarczy odrobina kulinarnej fantazji i można je wykorzystać na wiele sposobów:  

  • Samodzielna przekąska: zdrowa alternatywa dla słodyczy i chipsów. 
  • Dodatek do musli i owsianki: wzbogacają smak i wartość odżywczą porannych posiłków. 
  • Składnik kompotów: tradycyjny kompot z suszu z dodatkiem gruszek to doskonały napój na chłodniejsze dni. 
  • Desery: mogą być używane w ciastach, tartach czy jako dodatek do lodów. 
  • Sałatki: dodają słodkiego akcentu w sałatkach z rukolą, orzechami i serem pleśniowym. 
  • Herbaty: nadadzą naparom słodkiego posmaku;  
  • Dodatek do potraw mięsnych: dodane do pieczeni, sosów czy gulaszy pogłębią ich smak.  

Suszone gruszki można znaleźć w niektórych marketach, sklepach ze zdrową żywnością czy sklepach internetowych. Warto sięgnąć po te niekandyzowane, które nie będą miały dodatkowej zawartości cukru.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To prawdziwy superfood - mają mniej cholesterolu i ogrom witamin. Jaja od tej kury są najzdrowsze

Pogromca chorób, opiekun serca. Owoc, który może zastąpić mięso

Ryba gorsza od pangi, karmiona resztkami. Zbyt często gości na naszych stołach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | przekąski