Herbata, która zmniejsza stany zapalne w organizmie. Pij gorącą lub zrób zimny napój
Stan zapalny to naturalna reakcja organizmu, jednak – jeśli ma charakter przewlekły – może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Jednym ze sposobów na jego złagodzenie może być spożywanie herbaty z imbiru, która wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Jak pić herbatę imbirową, aby była smaczna i skuteczna?
Stan zapalny w organizmie to sygnał, że układ odpornościowy reaguje na zagrożenie, np. infekcję. Krótkotrwały proces zapalny pomaga w powrocie do zdrowia, jednak gdy utrzymuje się zbyt długo, może doprowadzić do wystąpienia poważnych problemów zdrowotnych. To właśnie dlatego warto wspierać swój organizm na co dzień – a możesz to zrobić, sięgając po naturalne składniki, w tym imbir, który wykazuje silne właściwości przeciwzapalne.
Jeśli nie przepadasz za świeżym korzeniem, możesz spożyć go w formie herbaty. Jak pić herbatę imbirową, aby była smaczna i skuteczna? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w niniejszym artykule.
Zanim dowiesz się, jak pić herbatę imbirową, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czym jest stan zapalny w organizmie. Najprościej rzecz ujmując, jest to naturalna reakcja obronna na różnego rodzaju zagrożenia – może to być infekcja, uraz, działanie toksyn lub procesy autoimmunologiczne. Celem tej reakcji jest ochrona i naprawa uszkodzonych tkanek oraz zwalczenie przyczyny problemu, np. bakterii lub wirusów.
Można wyróżnić dwa główne rodzaje stanu zapalnego:
- ostry stan zapalny – pojawia się nagle i trwa krótko. Objawia się bólem, obrzękiem, zaczerwienieniem lub gorączką. Może to być np. skaleczenie, przeziębienie lub zapalenie gardła;
- przewlekły stan zapalny – utrzymuje się długo, często bez wyraźnych objawów. Może rozwijać się latami i być związany z chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca typu 2 czy reumatoidalne zapalenie stawów.
Imbir to jeden z najlepiej przebadanych naturalnych składników o działaniu przeciwzapalnym. Zawarte w nim związki aktywne, w tym gingerole i szogaole, posiadają zdolność do zwalczania stanów zapalnych w organizmie i wspierania procesów regeneracyjnych.
Chcesz usprawnić pracę swojego układu odpornościowego, ale nie przepadasz za imbirem w tradycyjnej formie? W takim razie z pomocą przyjdzie ci herbata imbirowa – na stany zapalne będzie idealna, zwłaszcza jeśli zmagasz się z przeziębieniem. Dzięki swoim kojącym i rozgrzewającym właściwościom wesprze ona twoją walkę z bólem gardła, kaszlem i gorączką.
Co na temat imbiru mówią badania naukowe? Możemy w nich przeczytać, że przyczynia się on do obniżenia stężenia poziomu białka C-reaktywnego (CRP), czyli jednego z najważniejszych markerów stanu zapalnego. W jednej z obserwacji u osób, które przez trzy miesiące suplementowały jeden gram imbiru dziennie, doszło do złagodzenia stanu zapalnego związanego z chorobą zwyrodnieniową stawów. Z danych naukowych wynika również, że imbir pomaga zwalczać stany zapalne w przebiegu chorób zapalnych jelit.
Jak pić herbatę imbirową – na ciepło czy na zimno? Wszystko zależy od twoich indywidualnych preferencji. Jej podstawowa wersja jest niezwykle prosta w przygotowaniu – jedyne, co musisz zrobić, to obrać korzeń imbiru, pokroić go na plasterki, a następnie wrzucić kilka z nich do kubka, zalać gorącą wodą i parzyć pod przykryciem przez 10 minut. Taki napój możesz spożyć na ciepło lub po schłodzeniu.
Twoim celem jest złagodzenie objawów przeziębienia? W takim razie postaw na herbatę w wersji zimowej. Do jej przyrządzenia potrzebujesz czarnej herbaty liściastej, świeżego imbiru, cynamonu, goździków, cytryny oraz pomarańczy. Świetnym dopełnieniem całości będzie miód lub sok z malin. Jak ją przygotować? Wystarczy, że zaparzysz liście czarnej herbaty i dodasz do naparu wszystkie wymienione składniki.
Jak pić herbatę imbirową na zimno? Po wystygnięciu możesz dodać do niej kostki lodu, listki mięty oraz plasterki cytryny. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dosłodzić ją odrobiną miodu. Napój w tej postaci nie tylko idealnie gasi pragnienie, ale również działa orzeźwiająco i skutecznie wspiera organizm od wewnątrz.
Źródła: vitapedia.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Poprawia pracę mózgu, pomaga oczyścić organizm. Zdrowsza od kawy, możesz pić nawet przed snem
Zdrowa alternatywa dla tłustej wieprzowiny. Świat robi na różne sposoby, Polacy wciąż nie doceniają
Smakuje jak mango, pachnie miodem i wanilią. Dobrze działa na serce, poprawia jędrność skóry