Chrupie aż miło i ma zestaw witamin na odporność. Do tego wspomaga trawienie, oczyszcza organizm i dba o serce
Polacy wprost uwielbiają kiszonki. Bez przygotowanych w ten sposób ogórków wielu osobom trudno wyobrazić sobie codzienne żywienie. Wciąż jednak nie doceniamy selera w wersji kiszonej, a szkoda, bo to warzywo ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości, które warto poznać. Sprawdź, dlaczego kiszony seler powinien znaleźć się także w twojej spiżarni.
Seler to warzywo doskonale znane i wykorzystywane w kuchni od wieków - jego intensywny aromat i wyjątkowy smak są nie do podrobienia. Co ciekawe, po ukiszeniu zyskuje nie tylko jeszcze lepszy smak, ale także staje się jeszcze zdrowszy.
Kiszony seler jest bogaty w naturalne probiotyki, doskonale wspiera prawidłową pracę jelit oraz ogólną odporność organizmu. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, a także minerały takie jak m.in. potas czy magnez. Pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi, wzmacnia kości i zęby, usuwa nadmiar wody z organizmu i wspiera pracę nerek. Czy warto jeść kiszony seler? Jak widać, zdecydowanie tak.
Do czego wykorzystać kiszony seler w kuchni? Możliwości jest sporo, ponieważ ten składnik jest naprawdę wszechstronny i sprawdzi się podczas codziennego gotowania.
Przede wszystkim może być po prostu surówką do obiadu - pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i np. rybnych, ze względu na swój kwaśno-aromatyczny smak. Doskonale podkręci więc także zupy, warto dodać odrobinę chociażby do kapuśniaku czy barszczu.
Kiszony seler może być także zaskakującym, pysznym elementem deski przekąsek na imprezie. Niektórzy jedzą go także na kanapce - to świetna alternatywa np. dla ogórka kiszonego. Kiszony seler może także podkręcić smak sałatek z ziemniakami, szczególnie popularnych w sezonie grillowym, ale nie tylko.
Chcesz przygotować samodzielnie kiszony seler? Sprawdź ten przepis na wersję z cytrynową nutą - z pewnością przypadnie do gustu zwłaszcza wielbicielom kwaśnych potraw i dodatków.
Lista składników:
- 2 selery korzeniowe,
- 1 jabłko,
- 1 cytryna,
- kilka ząbków czosnku,
- kilka gałązek kopru,
- liście laurowe,
- kawałek świeżego chrzanu,
- lubczyk,
- solanka (woda z solą).
Umyj dokładnie seler i jabłko, następnie obierz oba składniki i pokrój w cienkie talarki. Cytrynę pokrój w plasterki.
Wyparz słoik, w którym będziesz kisić warzywo. Na dno wyłóż ząbki czosnku, gałązki kopru oraz kawałek obranego chrzanu. Dodaj też liście laurowe.
Układaj warstwami: najpierw talarki jabłka, potem plasterki cytryny, następnie seler. Dołóż do tego liście lubczyku.
Zalej zawartość wcześniej przygotowaną solanką tak, aby wszystkie składniki były całkowicie zanurzone.
Słoik zamknij i odstaw w chłodne miejsce na kilka dni.
Źródła: smaker.pl, terazotuje.pl
Zobacz też:
Niedoceniane warzywo na zdrowe kości, serce i cukrzycę. Kotlety wychodzą lepsze od schabowych
Warto mieć zapas i jeść garściami. Na żołądek działają jak balsam, poprawiają wzrok
Seniorzy i dbający serce powinni pic często. Pobudza przemianę materii, poprawia pamięć i uspokaja