Jak pozbyć się mulistego smaku karpia? Jest na to prosty sposób
Karp to ryba, bez której większość osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. Niestety, ze względu na jego specyficzny mulisty aromat, nie każdy go próbuje. Na szczęście istnieją proste sposoby, aby sobie z tym poradzić. Sprawdź je i raz na zawsze zapomnij o problemie.
Większość osób nie wyobraża sobie zbliżającej się Wigilii bez tego dania. Karp na różne sposoby króluje na świątecznych stołach. Chociaż niektórzy myślą, że to tradycja staropolska, nie jest to prawda – karp popularny jest od lat 50 ubiegłego wieku. Wtedy to powojenny minister Hilary Minc promował świąteczne hasło: Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce.
Jak wiadomo, Polacy nie mieli w tamtych czasach zbyt wielu możliwości, cieszyli się więc z możliwości nabycia takiej ryby i podania jej podczas wigilijnej wieczerzy.
Tradycja zdecydowanie się przyjęła i dziś w większości polskich domów, pomimo szerokiego wyboru asortymentu w sklepach, to karp nazywany jest królem świątecznego stołu.
Wiele osób nie przepada jednak z tą potrawą, a powodem zwykle jest specyficzny mulisty aromat, który czuć przy spożywaniu karpia.
Zastanawiasz się, dlaczego karpia czuć mułem? Jest to związane z warunkami, w jakich żyje ten gatunek ryb. Karpie bytują przy dnie i właśnie w tym upatruje się przyczyny ich nieprzyjemnego posmaku i zapachu.
Należy też dodać, że nieprzyjemny zapach najczęściej dotyka te okazy, które przebywają w zatłoczonych zbiornikach wodnych. Wtedy właśnie zaczyna brakować tlenu i to bezpośrednio przekłada się na mało apetyczne właściwości ryby.
Pomimo zapachu mułu, trudno jest wyobrazić sobie święta bez tradycyjnej ryby, dlatego doświadczone gospodynie chętnie dzielą się radami, jak pozbyć się mulistego zapachu karpia.
Jeden ze sprawdzonych sposobów to obłożenie ryby startą marchewką i selerem. Inne osoby obkładają ją pokrojoną w półplasterki cebulą. Gdy karp przeleży tak kilkanaście godzin, nieprzyjemny mulisty posmak będzie jedynie przykrym wspomnieniem.
Podobny efekt osiągniesz, gdy namoczysz karpia przez kilka godzin w mleku. Jeszcze jedna opcja to mieszanka wody, octu oraz soku z cytryny.
Najpopularniejsza wigilijna opcja to smażony karp:
Składniki:
- 2 kg karpia,
- 2 sporych rozmiarów cebule,
- 4 cytryny,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- olej do smażenia.
Wyciśnij sok z 3 cytryn. Wlej go do pojemnika z rybą i wymieszaj. Ostatnią cytrynę pokrój w plasterki i odłóż na bok. Rybę pozostaw pod przykryciem do marynowania - na około 30 minut. Gdy ten czas minie, dzwonki należy osuszyć przy pomocy papierowych ręczników.
Do woreczka foliowego wsyp mąkę i bułkę tartą. Potrząśnij nim, by zawartość się wymieszała. Mieszankę przesyp do głębszego talerza. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Każdy z dzwonków panieruj w mieszance bułki i mąki.
Kładź na patelnię i smaż na złoto - przez około 5-6 minut z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości dzwonków.
Smażonego karpia podaj od razu po przyrządzeniu, do dekoracji użyj plastrów cytryny. Danie równie dobrze smakuje na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Można zjeść dwie łyżki dziennie. Daje poczucie sytości, buduje i poprawia pamięć odporność
Ma lekko orzechowy smak i ziarnistą konsystencję. Mało znana kasza na dobre trawienie i dużo energii
Nazywany jest czarną śliwką. Superowoc na cukrzycę, dobre trawienie i odporność