Dodany do potraw, wynosi ich smak na wyżyny. Chroni serce, zapobiega cukrzycy i poprawia nastrój
Z właściwości prozdrowotnych i smakowych szafranu korzystano już 3 tysiące lat temu. Od zawsze uchodził on za luksusowy produkt, który mogli nabyć jedynie zamożni i wysoko urodzeni. Także dziś szafran to najdroższa przyprawa na świecie. Mimo to kucharze chętnie go stosują, bo dodany do potrawy, wynosi ją na mistrzowski poziom.
Mówi się, że szafran to najszlachetniejsza spośród przypraw. Wykorzystuje się go jako przyprawę, barwnik, kosmetyk i "lekarstwo" już od kilku tysięcy lat. W kuchni ma szerokie zastosowanie - najbardziej doceniany jest za dodawanie potrawom koloru, smaku i aromatu.
Szafran to przyprawa pozyskiwana z wysuszonych kwiatów krokusa uprawnego. Najcenniejsze są słupki ze znamionami, zamknięte w jasnofioletowym kwiecie. To właśnie pozyskane z nich nitki tworzą cenną, jasnoczerwoną przyprawę. Największe uprawy znajdują się w Indiach, Turcji, Iranie i Hiszpanii. Dziś roślina nie występuje już w stanie dzikim.
Ma duże wymagania dotyczące uprawy, dlatego proces pozyskiwania szafranu wcale nie należy do łatwych. Ta odmiana krokusa lubi pełne słońce. Co ciekawe, nie zakwita wiosną, a jesienią. Zbiór prowadzi się przez dwa tygodnie - dniem i nocą - bo okres kwitnienia jest niezwykle krótki. Właśnie dlatego to tak droga przyprawa, bo trzy słupki, które znajdują się w każdym krokusie, muszą być ręcznie zbierane i suszone. Do przygotowania kilograma szafranu potrzeba więc aż 150 000 kwiatów. Dopiero miesiąc po wysuszeniu można wykorzystać nitki jako przyprawę lub barwnik.
W Polsce za kilogram przyprawy trzeba zapłacić nawet 30 tysięcy złotych. Nitki szafranu dostępne w supermarketach kosztują ok. 6 złotych za 0,1 grama. Mimo wysokiej ceny, wielu kucharzy nie wyobraża sobie kuchni bez szafranu. Wszystko przez właściwości przyprawy, która zawiera aż 150 odżywczych substancji.
Szafran zawiera silne antyoksydanty, które chronią przed szybkim starzeniem się organizmu, rozwojem nowotworów, miażdżycy i cukrzycy, ale także są środkiem przeciwdrgawkowym i przeciwzapalnym. Wspierają układ odpornościowy w walce z bakteriami i wirusami.
Znane jest też przeciwdepresyjne działanie przyprawy. Zwiększa ona stężenie serotoniny i dopaminy w ośrodkowym układzie nerwowym, wpływając korzystnie na samopoczucie. Roślina wykazuje też właściwości przeciwskurczowe, poprawiające apetyt i wspomagające trawienie. Może być stosowana jako naturalny lek na wrzody.
Trzeba pamiętać jednak, że szafran nie powinien być podawany dzieciom i kobietom w ciąży. W większych dawkach może doprowadzić do poronienia.
Wystarczy jedna nitka szafranu, żeby zmienić kolor i smak całego dania. Aromat przyprawy najbardziej zauważalny jest w potrawach z ryżem. Szafran może być wyczuwalny na różne sposoby - słodko lub gorzko, w zależności od dodatków. Niekiedy jest bardziej miodowy i kwiatkowy, ale czasem staje się też grzybowy lub ostry. Trzeba go stosować z umiarem, bo w nadmiarze doda daniu zbyt dużo goryczy.
Zastosowanie szafranu w kuchni jest szerokie - używa się go zarówno w kuchni orientalnej, jak i europejskiej. Pasuje do dań rybnych i owoców morza. Dodaje się go do kawy lub sosów do mięs. Nadaje ciastom, pieczywu czy ryżowi piękny żółty kolor. Jednym z najpopularniejszych dań głównych, w których używa się przyprawy, jest włoskie risotto alla Milanese. To połączenie ryżu, szafranu, sera Parmigiano Reggiano, masła, wytrawnego białego wina, cebuli i bulionu. Dodaje się go też na przykład do irańskiego deseru, czyli sholezard. To pudding ryżowy z szafranu, cukru, wody różanej, masła, cynamonu i kardamonu.
Źródło: terazgotuje.pl, wapteka.pl
Zobacz też:
Nie płać 10 zł za kostkę. Pyszne masło możesz zrobić w domu, wystarczy jeden składnik
Najlepsze mięso na świąteczny obiad. Jest zdrowsze i ma mniej tłuszczu niż schab
Królewska ryba nie tylko dla seniorów. Doskonale zastąpi karpia na wigilii