Francuzi nazywają je jednoskładnikowym sosem. Ma orzechowy posmak, można nim smarować chleb i dodać do sernika
Ten składnik potrafi odmienić smak każdej potrawy - jego wyjątkowy orzechowy aromat sprawia, że najprostsze danie zyskuje zupełnie nowy charakter. Francuzi używają często, Polacy dopiero zaczynają odkrywać jego moc. Mowa oczywiście o maśle palonym, które bez problemu przygotujesz we własnej kuchni.
Wiele osób zastanawia się, co to jest masło palone? Rzeczywiście, w polskiej kuchni nie jest ono bardzo popularne, w przeciwieństwie na przykład do kuchni francuskiej. Tamtejsi kucharze doskonale wiedzą, że ten składnik ma ogromną moc i może całkowicie odmienić smak nawet najprostszych potraw. Co ciekawe, Francuzi nazywają je jednoskładnikowym sosem - intensywnym, aromatycznym, bardzo prostym w przygotowaniu.
Masło palone to tak naprawdę po prostu efekt kontrolowanego podgrzewania masła do momentu, gdy białka i cukry mleczne zaczynają się karmelizować nadając tłuszczowi ciemniejszy kolor i zapach prażonych orzechów. Nie bez powodu Francuzi nazywają ten przysmak beurre noisette - masło orzechowe.
Jeżeli ciekawi cię ten smak, też możesz spróbować. Jak przygotować masło palone krok po kroku?
Zacznij od wyboru odpowiedniego produktu, bo przecież nie każde masło jest takie samo - niektóre dostępne w sklepach produkty pozostawiają wiele do życzenia jeśli chodzi o jakość. Jakie masło wybrać do przygotowania palonego masła? Przede wszystkim produkt powinien być świeży, więc niekoniecznie sięgaj po napoczętą kostkę, którą masz w lodówce. Chociaż jest ona pewnie dobra do spożycia, przeszła już zapachami innych produktów w lodówce, a wtedy smak masła palonego może być zakłócony. Nowa kostka masła prosto ze sklepu to najlepszy wybór. Nie zapomnij o tym, że prawdziwe masło powinno zawierać co najmniej 80% tłuszczu mlecznego.
Samo przygotowanie palonego masła, gdy masz już odpowiedni, wysokojakościowy produkt, jest naprawdę proste. Postępuj według tych prostych kroków:
1. Przygotuj niewielki rondelek, przełóż do niego masło - najlepiej świeże, twarde, prosto z lodówki.
2. Podgrzewaj na małym ogniu. Nie przyspieszaj tego procesu, zbyt wysoka temperatura może sprawić, że masło szybko się spali zamiast równomiernie przypalić.
3. Poczekaj, aż masło zacznie się pienić. To oznacza, że woda zaczyna odparowywać i jesteś na dobrej drodze do pożądanego efektu.
4. Obserwuj i od czasu do czasu mieszaj masło szpatułką.
5. Zwróć uwagę na kolor i zapach. Jeśli masło zacznie brązowieć i poczujesz lekko orzechowy zapach, masło jest gotowe. Możesz zdjąć je z ognia.
Masło palone jest wyjątkowe przede wszystkim ze względu na orzechowy aromat, dzięki czemu doskonale sprawdza się w wielu odsłonach, zarówno w deserach jak i w daniach wytrawnych.
Francuzi bardzo chętnie używają palonego masła jako sosu do różnego rodzaju makaronów oraz gnochhi. Świetnie sprawdza się ono także w połączeniu z warzywami, szczególnie z kalafiorem czy brokułem, a także do ryb i mięsa.
Bez wątpienia palone masło może być także tajnym składnikiem umiejętnie podkręcającym smak ciast i innych deserów. Wymieszane z czekoladą pozwala na uzyskanie obłędnie smakowitego sosu, dobrze sprawdza się także jako polewa do naleśników czy placuszków. Także ulubione pieczywo polane palonym masłem będzie smakować wybornie.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Idealne dla stłuszczonej wątroby i przeciążonych nerek. Jedz też, gdy przychodzi ochota na słodycze
Powinien być obowiązkowy w diecie osób po 60. Gasi stany zapalne, wspiera serce i pomaga schudnąć