Jedno z najzdrowszych mięs, o niebo lepsze niż wieprzowina. Dobre dla serca, na wzrok i odporność
Po mięso jest niedoceniane w Polsce, a uważane jest za jedno z najzdrowszych. Sięgamy po nie naprawdę rzadko i zdecydowanie czas to zmienić. Następnym razem jak je spotkasz to koniecznie kup większą ilość i przygotuj na obiad. Działa dobrze na wzrok i odporność.
Na liście najzdrowszych mięs znalazła się baranina. Ten rodzaj mięsa pozyskiwany jest z owiec w wieku od 1 do 2 lat. Największe powodzenie ma w krajach wschodnich, a także w Niemczech, Francji, Meksyku czy Islandii. W Polsce baraninę spożywa się głównie na Podhalu.
Baranina jest najbardziej zdrowa. Wynika to przede wszystkim z faktu, że obfituje ona w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega-6 i omega-3. Ponadto mięso dostarczy witamin z grupy B, witaminę E, potas, magnez, wapń, żelazo. Z antyoksydantów dostarczy tiaminę, ryboflawinę i niacynę.
Mięso z baraniny będzie zdrowe zarazem ze względu na wartość kaloryczną. 100 g baraniny to 234 kcal i aż 33,4 g białka. W takiej porcji dostarczone zostanie zaledwie 5 g tłuszczów nasyconych.
Mięso z baraniny jest dobre na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL. Będzie to skutkować ochroną wątroby przed stłuszczeniem i ochroną serca. Zmniejszy ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, jak m.in. miażdżyca, choroby niedokrwienne serca czy niewydolność żył.
Baranina zadba o wątrobę poprzez swoje właściwości poprawiające trawienie. Rozrzedzi żółć i sprawi, że dania nie będą dla organizmu ciężkostrawne. Może zredukować szanse na rozwój marskości wątroby.
Wysoka zawartość antyoksydantów nadaje baraninie właściwości hamujących szkodliwe działanie wolnych rodników. Poprawi odporność organizmu, zmniejszy szanse na zachorowania, takie jak przeziębienia czy grypa. Do tego może spowalniać rozwój chorób nowotworowych. W dodatku mięso z baraniny będzie dobre na wzrok i ochronę przed wadami oczu.
Mięso z baraniny zadba o układ nerwowy. Zapewni prawidłowe funkcjonowanie mięśni i wzmocni je. Uspokoi nerwy i wyciszy organizm, wspierając zdrowie psychiczne i zapobiegając pojawieniu się stanów lękowych i depresyjnych.
Baranina jest bardzo wymagająca i nie może zostać przygotowana bez podstawowej wiedzy o tym mięsie. W przeciwnym wypadku stanie się twarda, gumowa i niesmaczna. Można ją poddać smażeniu, pieczeniu, duszeniu czy grillowaniu, ale przed tym trzeba ją zamarynować.
W marynacie baranina powinna spędzić nawet do 2 dni. Najlepiej skomponuje się z przyprawami takimi jak tymianek, cząber, rozmaryn, majeranek lub oregano. Takie zioła podkręcą specyficzny aromat mięsa.
Źródło: terazgotuje.pl, zywienie.abczdrowie.pl
Zobacz też:
Dobrze wpływa na poziom cukru, jelita czyści jak odkurzacz. W sklepie omijamy, bo źle się kojarzą