Reklama
Reklama

Dla seniora powinien być obowiązkowy. Najlepsze wsparcie dla serca, mózgu i kości

Ten ser nie jest tak popularny jak produkty na bazie mleka krowiego, a szkoda, bo powinno być o nim znacznie głośniej. Delikatny, aromatyczny, a przede wszystkim bardzo zdrowy - taki właśnie jest ser kozi. To źródło cennych witamin i minerałów, szczególnie istotnych w diecie osób starszych. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego warto sięgać po niego regularnie.

Ser znany na całym świecie

Najpopularniejszy nabiał? Oczywiście, że ten na bazie mleka krowiego - trudno z tym dyskutować. Pomijając alergików, niewiele osób zastanawia się jednak nad alternatywami, a te są naprawdę kuszące. Weźmy na przykład opcję wytwarzaną z mleka koziego. To ser znany na całym świecie, choć wciąż nie aż tak popularny. Dotychczas był traktowany w naszym kraju raczej jako coś wyjątkowego, ale z roku na rok widać, że coraz częściej trafia na polskie stoły.

Zdania co do serów kozich są podzielone - znajdą się zarówno miłośnicy, jak i przeciwnicy. Chodzi o charakterystyczny smak, który można kochać, można także mieć co do niego wątpliwości. Serami kozimi zajadają się chociażby Francuzi, którzy są uznawani za prawdziwych mistrzów w ich produkcji. Chętnie po ten przysmak sięgają także Grecy czy Hiszpanie. Również w przypadku Arabów i mieszkańców Bliskiego Wschodu produkty wytwarzane z mleka koziego są stałym elementem diety.

Reklama

Wybór serów kozich w sklepach jest naprawdę spory. Wśród najpopularniejszych można wymienić:

  • Feta - tak jest, oryginalny ser feta wytwarzany jest z mleka koziego, choć oczywiście w sklepach można znaleźć także warianty z mleka krowiego. Ma charakterystyczny, lekko słony smak.
  • Chabichou - tradycyjny francuski ser kozi z naturalną skórką, ma bardzo kremową konsystencję.
  • Brie - ser pleśniowy, bardzo intensywny jeżeli chodzi o smak i aromat.
  • Crottin de Chavignol - produkowany w centralnej części Francji. Ma białą skorupę, lekko pomarszczoną. Ma delikatny, mleczny ale lekko kwaskowaty smak.

Jakie właściwości ma ser kozi?

Odpowiedzmy sobie więc na pytanie - jakie właściwości ma ser kozi? Dlaczego warto po niego sięgać jako alternatywę dla tego wytwarzanego z mleka koziego? Okazuje się, że powodów jest naprawdę sporo, ponieważ śmiało można stwierdzić, że ser kozi to prawdziwa bomba cennych składników odżywczych. 

Zacznijmy od witamin. Ser kozi jest bogaty w witaminę A, która wspiera prawidłowe widzenie, chroni także m.in. przed jaskrą. Dba ona również o zdrowie skóry i spowalnia procesy starzenia się organizmu. Nie bez znaczenia jest tu także zawartość witaminy D, doskonałej dla układu odpornościowego. Ten element wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu, dzięki czemu dba także o mocne kości oraz zęby, co jest szczególnie ważne w przypadku osób starszych. Nie zapominajmy także o odpowiedzialnej za prawidłowe krzepnięcie krwi witaminie K oraz witaminach z grupy B, które mają wiele funkcji, m.in. wspierają pracę mózgu i układu nerwowego oraz poprawiają krążenie.

Już 100 g sera koziego to także solidna dawka wspomagającego koncentrację magnezu czy potasu, który doskonale działa na zdrowie serca. Po ser kozi warto sięgać także z uwagi na żelazo, składnik zwiększający naszą odporność na stres oraz wzmacniający układ odpornościowy. Niedobory żelaza mogą prowadzić m.in. do osłabienia, gorszego nastroju oraz problemów z koncentracją.

Nie zapominajmy też o tym, że produkty z mleka koziego są delikatniejsze dla układu trawiennego niż tradycyjny nabiał. To więc bardzo dobre dopełnienie zdrowej, zbilansowanej diety, szczególnie gdy dodamy do tego fakt, że ser kozi ma niski indeks glikemiczny. Nic, tylko się zajadać - na zdrowie.

Jak wprowadzić ser kozi do diety?

Zastanawiasz się, jak wprowadzić ser kozi do diety? Opcji jest naprawdę sporo, doskonale smakuje on zarówno ze słodkimi dodatkami jak i w daniach wytrawnych. 

Przede wszystkim możesz dodawać go do ulubionych sałatek i bardzo często jest wykorzystywany właśnie w ten sposób. W otoczeniu zdrowych warzyw, z pysznym dressingiem - to może być prawdziwa rozkosz dla podniebienia i sposób na lunch do pracy czy dobrą kolację. Nie musisz jednak czekać do wieczora, aby go zjeść, ponieważ ser kozi to także świetny składnik śniadań - spróbuj go z ulubionym pieczywem i odrobiną miodu czy konfitury. Tak rozpoczęty dzień z pewnością będzie udany. Ser kozi sprawdza się także jako dodatek do zapiekanek czy dań makaronowych, ale również po prostu, jako przekąska. Podany z winogronami czy figami będzie smakować obłędnie.

Tak naprawdę sera koziego możesz używać w każdym przypadku, gdzie normalnie sięgasz po ser z mleka krowiego. Warto postawić na ten zamiennik, a efekty jeśli chodzi o zdrowie i samopoczucie będą szybko odczuwalne.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pij codziennie przed śniadaniem. Jelita wreszcie zaczną dobrze pracować, a tłuszcz z brzucha topnieć

Ta przekąska to balsam dla jelit. Jedz regularnie, metabolizm przyspieszy, serce będzie wdzięczne

Można kupić taniej w Lidlu lub Biedronce. Rubinowe kryształki to wzmacniacz dla serca i remedium na bolące stawy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ser