Reklama
Reklama

Jedna z najzdrowszych ryb, jedz dwa razy w tygodniu. Ma dużo białka, wspiera serce i poprawia nastrój

Wśród zasad zdrowego odżywiania często powtarzanych przez dietetyków, często przewija się dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości białka. Doskonałym źródłem protein są między innymi ryby, które jednocześnie zawierają zdrowe tłuszcze. Dziś przyjrzymy się niepozornym sardynkom, które uważane są za jedne z najzdrowszych gatunków. Sprawdź, jakie sardynki są najzdrowsze, oraz dlaczego warto je jeść.

Gdy myślimy o zdrowych rybach, zazwyczaj do głowy przychodzi nam łosoś, dorsz, czy makrela. Podczas gdy niewielkie sardynki, które można kupić w praktycznie każdym sklepie, również kryją w sobie prawdziwą skarbnicę wartości odżywczych. W poniższym artykule odpowiemy na pytania, jak często trzeba jeść ryby, oraz po które sardynki najlepiej sięgać.

Jak często trzeba jeść ryby?

Po ryby warto sięgać jak najczęściej. Niestety, przez wysokie ceny wiele osób podczas zakupów dosyć rzadko wkłada je do koszyka. Warto jednak wygospodarować w domowym budżecie kwotę, która pozwoli ci na spożywanie ryb przynajmniej raz w tygodniu.

Reklama

Optymalną częstotliwością zalecaną przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) jest jedzenie ryb dwa razy w tygodniu, przynajmniej raz powinny być to tłuste ryby morskie.

Sprawdź także: Jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb. Warto jeść, gdy masz problemy ze stawami, sercem i wysokim cukrem

Czy sardynki są zdrowe?

Jak najbardziej tak, sardynki należą do bardzo zdrowych, tłustych ryb. Jednak bez obaw, w większości są to cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które przede wszystkim mają korzystny wpływ na układ krążenia. Wspierają naczynia krwionośne, pracę serca, pomagają chronić je przed chorobami, zbijają zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, oraz działają przeciwmiażdżycowo. Ponadto mają właściwości przeciwzapalne, wspierają układ nerwowy, w tym pracę mózgu, a także korzystnie wpływają na urodę, m.in. wygląd skóry.

Sardynki są świetnym źródłem białka, które stanową podstawową substancją budującą komórki organizmu. Odpowiada również za prawidłowy stan mięśni, oraz uczestniczy w wielu procesach metabolicznych. Warto dodać, że posiłek bogaty w białko na dłużej cię nasyci, dzięki czemu zmniejszy się chęć na sięganie po przekąski między posiłkami. Należy mieć na uwadze, że to właśnie ten nawyk często niweczy efekty diety odchudzającej.

W tych niewielkich rybach znajdziemy również witaminę D, które wspiera układ odpornościowy, wzmacnia kości i zęby, oraz witaminy z grupy B, które między innymi korzystanie działają na zdrowie układu krążenia, układ nerwowy, czy metabolizm. Ponadto sardynki zawierają składniki mineralne wapń i fosfor, które pomagają dbać o układ kostny, zmniejszając ryzyko osteoporozy; jod, który wspiera zdrowie tarczycy i układu hormonalnego, czy selen, działający antyoksydacyjne, wspierający układ odpornościowy, oraz stan włosów, skóry i paznokci.

Ponadto sardynki, w odróżnieniu od innych ryb kumulują mniej rtęci, dzięki czemu mogą być jedzone przez kobiety w ciąży, te które karmią piersią, oraz dzieci.

Wartość kaloryczna sardynek będzie różniła się w zależności od sposobu ich przygotowania, gotowane czy grillowane będą mniej kaloryczne niż smażone. Świeże sardynki mają około 200 kcal na 100 gramów, natomiast stew puszce, które zazwyczaj zawierają olej, to ok. 294 kcal.

Jakie sardynki są najlepsze?

Najlepszą opcją będą oczywiście świeże ryby, jednak są one trudniej dostępne. Jeśli decydujesz się na sardynki w puszce, staraj się wybierać te z najkrótszym składem. Warto wiedzieć, że popularne produkty z sosem pomidorowym mogą zawierać zbędne dodatki takie jak cukier, konserwanty, czy ulepszacze, które nie są najlepszym wyborem dla zdrowia.

Ponadto kwestią niepokojącą wiele osób są aluminiowe opakowania. W teorii mają być one bezpieczne dla zdrowia, jednak istnieją obawy, że mogą uwalniać do żywności metale ciężkie. Dlatego niektórzy eksperci odradzają sięganie po jedzenie w nie opakowane.

Źródła: terazgotuje.pl, mp.pl

Zobacz też:

Lepsze i zdrowsze od płatków owsianych. Czyszczą jelita jak odkurzacz, przyspieszają metabolizm

Łagodna w smaku, najlepsza do sałatek. Reguluje metabolizm i trawienie, ma dużo witamin

Omszona skórka i szkarłatny, delikatny miąższ. Mniej znana, ale super zdrowa, doskonała na serce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby