Domowy keczup robię tylko z przepisu Ewy Wachowicz. Wychodzi przepyszny
Wśród pomidorowych przetworów, obok passaty, sosów, czy sałatek, najczęściej przygotowywany jest keczup. Ten robiony własnoręcznie jest doskonałą alternatywa dla sklepowych produktów zawierających często dużo cukru oraz zbędnych konserwantów. W poniższym artykule znajdziesz przepis na domowy keczup Ewy Wachowicz.
Domowy keczup świetnie sprawdzi się do kanapek, marynat, dipów oraz sosów, a także jako nieodłączny element grillowanych kiełbasek, kaszanki, czy podawanych na śniadanie parówek. Sprawdź, z czego Ewa Wachowicz robi domowy keczup.
Sprawdź także: Lubisz smak papryki i pomidorów? Zupa ajwarowa skradnie twoje serce
Ewa Wachowicz od lat dostarcza widzom kulinarnych inspiracji, zarówno w swoim autorskim programie "Ewa gotuje", jak i za pośrednictwem swojej strony internetowej. W domowym keczupie Ewy Wachowicz znajdziesz jedynie naturalne składniki, oprócz pomidorów dodaje do niego czosnek, oliwę, ocet jabłkowy, sól, pieprz oraz odrobinę cukru.
Warto wspomnieć również o tym, że domowy keczup to bardzo zdrowy sos. Pomidory są źródłem wielu cennych substancji odżywczych. Obecna jest tu wspierająca odporność witamina C, a także witamina A, która wspiera zdrowie oczu, czy regulujący ciśnienie krwi potas. Spożywanie pomidorów pomaga także utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu oraz cukru we krwi.
W składzie pomidorów znajduje się także cenny likopen, który wykazuje działanie przeciwutleniające, neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Dodatkowo zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, w tym zawału i udaru, oraz chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona, czy Alzheimera. Co ciekawe, likopen jest łatwiej wchłaniany w postaci produktów i dań przetworzonych. Dlatego warto jak najczęściej sięgać po pomidorowe przetwory, np. keczup.
Zanim zabierzesz się za przygotowanie przetworów, zaopatrz się w czyste i wyparzone słoiki oraz nakrętki. Pomoże ci to zachować świeżość keczupu i uchronić go przed psuciem, dzięki czemu bez obaw będziesz mógł przechowywać go w lodówce przez długie jesienne i zimowe miesiące.
Do przygotowania przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 kg dojrzałych pomidorów,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Zacznij od sparzenia pomidorów, następnie usuń z nich skórkę, wytnij gniazda nasienne i pokrój je w kostkę. Tak przygotowane pomidory wrzuć do garnka, dodaj obrany i pokrojony ząbek czosnku. Wlej oliwę i ocet, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Całość gotuj na niewielkim ogniu, do momentu odparowania wody. Na koniec wszystko zblenduj. Kiedy keczup będzie jeszcze gorący, wlej go do słoików, zakręć i odstaw do wystudzenia. Gotowy keczup przechowuj w lodówce, możesz także poddać go pasteryzacji, tym samym przedłużając jego świeżość na kolejne miesiące.
Źródła: ewawachowicz.pl/przepisy, fit.poradnikzdrowie.pl, medichouse.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz
Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność