Reklama
Reklama

Lubisz smak papryki i pomidorów? Zupa ajwarowa skradnie twoje serce

Ajwar to nic innego jak warzywna pasta przygotowana między innymi ze słodkiej papryki, bakłażana, czosnku, oraz przypraw. Można smarować nią pieczywo, lub wykorzystać do przygotowania dań obiadowych. Świetnie sprawdzi się jako pikantny dodatek do zupy ajwarowej. To pyszne, gęste danie i zdrowe danie, w którym łatwo przemycisz mnóstwo warzyw.

Zupa ajwarowa to propozycja dla osób, które lubią bałkańskie smaki. Jej kluczowym składnikiem jest pikantna warzywna pasta. Takie danie to dobry sposób, aby dostarczyć organizmowi sporą dawkę witamin i minerałów. Warzywa to także źródło błonnika pokarmowego, który zapewnia sytość po posiłku, podkręca metabolizm, oraz dba o prawidłowe trawienie. Taka zupa będzie także doskonałym daniem dla osób, które chcą zadbać o zdrowe serce i prawidłowy cholesterol. Kompozycja warzyw oraz przypraw sprawia, że potrawa jest prawdziwą poezją smaków. 

Sprawdź także: Przekąska do słoików na zimę. Jest tak dobra, że można jeść prosto ze słoika

Przepis na zupę ajwarową

Chociaż lista składników potrzebnych do przygotowania zupy jest długa, samo danie nie powinno nastręczać kłopotów w przygotowaniu. Będziesz potrzebować: 

  • 600 ml bulionu drobiowego, 
  • 250 ml przecieru pomidorowego,
  • 1 słoik ajwaru ostrego (ok. 200 g),  
  • 1 mała cukinia,  
  • 2 cebule, 
  • 2 marchewki, 
  • 4 ziemniaki, 
  • 1 łyżeczka natki pietruszki suszonej, 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 
  • jogurt naturalny do podania, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,  
  • pół łyżeczki papryki wędzonej mielonej,  
  • sól i pieprz, 
  • odrobina oleju do smażenia.

Jak zrobić zupę ajwarową?


Cebule obierz i drobno posiekaj. Marchewki obierz i pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cukinię umyj i pokrój w półplasterki. 

W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie szklista. Dodaj pokrojoną marchewkę i cukinię, smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. 

Zalej całość bulionem, zagotuj i zostaw tak na 10 minut. Po tym czasie dodaj ziemniaki i gotuj przez kolejne 20 minut aż będą miękkie.  

Dodaj zawartość słoiczka z ajwarem, a po kilku minutach przecier pomidorowy. Następnie dodaj przyprawy, czyli obydwie papryki, natkę pietruszki, sól i pieprz. Po chwili dodaj koncentrat, zamieszaj i po kilku minutach możesz podawać zupę ajwarową. Wierzch udekoruj łyżką jogurtu naturalnego.  


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa