Reklama
Reklama

Czarna, latte czy rozpuszczalna. Co twoja kawa mówi o tobie?

Ulubiona kawa może dużo powiedzieć o człowieku. Przynajmniej taką opinię ma psycholożka kliniczna dr Ramani Durvasula, która przeprowadziła badania naukowe na ten temat. Stwierdziła, że rodzaj wybieranej kawy zależy od charakteru pijącego. Przekonaj się, co twoja kawa mówi o tobie.

Choć sporo osób z samego rana sięga po kawę dość automatycznie, to każdy ma swój ulubiony rodzaj kofeinowego napoju. Amerykańska psycholożka kliniczna - dr Ramani Durvasula - przeprowadziła badanie mające na celu wskazać zależność pomiędzy cechami charakteru a typem pitej kawy. Wyniki są zaskakujące.

Co mówi o tobie twoja ulubiona kawa?

Dr Ramani Durvasula to amerykańska psycholożka kliniczna i wykładowczyni psychologii. Przeprowadziła analizę tysiąca osób pijących kawę. Sprawdzała różne cechy ich osobowości, m.in. ekstrawersję, serdeczność i perfekcjonizm, a potem pytała, jaką kawę zwykle zamawiają. Dr Durvasula znalazła kilka podobieństw między ludźmi, którzy mają takie same preferencje dotyczące kawy. Wyniki eksperymentu naukowego zaprezentowała w książce "You Are why You Eat: Change Your Food Attitude, Change Your Life".

Co mówi o ludziach ich ulubiona kawa?

  • Czarna kawa - osoby, które najchętniej piją ten rodzaj kawy, są staroświeckie, praktyczne, wydajne i wygodne. Mają swoją rutynę, której nie chcą zmieniać. Nie lubią nowości w życiu, bywają aroganccy. 
  • Latte i cappuccino - jeśli uzupełniasz kawę o mleko czy śmietankę, według wyników dr Durvasuli, lubisz sprawiać przyjemność innym. Osoby wybierające tę kawę są pomocne, empatyczne, życzliwe, otwarte i hojne. Mają jednak skłonność do wyolbrzymiania i zaniedbywania własnych potrzeb.
  • Mrożona kawa - wszyscy, którzy decydują się na frappe, są spontaniczni i kreatywni, lubią w życiu nowości i podążają za trendami. Mają bogatą wyobraźnię, są pewni siebie i przebojowi. Z drugiej strony bywają dziecinni, lekkomyślni i niezdecydowani.
  • Bezkofeinowa i z zamiennikami mleka - jeśli przepadasz za kawą, która wymaga specjalnego zamówienia (np. bez kofeiny, na mleku roślinnym czy bez laktozy), a nie tylko musisz ją spożywać z powodu choroby czy nietolerancji, to najprawdopodobniej potrzebujesz poczucia kontroli w swoim życiu. Często to perfekcjoniści, obsesyjni pasjonaci. Pracują nad sobą i wprowadzają zdrowy tryb życia. Podejmują racjonalne, przemyślane decyzje.
  • Kawa z rzemieślniczej palarni - jest produkowana w etyczny i ekologiczny sposób, dlatego najczęściej droższa. Sięgają po nią ekstrawertycy, osoby bardzo sumienne i grzeczne. Często nie potrafią być asertywne.
  • Kawa rozpuszczalna - według dr Durvasuli osoby pijące taką kawę (nie ze względu na niską cenę, a po prostu świadomy wybór) lubią prokrastynację. Są często wyluzowane, nie chcą niczego planować. Biorą życie takie, jakie jest i nie boją się zmian oraz nowości.

Dlaczego warto pić kawę?

Kawa to przede wszystkim bogate źródło łatwoprzyswajalnych antyoksydantów. Polifenole chronią organizm przed skutkami stresu oksydacyjnego, który wywołuje stany zapalne. Co więcej, zapobiegają szkodliwemu działaniu wolnych rodników i opóźniają procesy starzenia się komórek. 

Dlaczego warto pić kawę? Już po kilku minutach zaczyna się wchłaniać zawarta w napoju kofeina, która świetnie pobudza do działania i poprawia funkcjonowanie mózgu. Wspiera koncentrację i dodaje sił. Czarna kawa wpływa korzystnie na pracę układu sercowo-naczyniowego, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i choroby Parkinsona oraz przyspiesza metabolizm

Kawa z mlekiem jest łagodniejsza dla żołądka, nie działa drażniąco na błonę śluzową. Nabiał to cenna skarbnica wapnia, który wspiera zdrowie kości i zębów. Biała kawa wykazuje jeszcze silniejsze działanie przeciwzapalne niż klasyczna czarna.

Negatywne skutki picia kawy

Kawa, choć może przynosić korzyść dla zdrowia, może też stać się szkodliwa. Duże ilości kofeiny, odpowiadające ok. 5 filiżankom kawy dziennie, mogą wywoływać bezsenność, ataki paniki i zaburzenia lękowe. Co więcej, kofeina to substancja, która uzależnia. Jeśli każdego ranka dostarczasz ją organizmowi i nagle przerwiesz tę rutynę, mogą pojawić się objawy odstawienia. Najczęściej są to: zmęczenie, osłabienie i senność, ból głowy, lęk i niepokój, trudności w koncentracji, większa drażliwość, a nawet objawy grypopodobne.

Źródło: terazgotuje.pl, psychcentral.com, canteen.com

Zobacz też:

Uznawane za najzdrowsze danie na świecie. Warto jeść regularnie, pomaga utrzymać wagę

Zapomniana, choć jest znacznie zdrowsza od jogurtu. Do tego wspomaga odchudzanie

Koleżanka poczęstowała mnie kawą z nietypowym mlekiem. Była wyśmienita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje | kawa