Reklama
Reklama

Delikatna, niezwykle aromatyczna w smaku, pełna witamin. Ta kapusta jest najlepsza na gołąbki

Polacy chętnie zajadają się kapustą białą, a tymczasem zdecydowanie warto zwrócić uwagę na jej siostrę Kapusta włoska zawiera prawdziwe bogactwo witamin i minerałów, dzięki czemu wspaniale wspiera organizm. Ponadto najlepiej sprawdzi się także wtedy, kiedy chcesz zrobić gołąbki.

Kapusta włoska - kuzynka białej

Kapusta biała to warzywo bardzo popularne w kuchni polskiej - chętnie używamy jej do surówek czy dań obiadowych. Tymczasem warto zwrócić uwagę także na jej kuzynkę, po którą sięgamy znacznie rzadziej. Kapusta włoska ma zbite, pomarszczone, kędzierzawe liście, które zwracają uwagę swoim wyglądem i niebiesko-zielonym kolorem. Chociaż to warzywo ma śródziemnomorskie pochodzenie, kapusta włoska jest uprawiana także na północy Europy, Azji czy Ameryki. Można ją kupić przez cały rok, a najlepsza jest zimą. 

Kapusta włoska jest rośliną dwuletnią, co oznacza, że na zbiory czeka się do kolejnego sezonu, ponieważ w pierwszym roku można otrzymać jedynie pąk szczytowy, nie upragnioną główkę. Co istotne, kapusta włoska ma różne odmiany. Wczesne zbiera się już w sierpniu, późne - zimą.

Reklama

Jakie właściwości ma kapusta włoska?

Na początku należy podkreślić, że kapusta generalnie należy do warzyw zdrowych i niskokalorycznych, ale gdy sprawdzimy, jakie właściwości ma kapusta włoska, od razu widzimy, że to wyjątkowa odmiana, po którą zdecydowanie warto sięgać jak najczęściej. To właśnie kapusta włoska zawiera szczególne bogactwo związków azotowych, witamin i soli mineralnych - więcej niż jej biała odmiana. Ciekawe jest to, że w 100 g kapusty włoskiej mamy jedynie 27 kcal, na które składają się przede wszystkim węglowodany, w tym także błonnik spożywczy i cukry a także białko i tłuszcze.

Porcja 100 g kapusty włoskiej zapewni ci także aż 86% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, ma także sporo witaminy C, A oraz tych z grupy B. W liściach kapusty znajduje się również solidna dawka magnezu, manganu, potasu, fosforu, sodu, żelaza, wapnia czy miedzi.

Zobacz także: Faszerowana cebula - propozycje na zdrowy i sycący obiad

Dlaczego warto włączyć kapustę włoską do swojej diety? Powodów jest mnóstwo - to warzywo pozwoli ci kompleksowo zadbać o zdrowie. To właśnie obecna w kapuście włoskiej witamina K odgrywa ważną rolę w zapobieganiu nowotworom jelita grubego, prostaty, gardła, nosa i żołądka. 

Spożywanie kapusty włoskiej spowalnia także proces starzenia się organizmu. Włączając ją do swojej codziennej diety przeciwdziałasz również demencji, chorobie Parkinsona, chorobom reumatycznym oraz chorobom serca.

Naukowcy nie mają wątpliwości - dieta bogata w witaminy zawarte właśnie w kapuście włoskiej ogranicza również ryzyko rozwoju próchnicy i chorób dziąseł. Ich wzmacniające działanie pozytywnie działa również na układ kostny, dlatego istotne jest, aby kapustę włoską włączyć do diety dzieci i młodzieży. Gotowana kapusta włoska przyczyni się także do zdrowia układu pokarmowego. Ponadto, proces trawienia pokarmu w jelitach przebiegać będzie sprawniej, jeżeli do obiadu przygotujesz właśnie surówkę z kapustą włoską.

Co ciekawe, regularne jej spożywanie ma korzystny wpływ również na urodę - obecna w kapuście włoskiej witamina C to gwarancja młodości i elastyczności skóry, warzywo dobrze działa także na zdrowie włosów i paznokci. Kompres z kapusty włoskiej zwolennicy naturalnych metod zapobiegania bólowi stosują również na bóle głowy oraz rwy kulszowej.

Gołąbki z włoskiej kapusty - przepis

Kapusta włoska to najlepsze mięso na gołąbki - sprawdź niezawodny przepis.

Składniki:

  • 1,2-1,3 kg mięsa wieprzowego z łopatki lub biodrówki,
  • 0,5 kg ryżu i 0,2 kg kaszy jęczmiennej,
  • 10 dag słoniny,
  • 2 duże cebule,
  • 1 duża główka kapusty włoskiej lub 2 mniejsze,
  • sól, pieprz,
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki jarzynki, 
  • 3 litry wody.

Zacznij od ugotowania ryżu w osolonej wodzie - tak, aby nie był całkowicie miękki. Podobnie z kaszą. Następnie i ryż i kaszę przesyp do dużej miski i wymieszaj, odstaw do ostudzenia.

Zmiel mięso. Zmiel także słoninę, stop ją na patelni. Dodaj pokrojoną drobno cebulę i smaż razem, aż się zeszkli. Przestudzoną kaszę wymieszaj z tłuszczem i cebulą, następnie dodaj zmielone mięso. Dopraw solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszaj. 

Z 3 litrów wody, jarzynki i przecieru ugotuj zalewę. Posól do smaku.

Z kapusty zdejmij liście, uważaj, aby się nie połamały. Z każdego zetnij grubą część.

W dużym garnku zagotuj wodę. Lekko ją posól i wrzucaj do niej po 2 - 3 liście ( ilość ilości zależy od wielkości garnka ). Gotuj ok. 3 minuty, następnie wyjmuj na duży talerz lub do dużej miski, tak aby liście się nie poszarpały.

Przestudź i zawijaj w liście porcję kaszy z mięsem. Końce liści podwijaj pod spód.

Tak przygotowane gołąbki układaj ściśle w żaroodpornej formie do zapiekania. Zalej zalewą i wstaw na ok. 70 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wierzch można przykryć kilkoma pozostałymi liśćmi kapusty, aby zanadto się nie spiekł. Podawaj z ulubionym sosem.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gdy postawisz na stole, wszyscy będą pytać, co to za przyprawa. Zapobiega wzdęciom i zgadze, oczyszcza organizm

Jedno z najzdrowszych warzyw, ale mało popularne. Ma mnóstwo witamin, pomaga w odchudzaniu i chroni przed rakiem

Napar na odporność i przeziębienie. Pity regularnie działa na skórę jak kolagen

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kapusta