Reklama
Reklama

​Jak przedłużyć świeżość pomidorów? Tego nie rób, bo trzeba będzie je wyrzucić

Lato to moment, kiedy pomidory smakują najlepiej. Jednak w wyniku nieodpowiedniego przechowywania możemy sprawić, że szybko stracą swój aromat, smak oraz apetyczną strukturę. Z tego powodu sprawdzamy, jaki jest najlepszy sposób na przedłużenie świeżości tych owoców. Okazuje się, że miejsce, w którym je chowamy, ma spore znaczenie.

Przepyszne letnie pomidory zasługują na odpowiednie miejsce w kuchni. Dowiedz się, gdzie możesz je przechowywać, aby nie straciły smaku.

Czy powinno się wkładać pomidory do lodówki?

Przechowywanie pomidorów w lodówce jest dość kontrowersyjnym tematem, który ma swoich zwolenników i przeciwników. Niektórzy twierdzą, że chowanie ich w niskiej temperaturze powoduje, że w pomidorach zatrzymuje się proces dojrzewania oraz zmienia się struktura miąższu, przez co tracą na jakości. Ma to wiele wspólnego z prawdą.

Okazuje się, że najlepsze miejsce do przechowywania pomidorów zależy od tego, jak dojrzałe są. W przypadku owoców niedojrzałych oraz średnio dojrzałych lodówka rzeczywiście może być nieodpowiednia, ponieważ stracą w niej na smaku. Takie egzemplarze lepiej trzymać w temperaturze pokojowej na blacie kuchennym lub na słonecznym parapecie. Dzięki temu dojrzeją i będą zachwycać słodkim aromatem.  

Lodówka sprawdzi się jednak w przypadku owoców, które są już w pełni dojrzałe. Niska temperatura pomoże w spowolnieniu procesu psucia się. Co więcej, idealnie nada się do przechowywania pomidorów, które są przekrojone. Ochroni je od muszek oraz innych owadów, które mogłyby zostać przyciągnięte przez ich charakterystyczny aromat.

Zobacz także: Z przerośniętych ogórków robię genialną sałatkę i najlepszy sos na grilla

Jak przedłużyć świeżość pomidorów?

Odpowiednie miejsce na przechowywanie pomidorów to jednak nie wszystko, co możemy zrobić, aby spowolnić proces psucia się pomidorów. Okazuje się, że nawet niewielkie czynności mogą mieć spore znaczenie.

Pierwszą z nich jest pozbawianie pomidorów szypułek. Jest to spory błąd, który znacząco przyspieszy proces psucia się tych owoców. Szypułki są ważne i mogą znacząco przedłużyć ich świeżość. Dlatego pozbywajmy się ich bezpośrednio przed zjedzeniem pomidora. Jeśli kupujemy pomidory w sklepie, zwróćmy uwagę na to, czy posiadają szypułki.

Świeżość pomidorów można znacząco przedłużyć dzięki odłożeniu mycia ich na później. Owoce nie wymagają tego zabiegu od razu po zakupie. Parowanie wody na powierzchni pomidorów może sprawić, że pomidory szybko zaczną się psuć. Dlatego, zamiast ryzykować, poczekajmy z myciem do momentu aż, będziemy chcieli je zjeść lub przygotować.

Pomidorom warto również zapewnić odpowiedni przewiew powietrza. Przechowywanie ich w foliowych torebkach lub plastikowych zamkniętych pojemnikach może sprawić, że o wiele szybciej zaczną się psuć. Lepiej od razu je wyjąć i położyć w pojemniku, który zapewni dostęp do powietrza.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Frytki z tego warzywa można jeść bez obaw. Nie powoduje skoków cukru, ma dużo witamin i dobrze wpływa na wzrok

Traktujemy jako ozdobę, tymczasem to wartościowe warzywo. Dobra dla alergików, ma dużo witaminy C i kwasów organicznych

Niskokaloryczny, bogaty w błonnik kuzyn brokułu. Dobrze działa na wysoki cukier i poprawia odporność

INTERIA.PL